Teheran

9817 visningar
uppladdat: 2003-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Klimat

Skulle du någon gång råka befinna dig 35° nord och 51° öst, då skulle du vara i Teheran.Teheran ligger inom den stora subtropiska torrzonen, men det är inte det enda som avgör hur vädret ska bli. Hela landets yta bestämmer klimatet, t.ex. skulle de arabiska öknarna fortsätta in i landet om det inte vore för de höga bergen. Sommaren i Teheran är väldigt torr, och på vintern kommer det oftast kraftiga störtregn.

Det är väldigt stora temperaturskillnaden mellan vinter och sommar; det kan variera upp till 50° C och ända ner till - 30° C. Detta kan man inte tro, då Teheran ligger där det gör.
Bästa tiden att åka till Teheran är juni – september, då medeltemperaturen ligger på 25 – 30° C. Under dessa månader regnar det knappast någonting, som högst 3 mm.

Teheran; 35° nord, 51° C öst
Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec
Medeltemperatur 2 5 9 16 21 26 30 29 25 18 12 10
Högsta temp. 18 19 29 33 37 43 43 38 32 32 29 20
Lägsta temp. - 21 - 16 - 9 - 2 4 11 15 14 8 3 - 7 - 12
Nederbörd i mm 46 38 46 36 13 3 3 3 3 8 20 30



Om du vill uppleva en riktig vargavinter kan du åka till Teheran dec- jan, då temperaturen kan sjunka ner till - 30° C. Teheran är ett perfekt resmål för att uppleva både varma somrar och kalla vintrar.

Du behöver inte oroa dig för att gå miste om någon tid om du skulle resa till Teheran; kommer du dit vid nio-tiotiden kan du ställa fram klockan 2, 5 timme, så får du gå och lägga dig direkt. Det officiella språket är persiska (även kallat farsi), ett namn som har sitt ursprung i att Iran hette Persien fram till 1935. Andra språk som talas i Teheran är turkiska språk (framförallt azeri), kurdiska, arabiska och baluchiska. Persiska skiljer sig väldigt mycket från våra västerländska språk, då det har ett helt annat alfabet och en helt annan fonetik. Detta gör att Teheran är en väldigt exotiskt stad med mycket nytt att erbjuda för oss västerlänningar.

Den iranska valutan heter toman. 80 toman är ungefär 1 svensk krona. Invånarantalet i Teheran är större än vad som finns i hela Sverige. Ca 10 miljoner människor bor det här, mestadels av dem är perser, men det finns också azerbajdzjaner, kurder, balucher, turkmener och araber. Befolkningen växer mycker fort; födelsetalet är ca
3,2 %, medan samma siffra för antal dödsfall bara är ca 0,6 %. Detta ger en befolkningstillväxt på ca 2, 6 %. Hela Iran har drygt 73 miljoner invånare, och är till ytan ca 3 ggr så stort som Sverige.


Åka till Teheran?

Gör gärna det! Tänk på att ha grundvaccinerat dig innan, samt att ha ett giltigt pass och ett visum som måste sökas i Sverige. Teheran är staden för dig som vill uppleva något annorlunda, du behöver inte stå framför spegeln på morgonen och fundera på vad du ska klä på dig. För att hedra den muslimska religionen bär alla kvinnor slöja, hela tiden. Som turist sätter man på den redan på planet dit. Dessutom ska ärmarna täcka armbågen, kjolarna täcka vaden och fötterna vara beklädda. Män ska helst inte ha shorts.

Teheran är en livlig och modern storstad med många avenyer. Staden är känd f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Teheran

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-22

    Hej!Intressant arbete du har

  • Inactive member 2006-08-18

    det var bra fakta ! ..O åk til

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-12]   Teheran
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2086 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×