Judiska högtider

11 röster
24517 visningar
uppladdat: 2006-02-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Rosh Hashana, Jom Kippur och Chanukka är tre av de största högtiderna inom judendomen. Chanukka har nog de flesta hört talas om, även jag, men Rosh Hashana och Jom Kippur valde jag darför att jag inte visste något om dem, men tyckte att namnen fräcka.

Rosh Hashana, judarnas nyår, firas under två dagar på hösten (den första och andra dagen av den judiska månaden tishré) vilket vanligtvis sker i september månad. Den firas som en påminnelse om när Gud skapade världen och inleder även de tio botdagarna.
Den klassiskt bibliska tideräkningen har Rosh Hashana som utgångspunkt. Detta är en allvarlig helg, då det bl.a. blåses i shofar (ett vädurshorn som änvnts i över 3000 år vid rituella sammanhang) för att väcka till eftertanke och det är även dagen då Gud dömer människorna efter deras gärningar. Flertalet judar tillbringar själva Rosh Hashana helgen i synagogan och efteråt samlas de för att äta och dricka gott. Det man äter, äter man för att få ett sött och gott nytt år. Bl.a. äts runda bröd med honung (eventuellt socker eller salt, beroende på lokal tradition), äpple med honung, söta bakelser, godis och alla möjliga söta frukter.

Rosh Hashana är den tid på året då troende judar ska stanna upp och fundera över hur de levt sina liv. De ska rannsaka sig själva och be sina medmänniskor om förlåtelse för allt dåligt som de gjort. En jude kan inte vända sig med detta direkt till Gud, utan måste direkt gå till de människor som han eller hon har betett sig illa mot. Det anses att man behöver gott om tid för detta, så från Rosh Hashana ända fram till Jom Kippur får judarna ägna sig åt botgöring.


Den sista botdagen är Jom Kippur (försoningsdagen), som infaller i september/oktober, tio dagar efter första nyårsdagen (Rosh Hashana). I Tora kan man lsa hur stora skaror judiska trosbekännare samlades i templet i Jerusalem. Denna dag bekände översteprästen sina egna, men även folkets synder inför Gud, samt förättade offer.
Jom Kippur är det judiska årets heligaste dag, samt även den viktigast och allvarligaste högtiden för den troende. Aftonen då helgen börjar kallas Kol Nidre.
På Försoningsdagen fastar man, d.v.s. avstår helt från mat och dryck i drygt ett dygn. Denna dag ägnas åt gudstjänst och försoning. De bedjande ber Gud om förlåtelse för att de gjort honom, d.v.s. om man gjort något förbjudet så som t.ex. ätit skaldjur. För att markera att fastan är slut så blåses det i shofar.

Chanukka är en ljusfest som hålls i december månad. Chanukka firas till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalem''''s tempel år 165 f.Kr. då det befriades från de seleukidiska härskarna.

Under helgens åtta dagar tänds den åttaarmade chanukkastakens ljus: ett ljus första dagen, två ljus andra dagen o.s.v. till alla åtta ljusen är tända den åttonde dagen. Första dagen ger man varandra presenter och detta är vad många tror är Chanukka, d.v.s. många tror att detta är judarnas motsvarighet till de kristnas jul.




Källor:

[Elektronisk]. Tillgänglig: http://http://www.jf-stockholm.org/centret/judendom/helgdagar/helgdag.a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judiska högtider

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-24]   Judiska högtider
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5739 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×