Kärnkraftverk

3 röster
36896 visningar
uppladdat: 2002-01-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur kärnkraftverk fungerar

Kärnenergi är en stor energikälla i Sverige. Det finns kärnkraftverk i Forsmark, Oskarshamn, Barsebäck och Ringhals. I hela Europa finns ca 400 kärnkrafts reaktorer i drift. Till kärnenergi använder man oftast uran som bränsle. Energin frigörs genom atomklyvning, fission. Urankärnor träffas av neutroner i rätt fart, de klyvs och stora mängder energi frigörs. Vid varje klyvning släpps även ett antal neutroner fria, som sedan klyver andra urankärnor - en kedjereaktion har skapats. Mellan bränslestavarna med uran finns styrstavar. De reglerar hur snabbt kedjereaktionen ska ske genom att absorbera neuroner. Något annat som behövs för att göra detta möjligt är en moderator. En moderator reglerar också neutronflödet genom att bromsa dem. Som moderator använder man oftast vatten, men man kan även ha block av grafit.

Energin som bildas används för att hetta upp vatten till ånga. Ångan driver sedan en generator. Ca 60 % av energin går bort i spillvärme. Ångan kyls sedan och blir till vatten igen med hjälp av havsvatten. Havsvattnet släpps sedan ut i havet igen, medan vattnet i reaktorn används om och om igen.
Den största risken med kärnkraftverk är bortfall av kylningen vilket kan leda till överhettning av barriären runt reaktorn och i värsta fall härdsmälta. Man trodde att risken var obetydlig, men sedan inträffade härdsmälta utanför Harrisburg i USA och senare i Tjernobyl, Ukraina. I Sverige är säkerheten mycket bättre och en sådan händelse känns ganska avlägsen.
Men det kommer nog att bli många förändringar inom detta område. Uranet kommer att ta slut på 2000- talet och man experimenterar med andra ämnen. Trots det ligger nog fusionsenergin, solkraften, ganska långt fram i tiden.

Kärnkraftverken är farliga för miljön, avfallet måste slutförvaras under jorden i tusentals år och man är rädd för att terrorister kan få tag på avfallen och skapa kärnvape...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kärnkraftverk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-31]   Kärnkraftverk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=989 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×