Krig

1 röster
5312 visningar
uppladdat: 2009-12-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Krig

När jag tänker på ordet krig så tycker jag att det mesta handlar om människor som tar till våld för att till exempel kunna äga ett visst land eller delar av ett land. Jag tycker att krig är ett väldigt onödigt sätt. Varför inte bara öppna sina munnar och försöka förhandla om saker och fungerar inte det så kan man ju även bara acceptera att läget är som det är. Varför måste man alltid ha den största makten över det mesta? Det handlar ju självklart inte bara om makt utan även om religion, ekonomi mm.  Att bönderna kunde vara oense tar jag inte riktigt som krig utan snarare som bråk. Dom dödade ju inte varandra och det handlade inte om att ett helt land med bönder som började kriga mot ett annat lands bönder utan det var samma rike som bråkade med varandra. Krig fanns inte före dessa bondebråk då människan hade fullt upp med att utforska sig själv. Man höll på att utvecklas i språk och uttryckningar. Dom hade även fullt upp med att jaga och fiska för att överleva. Dom vandrade omkring väldigt mycket i jakt på mer mat och hade inte riktigt slagit sig till ro. Det var ju trots allt inte förrän dom började lära sig att odla jord som dessa bråk mellan småriken och bönder kunde blossa upp. Så det första kriget enligt boken och det jag läst är kriget mellan perser och greker och det började på 400-talet. Grekland vann detta krig år 480 f.kr. Det var det ständiga hotet att uppslukas av perserriket och något som vid sidan av språk och religion som enade många av dom splittrade grekiska städerna. Aten i Grekland och Sparta kom i krig med varandra. Sparta var med i perserkriget och spelade en viktig roll. I detta krig var det inte bara rivaliteten mellan två grekiska städer som blossade upp utan även två olika samhällsideal. Den farligaste konkurrenten om makten runt medelhavet var handelsstaden Kartago i dagens Tunisien. Flera hårda krig utkämpades med Rom och Kartago. År 146 f.kr förstörde Rom Kartago genom ett anfall från havet. Det var då det blev slutgiltigt avgjort. Romarna vann. Det sista århundradet f.kr blev en period av inbördeskrig. Allt handlade om makten i Rom. Efter mordet på Caesar som var en skicklig politiker som även vann ett långt och svårt inbördeskrig så kastades romarriket in i ett nytt inbördeskrig. Caesars adoptivson Octavianus säkrade makten. Senaten gav honom också hedersnamnet Augustus - den vördnadsvärde.

Antiken

På antikens tid var det viktigt med makt och ledarskap. Aten och Sparta startade krig mot varandra för att få ledarskap över grekerna. Olika politiska grupper gjorde att ett inbördeskrig bröt ut. Romarriket höll på att splittras och fältherrar ville bli kejsare.

Medeltiden

Många krigskaror vandrade runt i olika områden i hopp om att få härska och bestämma där. Det handlade mycket om ekonomi och makt i krigen på medeltiden. Tidigare hade man använt fotsoldater i krig men nu hade man lyckats använda rytteriet. Man kunde bära tyngre utrustning. Den utrustningen var ett tekniskt framsteg men dyrt. Ett krig som fanns på denna tid var för ett gott syfte tycker jag. Påven manade dom kristna till ett heligt krig för att återta Palestina från Islam. Genom att mana till korståg kunde påven vända stormännens aggressivitet utåt och på så sätt bidra till fredligare förhållanden i Europa. Långbågar var även ett tekniskt framsteg då den hade sådan kraft att riddarnas pansar inte kunde stå emot pilarna. Okända män kom till Sverige och högg ner munkarna. Vikingar kallar vi dom för idag. Även detta handlade om makt. Engelbrektupproret år 1420 handlade om att Erik av Pommern startade ett krig mot det tyska handelsförbundet Hansan då Hansan kontrollerade en stor del av handeln vid Östersjön. Bakom detta uppror handlade det om allt möjligt som att bergsmän ville ha goda handelsvillkor för järnexporten, bönderna ville få ner skatten, adelsmännen ville begränsa kungens makt och få ökad del i skatteintäkterna. Själva målet var att stärka dom svenska intressena inom Kalmarunionen.

Nya tider, nya världar

Förändringar inom skeppstekniken gjordes så handelsfärderna blev möjliga till havs. Nya typer av segel gjordes, ett fast roder i aktern så det blev lättare att styra och man lärde sig även att hantera kompassen. Filip II försökte beskatta handelsmännen i dom nederländska städerna som tillhörde hans välde i slutet på 1500-talet. Han ville också använda holländarna till katoliker då dom var puritanska. Trots stora krigsinsatser så lyckades inte Filip kuva resningen utan tvingades i början av 1600-talet erkänna Nederländernas självständighet. Det trettioåriga kriget började genom att två sändebud från kejsaren i Wien blev utkastad genom ett fönster från den gamla kungaborgen i Prag i Böhmen. Sändebuden kom till Prag för att tala protestanterna till rätta. Majoriteten av invånarna i Böhmen var protestanter och den nya kejsaren Ferdinand var en stridbar förkämpe för den katolska kyrkan. Då sändebuden kom så tog den nya kejsaren Ferdinand till vapen för att tvinga fram en återgång till katolismen i Böhmen. Detta krig började som ett religionskrig men utvecklades snart till en mer komplicerad konflikt. Ferdinand ville göra slut på den feodala splittringen i riket och etablera en stark centralmakt under hans egen ledning som precis har skett i andra länder. Protestanterna ville behålla sin självständighet och sökte stöd hos andra stater som ville hindra att Habsburg fick för stor makt i Europa. Så utvecklades alltså krig till en storeuropeisk konflikt.

