Hamlet

1 röster
13400 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag valde att se Hamlet, eftersom jag aldrig sett den innan och var nyfiken på den.

Versionen jag såg är en modernisering av William Shakespeare’s drama. Den utspelar sig i New York City runt år 2000. I en värld full av limousiner och laptop:ar, så lyckas ändå regissören; Michael Almereyda, fånga känslan av att allt händer för många många år sedan. Hela filmen (med några få undantag) är gjord på blankvers. Kända skådespelare som Ethan Hawke (Hamlet), Julia Stiles (Ophelia) m.fl. spelar sina roller väldigt bra.

Hamlets fader har blivit dödad av en orm. Knappt två månader efter hans död, så gifter hans moder sig med Hamlets’ farbror. Hamlet kan inte förstå hur hans mor kan vara så okänslig. Han mår sämre och sämre, dock har han en sak som håller honom uppe och det är hans kärlek till den ljuvliga Ophelia.

Hamlets faders vålnad visar sig för Hamlet en natt. Vålnaden berättar att det var Hamlet’s farbror som mördat honom, genom att hälla ett sort gift i hans öra. Han ber honom även att hämnas, både på farbrodern och modern sin, om han någonsin älskat sin far.

Hamlet funderar hela tiden på självmord. Han vill inte leva. Speciellt inte nu när Ophelia’s far har förbjudit de två att träffas. Han har även gått till hans mor och bett henne och hennes nya man att hjälpa till med Hamlet, som han påstår har blivit skvatt galen, vilket han även blir så småningom.

En revolver i munnen, fingret på avtryckaren. En av många illusioner som Hamlet har för att ta sitt liv, dock måste han först hämnas sin fars död. Han gör en film som visas för alla på en av stans biografer. I publiken sitter bl.a. Ophelia, hans mor och hans farbror. Hamlet har gjort en scen i filmen som har väldiga likheter med hur hans far mördades enligt vålnaden. Han granskar sin farbror väldigt noga under den scenen, han behöver ju bevis.

Kampen för Hamlet fortsätter. När han kommer för att konfrontera sin mor så skjuter han vilt omkring sig. Ett skott hamnar i en av garderoberna. Olyckligtvis så stod Ophelia’s fader gömd där, så han dör. Farbrodern bestämmer sig för att skicka iväg Hamlet till England för att studera, sägs det. Dock så har han begärt att Hamlet skall ”bli av med sitt huvud”. Trots att Hamlet är galen, så lyckas han komma på detta.

Ophelia klarar inte riktigt av sin fars död, hennes bror Leartes försöker hjälpa henne. Sent en kväll kommer beskedet. Ophelia har drunknat. Leartes bestämmer sig ihop med Hamlet’s farbror att han ska hämnas sin fars mördare.

Hamlet kommer tillbaka till Ophelia’s begravning. Han säger till Leartes att han verkligen älskade henne och dessa börjar slåss. En fäktningsmatch bestämds. 1-0 till Hamlet, 2-0 till Hamlet. Först till tre vinner. Farbrodern kan inte hålla sig. ”Vi måste fira, ta och drick detta vin Hamlet!”. Hamlet ska precis ta glaset, när hans moder springer fram och tar glaset ifrån honom och dricker. Matchen fortsätter. Närkamp. Skott. Ett skott till. Blodet sprutar, Båda två faller till marken. ”Din farbror dödade din moder, han gav henne gift att dricka, säger Leartes”. Med sina sista krafter tar Hamlet revolvern och skjuter ett antal skott mot sin farbror. Blodet sprutar, han är död, så även Hamlet…

Jag tyckte om filmen. Att den utspela sig i en modern miljö gjorde inte så mycket, då allt var fokuserat på handlingen. Jag tror att Shakespeare vill säga att allt straffar sig i slutändan...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hamlet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Hamlet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3625 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×