En av grabbarna

12 röster
25981 visningar
uppladdat: 2005-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag har läst ”En av grabbarna”, som är skriven under pseudonymen ”Johan Höglund”.
Huvudpersonen i boken är Johan. Den utspelar sig i tre generationer och i bokens början är Johan tretton år gammal. Under denna tid gick Johan igenom olika faser, så som skinhead och kicker, tills han fann sig själv. Det var först i AIK som han kände sig hemma. Johan har en förkärlek till våldet, vilket gav honom en njutning och en kick, samtidigt som han älskar fotboll. Man får följa med Johan då han i början går själv på AIK:s matcher och står i bakgrunden och betraktar fighterna bland de äldre grabbarna. Tiden går och mer och mer fascinerad blir han av våldet. Till slut vågar han själv blanda sig i. Han blev en av grabbarna. Men inte bara det, han engagerade sig mycket i matcherna och bråken. Det var han som organiserade resorna till matcherna och det var han som de andra vände sig till för att få information om detta. Med tiden blev han också en av grundarna till ”firman boys”.

Boken handlar om brödraskapet ”firman boys”, ett gäng AIK grabbar som nu i det flesta fall är en bit över trettio år och älskar våld. Dessa grabbar ville att våldet skulle gå en bit längre. Man ville hitta tillfällen där man kunde få stå öga mot öga mot djurgårdare och andra firmor och verkligen få veva loss. Man mot man. Firma mot firma.
”En av grabbarna” är skriven av en av dessa ”firman boys” ursprungsmedlemmar, som här har valt att skriva under pseudonymen Johan Höglund.
Boken är 215 sidor våld. Varje sida innehåller detaljerade beskrivningar över våldet, känslan när ett vrål ljuder samtidigt som ett hundratal grabbar springer rakt in i varandra och ursinnigt börjar slå på varandra.

Boken utspelar sig i Stockholm, i tre generationer. Den tar plats i bussar, på krogar och på fotbollsmatcher. Miljön som Johan vistas i är våldsam, med bråk, droger och alkohol.
Författaren berättar i boken hans egna upplevelser av de våldsamma bråken och hur det är, framför allt för honom själv, att vara en fotbolls huligan.
Bokens budskap tror jag är att han vill att folk skall veta hur det är att vara en så kallas fotbolls huligan, men också vad som händer när alla dessa grabbar slåss och misshandlar varandra. Han vill dela med sig av hans upplevelser till grabbar som kanske också tycker om både våld och fotboll.

Jag tycker att boken var väldigt bra, och jag gillar att läsa den. Han beskriver händelserna på ett bra sätt så man själv kan leva sig in i boken. Personer som tycker om våld, mer eller mindre, skulle nog tycka om att läsa den här boken. Men en vanlig ”Svensson”, som då äcklas av våldet och skadorna, kan mycket möjligt se boken som hemsk och frånstötande.

Titeln heter ”En av grabbarna” just för att författaren är en av grabbarna.

Författaren: Johan Höglund är ett pseudonym av en av ”Firman Boys” ursprungsmedlemmar. Han är idag mellan trettio och fyrtio år. Den här boken är hans berättelse om hur det var för han att gå igenom olika faser inom våldet. Man får reda på en del om hans liv i boken. När han blev ”en av grabbarna”, kommer han upp steg för steg och går igenom utvecklingen av en organisation och blir till slut en av bildarna till brödraskapet ”Firman Boys”.




Nyckelord:
Våldsam- boken handlar i stort sett bara om våld.
Fotboll – fotbollen är vad grabbarna och Johan älskar.
Gemenskap – inom firman handlar det mycket om gemenskap.
Alkohol – dricker mycket. Inte bara innan matcherna eller slagsmålen.
AIK – boken handlar om AIK:s supportrar.
Krog – de vistas mycket på krogen.
Firmor – de möter olika firmor från olika lag i slagsmålen.
Norra stå – klacken som de står i under fotbollsmatcherna.

Porträtt: Mitt porträtt är på huvudpersonen Johan. Han är i början av boken tretton år gammal och bara intresserad av fotboll och i slutet av boken är han i fyrtio års åldern. Han beskriver sig själv, i början av boken, som en muskulös skinhead som ofta bär bombarjacka, men i slutet som lika muskulös men har en mer ”casual stil”.
Jag sj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En av grabbarna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-05]   En av grabbarna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4923 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×