Mannen utan öde

10 röster
25385 visningar
uppladdat: 2009-09-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Mannen utan öde

Kapitel 1-3:
Huvudpersonen György Köves bor i Budapest. Han är jude och är 14 år gammal och bor hemma hos sin pappa och sin styvmor. Györgys pappa har blivit inkallad till ett sk arbetsläger och hela släkten har en avskeds middag. När pappan har lämnat familjen är det bara györgy och styvmodern kvar. Mamman som förlorade vårdnaden om György försöker få tillbaka sin son, men György lämnar inte styvmodern eftersom han då skulle bryta det löfte han gett till sin pappa om att inte skulle flytta till sin mamma.
György arbetar på ett oljeraffenderi dit han åker varje dag. En dag när György är på bussen på väg till jobbet ber en polis honom att stiga av bussen. György visar upp sin legitimation som visar att han är jude men att han att han har tillstånd att lämna staden. Polisen vinkar vidare bussen utan att titta på legitimationen. När han står vid vägkanten tillsammans med de av hans kamrater som också tvingats av, kommer det fram många fler pojkar i hans egen ålder som legat gömda i diket. Nya bussar anländer och fler pojkar i tonåren kliver av, alla med en gul stjärna på bröstet.
György och de andra pojkarna förs till polishuset där en vänlig polis tar hand om pojkarna. Polisen berättar att det bara är en tidsfråga innan alla judar ska bli bortförda till arbetsläger. Dom har alla hört talas om arbetslägren men inte riktigt vetat vad dom skulle tro om alla hemska historier.


Kapitel 4-6:
Det står nu klart att dom kommer bli transporterade till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. De stod nu i valet om de skulle ta de tidiga tåget till arbetslägret i Tyskland. De hade hört från de vuxna att det skulle vara bra att åka så snart som möjligt eftersom de då skulle kunna få bra sovplatser och få åka med ett tåg med 60 personer istället för ett tåg med 80 personer. Efter mycket övervägande bestämde de sig för att ta det första tåget.
Efter några dagars resa med hemsk törst och hunger var tåget framme vid ”Auschwitz- Birkenbau”. Där fick de ställa upp sig i ett led för att bli indelade i två grupper. En för de som var ”dugliga” och en grupp för de som var ”odugliga”. En man viskade till ungdomarna att de skulle säga att de var sexton år för att godkännas. Det var det första av många råd som skulle visa sig vara viktiga att följa.
Alla godkändes utom denden yngste pojken som dom förstod ljög när han sa att han var 16 år. Han var så liten att han inte kunde lura dom. Han blev bortförd och därefter ihjälgasad. Efter en tid med hårt arbete i Auschwitz och sedan lägret Birkenau fick de veta att de skulle förflyttas till ett mindre arbetsläger som hette Zeitz där det varken fanns fabriker, duschar (gas kamrar) eller krematorium.

Kapitel 6-9:
György hade hört talas att Zeitz skulle vara litet och lantligt och inte lika modernt som Auschwitz och Birkenau. Det visade sig dock vara ännu värre än det läger dom kom från. Där var det ett fruktansvärt hårt liv med hemska arbetsuppgifter där enda syftet verkade vara att slita ut sig eller helt enkelt inte klara tempot och därefter bli torterade. Det var trångt, kallt och alldeles för lite sömn och mat.
I det nya lägret fick György en vän som hette Brandi Citrom. Han lärde Györky allt om fånglivet eftersom han varit där i fyra år och visste hur man gjorde. Han lärde honom allt från att undvika skabb till att stå längst bak i matkön för att få den tjockare delen av soppan.
Tiden går och han lyckas på något sätt ändå finna en tillvaro mitt i det som skulle kunna beskrivas som helvetet på joden, även om han i efterhand inte vill beskriva det med dom orden.
György blir allt svagare och svagare och efter en månad har han nästan gett upp hoppet om att få komma tillbaka hem igen.
Han har sedan länge förnekat att han ar en böld i knät och har inte gjort något åt det men en dag kan har knappt stå upp. Då tar Brandi med honom till lägrets sjukhus där han opereras. Där tar läkarna beslutet att han ska åka tillbaka till Auschwitz Birkenau där han läggs in på sjukhuset för behandling
På sjukhuset får han det bra. Han får mat och får sova i en ordentlig säng med lakan och örngott och han får läkarundersökning dagligen. Så sker det som gör att György mirakulöst överlever tiden i koncentrationslägret.
En natt vaknar han av att det skjuts och bombas utanför sjukhuset. På morgonen efter nattens bombningar när Györky stiger upp står där en amerikansk militär som berättar att tyskarna har besegrats och att han nu ska få åka hem. När Gryörky kommer hem &a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mannen utan öde

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-03-19

    Du skriver väldigt dåligt...

  • Inactive member 2017-12-06

    Läste nyss Mannen Utan Öde Two Stars and a wish: Bra bok Bra berättelse Wish: För mycket text

Källhänvisning

Inactive member [2009-09-28]   Mannen utan öde
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58324 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×