Karl den store

4 röster
13589 visningar
uppladdat: 2004-01-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Karl den store var född 742 som son till Pippin den lille. Hade även en bror som hette Karloman som han efter sin fars död delade riket med ända fram tills Karlomans död 771. Han hann under sin levnadstid vara kung över Franken, kung över Longobardien och Romersk kejsare.

Karl den store var ofta i krig, men vilken var anledningen? Var det för att sprida kristendomen eller var det för att visa sin storhet? Jag tror att det var en blandning av både och. Han hade en dröm om ett enat ”Europa” som skulle på minna om det romerska riket och som skulle stå under hans styre men han ville nog hålla sig god med påven och genom sin törst efter ett enat rike samtidigt slås i kristendomens namn var säkert ett mycket bra drag.

I en del av texterna jag läst om Karl anser man att man till viss del kan betrakta det som Karl ville uppnå som en liknelse med EU det håller jag inte med om, visst är EU: s mål att ena Europa men detta inte under en härskare utan en gemensam styrelse från alla länder men visst kanske man kan se EU som ett feodalismiskt rike med alla länder är som vasaller som har rätt att döma folk efter egna lagar och ta upp egen skatt men som samtidigt styrs av ”kungen” dvs. EU men det tycker jag själv inte det ligger så mycket i och Karls egna tankar var ju att det skulle likna romarriket med Aachen som det nya Rom och mellan romarriket och EU tycker jag det inte finns så många likheter om man nu kan prata om likheter mellan Franken och EU.

Som tack för hanns stridande för kristendomen så blev han år 800 på juldagen krönt till kejsare över Rom av påven Leo den tredje.

För att vara säker på att hans rike levde kvar efter hans död krönte Karl sin son Ludvig till kung av Franken i september år 811. Men efter Karls död i januari 814 så tog det inte för många år innan riket hade splittrats dels av alla attacker utifrån och dels p.g.a. bråk mellan hans arvingar. Men även om Aachen aldrig blev något nytt Rom så finns där än idag kvar minnen från Karl den stores tid bl.a. ett slottskapell som han lät uppföra och även domkyrkan som han begravdes i står kvar.

Hur man nu än ser på det hela så var Karl den store en stor kung som med sin kristna övertygelse och en hel del list och skicklighet i krig vann många krig och på så sätt fick in mycket pengar och han var en respekterad man som vann många slag både i Frankens och kristendomens namn.


Källförteckning: ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Karl den store

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-14]   Karl den store
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2629 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×