Imperialismen

Opiumkriget kom till på denna tid i Kina. Dom kinesiska myndigheterna försökte stoppa narkotikahandeln. Efter ett par års krig så måste Kina ge upp. Opiumhandeln släpptes fri och Hong Kong blev en brittisk koloni. Kina ville inte från början att européerna skulle hålla på med handel i deras land utan Kina ville vara ett självständigt land. På denna tid handlade dom flesta krigen om att ta över olika kolonier i olika länder.

Från krig till krig

Gangsterkrigen handlade om makt. Man fick inte göra affärer på andras territorium. Så är det även idag i alla länder men då handlar det mer om knark och inte alkohol. Då alkoholförbudet kom så började även dessa gangsterkrig. Då vi inte har alkoholförbud så handlar det inte så mycket om alkohol, utan det handlar om droger. Det spanska inbördeskriget handlade om politik. Liberaler och socialister hade vunnit valet i Spanien år 1936, dom bildade då en regering. Fransisco Franko gjorde då uppror och fick stöd från högern och krigsmakten. Tyskland och Italien ställde upp med soldater och flygvapen. England och Frankrike var på regeringens sida men vågade inte ställa upp då dom var rädd för att konflikten skulle sprida sig. Den gemensamma insatsen i Spanien svetsade samman Italien och Tyskland. Första världskrigets viktigaste vapen var kulsprutan. Under mellankrigstiden hade framförallt bombplanet och stridsvagnen trätt in som nya vapenslag. Tyskland anföll Polen i september år 1939. Hitler ville göra Tyskland till den dominerande makten i Europa. Han kallade anfallet för blixtkriget just eftersom han hade bombplan och stridsvagnar. I april 1940 gick Tyskland in i Danmark och Norge. Danmark kapitulerade direkt men Norge erbjöd ett visst motstånd men förlorade direkt. Nu var den norra fronten säkrad. Nu gick Tyskland i attack mot Frankrike. Nu hade Tyskland fått sin revansch för det förödmjukande fredsslutet i Versailles efter första världskriget. Av Tysklands fiender återstod nu bara en, Storbritannien. För första gången sen krigsmakten tvekade nu Hitler. Storbritannien måste erövras från havet och då dög inte blixtkrigstaktiken. Hitler ville nu göra fred men Winston Churchill vägrade att ens förhandla. Då gick Hitler till angrepp. Han tog till bombplanen som skulle slå ut Storbritanniens militära kapacitet. Men britterna försvarade sig framgångsrikt och tog hjälp av den nya radartekniken för att skjuta ner dom tyska planen. Detta var Hitlers första militära motgång. Den 30:e april tog Hitler sitt liv i en bunker i den tyska huvudstaden, som just höll på att erövras av Sovjetunionen. Någon vecka senare var kriget över. I Ostasien fortsatte striderna då Japan vägrade att ge upp. USA satte in ett nytt, okänt och fruktansvärt vapen. Amerikanerna släppte dom första atombomberna över Hiroshima och Nagasaki och samtidigt anföll Sovjet Japan. Nu gav Japan upp och andra världskriget tog slut.

Kalla kriget

USA, Sovjet och Storbritannien samlades i Ukraina för att diskutera om vad som skulle hända efter segern över Nazityskland. Sovjet ville att Tyskland skulle betala skadestånd för kriget mot deras land och det som förstörts. Dom ville ha garantier mot nya angrepp västerifrån. Varför det kallades kalla kriget var att det inte var ett riktigt krig. Dom var oense om saker men öppnade aldrig krig mot varandra. Detta krig handlade både om politik, ideologi och ekonomi. Sovjet var rädd för att kommunismen skulle trängas bort för att slippa revolutioner och USA var rädd för att det skulle sprida sig. Båda hade atombomber som gjorde så att dom gick inte ut i krig mot varandra. Det hela handlade om att USA ville att Sovjetunionen skulle byggas upp på kapitalistiska idéer och Sovjet ville att det skulle byggas upp på kommunistiska idéer.

Kolonial frigörelse

Det finns många olika krig och konflikter under denna tid och handlade om att länder ville avkolonisera sitt land. Ta Vietnamkriget, japanerna drev den franska kolonialmakten och ockuperade området i Vietnam som då var Frankrikes Indokina. Frankrike försökte med militära medel att återta landet. Man fick hjälp av USA som fruktade att hela Ostasien var på väg att bli kommunistiskt. Efter 35 års krig år 1975 blev Vietnam ett självständigt land under kommunistisk diktatur. Alla länder hade inte kolonier utan var redan ett eget land. I slutet på alla dessa krig var dom flesta länder självständiga.

Mina åsikter

Jag har fått lära mig om hur krig startade och hur krig slutade och vad allt handlade om. Jag tror att krigen förr i tiden har gjort så att vi har regeringar och kungar som hjälper oss att styra länderna så att vi inte går under. Jag tycker att vissa krig är helt onödiga. Man kan kommunicera och försöka komma överens med varandra men det är inte så lätt. Vissa kan inte komma överens och dela upp saker och ting utan man vill ha allt och får man inte det så börjar man kriga. Man drar ju hela landet över en kam då befolkningen kanske inte ens bryr sig om det dom krigar om men får lida o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Krig

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-12-16]   Krig
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58477 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×