Rosa Parks

24 röster
38787 visningar
uppladdat: 2005-06-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning/Bakgrund.

Jag har valt att fördjupa mig i den händelse som den färgade kvinnan Rosa Parks vad med om. Jag tycker ämnet verkar vara intressant och jag blev intresserad utav att få lära mig mera om henne och vad hon gjorde. Framför allt vad som hände på bussen i Montgomery, Alabama år 1955 och vad följderna av det blev.


Frågeställning.

Dessa frågor har jag valt för de är de jag undrar mest över, och som jag tycker är viktiga.

* När hände alltihopa, och var någonstans hände det?
* Vad hände egentligen på bussen?
* Vad blev följderna?
* Hur länge satt Rosa Parks i fängelset?
* Har det hänt några liknande händelser?
* Vad har Rosas agerande betytt för oss idag?
* Hade det varit skillnad idag om en svart blivit likadant behandlad som Rosa blev?
* Hur behandlas svarta nu?


Undersökning.

1 december, 1955 vägrade en svart kvinna att ge sin plats till en vit man.
Följderna på det blev 318 dagars bussbojkott och att ingen färgad fick åka buss på måndagar. Vi borde nog nästan alla ha hört talas Rosa Parks vägran att ge upp sin sittplats, men vad var det som egentligen hände den dagen? Rosa Parks klev som vanligt på bussen i Montgomery, Alabama efter en lång dag på arbetet. Hon var trött och satte sig på den första raden i bussen som färgade hade tillåtelse att sitta. Det var nämligen så att svarta på den tiden hade speciella sittplatser i bussarna. Raderna längst fram i bussarna var endast till för vita människor och raderna längre bak var till för de färgade. Om alla de raderna för de vita var fulla var de svarta tvungna att resa sig och ge sin plats till den vite.
Det var det som hände för Rosa. De vita platserna var nästan fyllda när några vita människor klev på. Alla fick varsin sittplats förutom en vit man. Detta märkte busschauffören och sade till Rosa att hon skulle vara tvungen att resa på sig. Men Rosa vägrade. Hon sa att hon inte skulle flytta på sig, och chauffören sa då att hon måste göra det annars skulle han kalla till polis. Men Rosa satt fortfarande kvar så busschauffören stannade bussen och ett fåtal svarta människor lämnade då bussen.
Efter ett par minuter kom det in två poliser i bussen. Chauffören förklarade situationen och poliserna gick fram till Rosa. Efter en kort ordväxling tog poliserna med Rosa ut till en väntande polisbil och körde ner till polisstationen.

I fängelset blev Rosa bra omhändertagen. På den tiden var det så att svarta ofta fick ta emot slag i fängelserna. Rosa fick ringa hem till sin mamma och fick även prata med sin man. Han lovade att han snabbt skulle få ut Rosa. En annan man som var ledare för NAAC,P (National Association for the Advancement of Colored People) Mr. E.D Nixon hade också hört talas om att Rosa blivit arresterad. Han ringde då ner till fängelset där Rosa skulle befinna sig för att få det bekräftat, men på fängelset sade de ingenting. Mr. Nixon tog då kontakt med en advokat, Mr Durr som var vit och förklarade läget. Mr. Durr ringde även han ner till fängelset, men han fick det bekräftat. Rosa Parks satt i fängelset. Mr. Nixon och Mr. Durr bestämde sig för att åka ner till fängelset. Även Mr. Durrs fru följde med eftersom hon var en god vän till Rosa. När de väl kom ner till fängelset blev Rosa frisläppt.

Det är inte bara Rosa Parks som ha slagits för sina rättigheter.
Åtta månader tidigare vägrade 15 –åriga Claudette Colvin att ge sin sittplats till en vit människa. Även hon blev arresterad, men hur det gick sen för henne vet jag inte.

Just att Rosa vägrade att kliva av bussen när hon blev tillsagd har inte så stor betydelse, och då menar jag själva händelsen, men man kan säga att det var efter det som människor fick upp ögonen och började kämpa för de svartas rättigheter. Rosa har hjälpt till på många sätt. Hon hjälpte bl.a. Martin Luther King, Jr, i hans arbete för de svartas rättigheter.
Hennes arbete för att förbättra villkoren för de svarta bidrog till att flera lagar skapades som gjorde slut på den öppna diskriminering.
Fortfarande är stora grupper svarta och andra minoriteter utan utbildning och arbete och lever i misär. Drogmissbruk och kriminalitet ökar och motsättningarna mellan olika grupper (etniska grupper) tilltar. Detta betyder att det arbete som Rosa Parks startade inte varken har eller får avslutas ännu.


Sammanfattning.

Jag har alltså forskat lite grann om Rosa Parks och hennes betydelse för den svarta medborgarrättsrörelsen. Jag har kommit fram till det måste finnas mer människor som Rosa Parks och Martin Luther King Jr. De svarta är vanliga människor precis som Du och jag. Jag tycker absolut inte att man ska döma folk efter deras hudfärg. Vi bor på samma planet, vi delar denna Jord tillsammans, varför låta allt gå till spillo för att man ska hata varandra för deras utseende? Jag menar inte att alla ska bli bästa vänner, men vi är ju trots allt människor allihopa, vi är uppbyggda av samma saker.
Att Rosa Parks var tvungen att bli arresterad för att hon ville ha samma rättigheter som alla de andra är värdelöst. Vad vinner man på det?
Att de svarta fick 318 bussbojkott är också helt värdelöst. Jag tycker att Rosa Parks verkar vara en un...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rosa Parks

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-06-04

    Har jag missat något eller är inte alla frågorna i uppsatsen besvarade? Syftar på dessa: * När hände alltihopa, och var någonstans hände det? * Vad hände egentligen på bussen? * Vad blev följderna? * Hur länge satt Rosa Parks i fängelset? * Har det hänt några liknande händelser? * Vad har Rosas agerande betytt för oss idag? * Hade det varit skillnad idag om en svart blivit likadant behandlad som Rosa blev? * Hur behandlas svarta nu?

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-22]   Rosa Parks
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4485 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×