Gömda

1 röster
7493 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst boken ”Gömda”, den är skriven av Liza Marklund. Liza har skrivit få böcker men har fått topp betyg på allihop. Hon har skrivit böcker som ”Prime time”, ”Sprängaren”, ”Paradiset”, ”Studio sex”. För boken ”Sprängaren” fick hon tidskriften Jurys Polonipris och Svenska Deckarakademiens debutantpris.
Liza är född 1962 i byn Pålmark mellan Piteå och Älvsbyn Norrbotten. Så hon är nu runt 40-41 år gammal. Hon gick inte på gymnasiet utan skaffade sig en massa olika jobb i stället. Hon har jobbat som lagerarbetare, kassörska, croupier och som statisk i Hollywood. Sen gick hon en journalist linje och började jobba på en rad olika tidningar.
Boken ”Gömda” är en sann berättelse om Maria Eriksson, en 23-årig singel kvinna med många goda vänner. Den utspelar sig mellan 1989-1992 runt om i hela Sverige.
Boken handlar om att hon en dag blir hembjuden på fest, till hennes dåvarande bästa kompis. Där visade det sig att dom flesta var invandrar par. Och att Hennes kompis Helena, som hon heter, försökte para ihop henne med en invandrare. Dom träffas sen inte fören nyårsafton, då han följer henne hem. Dom fortsätter sedan umgås och förlovar sig efter ett år. Han börjar kritisera henne och bestämmer över henne, får han inte som han vill sticker han iväg i flera timmar, ibland till och med dagar. Men när hon sen säger ifrån börjar han slå henne, och misshandeln blir bara värre och värre. Senare bli hon gravid och läggs in på sjukhus, tror hon att allt ska ordna sig. Men han hälsar inte på henne, dem enda som hälsar på är hennes föräldrar och hennes syster. När hon kommer hem från sjukhuset med en flicka i famnen vill hon bara ta det lugnt, men han hade bestämt att dom skulle på fest, hon tvekar lite men får ge sig när han börjar hota henne.
Sen en annan dag har han bjudit hem sina kompisar Ali och tre andra, för första tog han i babyn, men det var för att sedan kasta babyn Emma vidare tills hans kompisar. Dom kasta alltså boll med babyn.
Men efter varit tillsammans två år och förlovade i ett år, bröt han förlovningen. Han ville ha lite utrymme, han tyckte att Maria kvävde honom.
Sagt och gjort, förlovningen var bröten och Maria kunde inte hjälpa att det skulle bli skönt att slippa han slag och sparkar. Men slapp honom gjorde hon inte. Han kunde komma in precis som om allt var som vanligt å sätta på kaffe m.m. Även om Maria bytte lås på dörren kom han in på ett eller annat sätt. För det mesta blev han förbannad och misshandlade henne mer än vad han hade gjort medan dom var tillsammans. Hon fick byta telefonnummer hela tiden, fast hon hade bett om att dom skulle vara hemliga fick han tag i det nya. Han skrek en massa saken, att han skulle skära halsen av dom och en massa andra otrevliga saker. Hon fick ha ca 12st olika telefon nummer på ett år.
Men under tiden det här pågick träffade hon en ny man, Anders heter han. Hon hade träffat honom innan tillsammans med hennes syster. Dom blev tillsammans och så småningom gifte dom sig. Och han blev ännu värre än innan. Han krossade deras fönsterrutor, försökte köra över dom, förföljde dom i fall dom gick ut och en rad andra otrevliga saker.
Anders och Maria fick en liten son tillsammans, vilket Marias före detta fästman tog som hans barn. Vilket det kunde ha varit om inte Maria hade fått missfall efter han hade våldtagit henne!
Tillsist kunde dom inte stanna kvar i deras trevliga hus, så dom var tvungen att fly runt i Sverige till en lång rad av städer. Ibland hittades dom och ibland inte. Tillsist fanns där bara en utväg för dom, dom skulle bli tvungna att emigrera. Och detta är bara kort om vad boken handlar om. Det händer mycket mer i boken än vad jag har skrivit.
Boken är knappt händelselös någonstans, den är spännande från början till slut. Har man börjat är det riktigt svårt att lägga den ifrån sig. Jag har redan läst den två gånger på ett halvår. Maria möter problem överallt, och i vissa bitar blir man riktigt förbannad över att han kan fortsätta hålla på som han gör. Och språket i boken är som dagens samhälle använder, eller rättare sagt som dagens ungdomar använder.
En sak som stör mig i boken är att varken polisen eller socialen gör något, dom kommer bara med en massa dåliga förslag eller säger till honom på några sätt en...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gömda

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-20

    vad fick du på den, G- ?

  • Inactive member 2008-06-04

    behandla invandrare och missha

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Gömda
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3684 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×