Oliver Twist, av Charles Dickens

5 röster
24210 visningar
uppladdat: 2007-02-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författare: Charles Dickens
Översättare: Margareta Grogarn
Bokförlag: Lätta Klassiker
Tryckår: 1997

En kvinna kommer till en stad i södra England, utmattad och sjuk. Ingen vet vem hon är eller vart hon kommer ifrån. Den unga damen dör på sjukhussängen, men innan hon dör föder hon ett barn. Med detsamma blir barnet fattighusets egendom, och blir klädd i fattighusets kläder. Den lille pojken får namnet Oliver Twist. Oliver växer upp till en tyst, blek och mager liten pojke. Oliver finner inte sin livssituation på barnhemmet särskilt bra. När han en dag får uppdraget att fråga efter mer mat, blir han bortskickad från barnhemmet. Han får då jobba som dräng till en begravningsentreprenör. Efter en incident har han inget annat val, han måste snabbt ta sig till London. Där träffar han Skojaren, Fagin och de andra tjuvarna. Efter ett tag träffar han också de mer rika personerna i London; Mr. Brownlow, Mrs. Maylie och Rose.


Boken utspelar sig först i en stad i södra England. Sedan, när Oliver rymmer, befinner han sig i London. Han bor växelvis i Fagins enkla och smutsiga lägenhet, Brownlows vita stora hus i utkanten av London, och Fru Maylies värdshus. Boken utspelar sig även på Londons gator.
De fattiga delarna i London var smutsiga och gamla. I Fagins lägenhet fanns bara en eldstad, ett bord och några bäddar här och där. Det var även väldigt smutsigt. Mr. Brownlow bodde i ett vitt, stort hus med en grön gräsmatta framför. Inomhus fanns många möbler och tavlor. Det var väldigt rent, för han hade tjänstefolk som gick runt och skötte hemsysslorna dagarna i ända.


Det framgår inte klart och tydligt när boken utspelar sig. Enligt min gissning är det i mitten av 1800-talet, alltså ungefär den tiden när boken skrevs. När de förklarar i text och visar klädsel på bilder, så märker man att det inte är nutid. Kvinnorna använder fina klänningar och sjalar, och de fina männen har frack eller kostymer. Man märker också vilken skillnad det är på fattiga och rika, hur de klär sig och var/hur de bor. De som är lite mindre fattiga har smutsigare kläder och bor i små hus. En annan utmärkande sak för att förstå när boken utspelar sig, är att det inte finns några bilar. Man åker droska, häst och vagn alltså. Det innebär att det är innan år 1900.

Boken var lätt att läsa eftersom den är en förkortad och bearbetad version av Oliver Twist. Det finns inte mycket miljö- eller personbeskrivningar, utan allt är beskrivet kort vad som händer. Meningarna är mestadels korta, och det finns inga svåra ord. Radavståndet är ganska stort, det är texten också. Det finns bilder med i varje kapitel, som gör att det går fortare och lättare att läsa boken.

Jag tyckte att boken var bra, men den var lite för mycket bearbetad för mig. Man får inte en klar bild framför sig hur folk och omgivning ser ut, utan man får nästan bara veta vad som händer. Men annars tycker jag att den var väldigt spännande. Jag som är lite känslig för olyckliga händelser hade lite svårt att läsa i mitten av boken. Men det är en bok med lyckligt slut, vilket man förstår när man har läst ett tag. En bra sak med boken är att man får veta skillnaden mellan Londons rika och fattiga delar på 1800-talet, och hur personerna såg ut då. Man får även veta att de fattiga människorna behandlades väldigt dåligt, vilket är en skillnad mot idag.

---------------------------------------------


Oliver är en mager liten elvaårig pojke, som har haft en eländig uppväxt. Han föddes upp på fattighusets ynkliga måltider och är därför väldigt liten för sin ålder. Han är väldigt känslig för minsta lilla dumt ord om hans döda mor, det får honom rasande. Han verkar vara en väldigt tyst person, som gör som han har blivit tillsagd. När Oliver först kommer till London träffar han på Fagin. Fagin är de unga tjuvarnas ledare, som Oliver kommer i kontakt med när han kommer till London. Han är gammal och rynkig, har rött skägg och smutsiga kläder. Han är väldigt lurig, elak och ond. Fagin gör alltid som han vill. Fagin har många unga tjuvar i sin ”liga”. En av dem är Nancy. Hon är en flicka i de äldre tonåren, har alltid klänning och mycket smink. Hon har alltid en sjal runt halsen. Hon blev uppfostrad av Fagin till en tjuv, men har egentligen ett gott hjärta. Hon känner medlidande till Oliver när han inte behandlas bra, och bryr sig mer och mer om honom. Det leder tyvärr till e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oliver Twist, av Charles Dickens

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-13]   Oliver Twist, av Charles Dickens
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7573 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×