Ulrike och Kriget

7 röster
10692 visningar
uppladdat: 2006-04-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Om författaren:

Vibeke Olsson var bara 17år när hon gjorde debut med romanen Ulrike och kriget. Boken blev mycket omtyckt av ungdomar och fick ett år senare en uppföljare, Ulrike och freden.
Vibeke är född 1958, bor i Stockholm och har två barn. Vid sidan om författarskapet har hon arbetat som pastor i Baptistsamfundet.
Hennes stora intresse har under alla år varit historia, framförallt romartiden och tiden kring andra världskriget. Det är därför hon har gjort så många böcker som handlar om andra världskriget.
– Jag tycker att det är mycket lättare att skriva historiska romaner än berättelser ur nutiden, för då vet man vad som skedde i det som syntes ske, säger hon i en intervju.

Miljöbeskrivning:

Boken utspelar sig under andra världskriget. Ulrike bor med sin familj i en liten lägenhet i München. Det enda som finns är ett litet kök och ett sovrum. Hennes bröder måste sova i köket i för små sängar, som de för längesedan vuxit ur. Inne i det lilla sovrummet ligger Ulrike ofta vaken och tänker. Men hon försöker att inte tänka på hur mycket hon fryser eller på att hon är jättehungrig. Hon brukar gråta tyst i sin kudde, för hon vill inte väcka de andra. För att stå ut med den påträngande kylan sover barnen med kläderna på. Alla fönstren är förtäckta med svarta mörkläggningsgardiner och det enda ljus som finns är ett litet brinnande stearinljus.
Utanför på gatorna är det hemskt, husen är som ruiner och på gatorna ligger det en massa skräp. Till och med på gatlyktorna sitter det skärmar. Hela staden är mörklagd.

Huvudpersonen:

Ulrike är 12år när boken börjar. Hon har brunt hår och i boken får man läsa om hur hon utvecklas, hon får bröst och mens. Hon utvecklas väldigt mycket psykiskt också, när hon upplever allt som har med kriget att göra. Hon ser sig själv som vuxen och är med och hjälper till mycket hemma. Hon passar bland annat sina tre småbröder och hämtar kol, om det finns någon.
Ulrike går i skolan och är ganska smart. Många vuxna säger att hon är ovanligt smart för sin ålder. Hon är med i en speciell ungdomsgrupp som bl.a. stickar strumpor till armen. Hon älskar Hitler och tror att allt han säger är rätt. Hon upptäcker två landsförrädare och anmäler dem. Då får hon två speciella utmärkelser som ska sys fast på jackan. Hon är jättestolt över dem och syr fast dem direkt. Men hennes föräldrar tycker att hon har gjort något hemskt.
Precis innan pappa Heinz blir soldat, hör hon honom prata om hur mycket han hatar Hitler. Efter det börjar Ulrike hata sin pappa. Ingen kan ju tycka att Hitler är dum! Inte ens när Hitler går under, ger hon upp sin tro om att Hitler kommer att vinna. Ulrike vill vara tysk. Tysk och på Hitlers sida, oavsett om Hitler är död eller levande.
Jag tycker att Ulrike är ambitiös och omtänksam person, som tänker på andra och inte bara sig själv. Hon är verkligen en stark människa som orkar vara med om allt det som händer och ändå ta hand om och hjälpa andra. Men jag tror att hon skulle må bra av att visa lite mer vad hon känner inte bara vara den starka, duktiga flickan som klarar av att se och vara med om allt, Utan våga gråta ut ibland och inte stänga allt inom sig.

Handlingen:

Kriget har kommit, bomberna faller. Andra världskriget har brutit ut. Ulrikes pappa har blivit kallad till armén och är ute i kriget. Två av hennes småbröder har blivit evakuerade till landet. Nu bor bara Ulrike, hennes mamma och minsta brodern Dieterich i den lilla ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ulrike och Kriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-23]   Ulrike och Kriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6029 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×