Martin Luther

2 röster
7109 visningar
uppladdat: 2007-03-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Martin Luther, 1483 - 1546 Eisleben Tyskland

Tysk reformator av den kristna tron.

I ”Wikipedia” kan man läsa mycket om Luthers liv, där står det om hur han började studera juridik i Erfurt år 1501 men hur han år 1506 överraskades han av ett åskväder där skräcken fick honom att lova att han skulle gå i kloster. Klostret han inträdde i var ett augustinerkloster i Erfurt, där stannade han och prästvigdes sedan år 1507.

Luther fortsatte därefter sina studier i klostret och doktorerade i teologi år 1512.
Han funderade mycket över gud och den avgörande frågan för honom var: "Hur ska jag finna en nådig Gud?". Han ansåg inte att kyrkan framförde en god gud, utan att de fick honom att framträda mer som en tyrann. Uppfattningen under denna tid var nämligen att människan skulle förbereda sig för att ta emot Guds nåd.

Han tyckte det var jobbigt att inte veta om hans egna ansträngningar räckte eller inte, men någon gång mellan 1513 och 1518 skedde ett genombrott och Luther fick svar på sina frågor.

I romarbrevet 1:17 står det: ”I evangeliet uppenbaras nämligen en rättfärdighet från Gud, genom tro till tro, som det står skrivet: Den rättfärdige skall leva genom tron.”
Luther menade då att detta inte skulle förstås juridiskt (människans förhållande till Guds lagar), utan som ett uttryck för hur Gud gör rättfärdighet genom Jesus Kristus. Guds rättfärdighet blev detsamma som Guds barmhärtighet.
Denna upptäckt blev en befrielse för Luther då fokus flyttades från hans egna ansträngningar till vad Gud har gjort genom Jesus. Luther drog slutsatsen att Gud rättfärdiggör människan enbart av nåd för Jesus skull.

Fortsätter man använda sig av ”Wikipedia” kan man läsa att fr.o.m. år 1514 Luther även arbetade som församlingspräst i Wittenberg och han kom då i kontakt med avlatsförsäljaren Johann Tetzel och hans teologi. För Luther innebar avlatshandeln att människor förleddes till att förlita sig på något annat än evangelium. Luther önskade en disputation i frågan, alltså att även offentligheten skulle få ta del i det och granska det för att Luther skulle få försvara sina tankar. Och enligt traditionen anslog han 95 teser om avlaten på slottskyrkans port den 31 oktober 1517.

Teserna gav dock inte den reaktion Luther tänkt, de trycktes och spreds snabbt över hela riket. Kurian befann sig i ett ekonomiskt nödläge och behövde de pengar avlatsförsäljningen inbringade så de reagerade häftigt på detta.

1518 inleddes därför en kättarprocess mot Luther som resulterade i påvens bannlysning tre år senare. Året före den slutliga bannlysningen hade Luther fått en bulla från påven med hot om bannlysning. Trots detta fortsatte han skriva och utgav flera böcker, bullan brände han offentligt.

Luther kallades till Worms för att ställas till svars inför riksdag och kejsare. När han vägrade ta avstånd från sin lära resulterade det i att han blev förklarad laglös och hans skrifter förbjöds.
Luther tog sin tillflykt hos sin vän i borgen Wartburg där han stannade under tio månader och bl.a. översatte Nya testamentet till tyska.

Tack vare Luthers lära om hur alla hade en speciell uppgift, däribland furstarnas att bestämma blev dessa kyrkans överhuvud.

Förutom protesterna mot avlatshandeln gjorde Luther många för sin tid kontroversiella teologiska ställningstaganden:
Han protesterade mot skolastikens teologi dvs. vetenskapen om romersk-katolska kyrkans dogmer.
Han protesterade mot den aristoteliska filosofins inflytande, mot påven och kyrkomötenas makt och att Bibeln inte var kyrkans enda auktoritet.
Han instämde i Jan Hus påstående att Kristi kyrka sträcker sig utanför påvedömets domäner, därmed erkände han den ortodoxa kristenheten som kristen.
Dessutom avskaffade han latinet som gudstjänstspråk

Den 1525 gifte han sig med en f.d. Nunna, Katharina von Bora som han fick sex barn med.

Luther dog 18 februari, 1546 och begravdes i slottskyrkan i Wittenberg. Hans inflytande var inte slut i och med det. Han fortsatte att ha stor betydelse för teologins utveckling, tyska språket, folkbildning och samhällsliv.

Luthers lilla och stora katekes har varit viktiga instrument i äldre tiders kristendomsundervisning och används än idag utbrett i vissa evangelisk-lutherska kyrkosamfund såsom Missourisynoden i USA.


- Men varför lyckades han så bra då? Hur kommer det sig att hans idéer fångade så många och förändrade våran syn på kyrkan och kristendomen så att det fortfarande syns?


Vi får börja med att titta på hur kyrkan såg ut under denna tid, vilken makt den hade och hur befolkningen såg på den.

I ”Perspektiv på historien A” står det att kyrkan reste runt under denna tid och sålde avlatsbrev, köpte man denna slapp man göra botgöring för sina synder. Numera ser vi detta som helt sjukt och människorna då såg också på det som något konstigt. Många var även trötta på att den enorma makt och ekonomi kyrkan hade. Alltså kom Luther med sina tankar i precis rätt tid, människor ville ha en förändring och detta hjälpte dom på vägen, dom höjde upp dessa tankar till höjden och spred dom överallt för att få med fler människor. Det var alltså inte så konstigt att han kom att göra sån förändring.

I Sverige hade Karl V dessutom många svårigheter att hålla samman sitt rike och hålla reda på ekonomin, detta gjorde att det var mycket pengar som gick till Rom, vilket gjorde furstarna arga, dessa tilltalades då mycket av Luthers opposition mot påvekyrkan.



- Men vad hade kunnat hända om han kommit med dessa tankar 100 år tidigare, under senmedeltiden?


I ”perspektiv på historien A” kan man läsa att redan 100 år tidigare var faktiskt teologen John Wycliff framme med ungefär samma tankar.
Han ansåg att bibeln innehöll allt som behövdes för frälsningen och att kyrkans roll som förmedlare mellan gud och människa var onödig. Tack vare hans tankar blev det ett bondeuppror. Tyvärr var ännu inte boktryckarkonsten uppfunnen, den uppfanns bara 43 år före Luther föddes. Därför kunde inte dessa tankar spridas på det sätt det gjorde under Luther tid och det var förmodligen därför Wycliffs tankar inte gav så mycket.

– Men vad hade då kunnat hända om han fötts 100 år senare istället?


Ca 100 år senare pågick det 30-åriga kriget, kriget mellan protestanter och katoliker. Enligt Luther skulle man ha ”lydnad mot överheten” vilket var positivt för furstarna, därför anser...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Martin Luther

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-25]   Martin Luther
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7815 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×