Änglar Och Demoner

6 röster
10659 visningar
uppladdat: 2007-11-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst boken Änglar och demoner av Dan Brown och jag skulle vilja påstå att det är en av de bästa böckerna jag någonsin har läst. Den enda boken som på något vis är överlägsen denna är Da Vinci-koden av samma författare. Dan Brown är en mycket skicklig författare som vet hur man gör för att hålla läsaren kvar. Han skriver korta kapitel som alla har ett nervpirrande fortsättningsslut.
Redan i första kapitlet får huvudpersonen Robert Langdon vetskap om mordet som hela boken sedan kommer att handla om. På sida 17 står det ”Faxet låg i korgen. Han suckade, tog upp arket och tittade på det. En våg av illamående vällde upp. Bilden på arket föreställde ett lik. Kroppen var avklädd och huvudet hade vridits helt om så att ansiktet var vänt bakåt.”
När jag läser detta kan jag verkligen tänka mig hur liket kan ha sett ut, Dan Brown är mycket duktig på att måla upp en bild i läsarens huvud. Jag kommer även att tänka på den man som i Da Vinci-koden blev brutalt mördad. Anledningen till att jag kommer att tänka på honom är troligtvis att även han hittades avklädd med religiösa symboler på sin kropp.
På sida 62 träffar Robert Langdon för första gången Vittoria Verta som är den döde mannens dotter. Han beskriver där henne med följande ord, ”Hon var lång, slank och smidig. Hyn var kastanjebrun, och det långa håret fladdrade i vinden från rotorbladen.”
Redan nu kan man förstå att de kommer att få en nära relation senare i boken. Även detta finns det likheter till i Da Vinci-koden där Robert Langdon får en nära relation till offrets barnbarn. I båda böckerna är dessa kvinnor mycket vackra medan Robert Langdon själv verkar vara en mycket särpräglad man med mycket strikt klädsel, men ändå bär han en Musse Pigg klocka som lyser i mörkret på armleden. Ironiskt nog räddar denna klocka hans liv senare i boken.
Mot slutet av boken flyger Robert Langdon iväg med en helikopter för att rädda Vatikanstaten. Men på sida 489 inser han något förödande. ”Det han fick se dränkte upphetsningen i en våg av panik. Rakt under dem, flera hundra meter ner, sken tv-strålkastarna på Petersplatsen. Vi befinner oss fortfarande över Vatikanen!”
Detta är alltså ögonblicket då Robert Langdon inser att han kommer dö om inte ett mirakel inträffar. I Da Vinci-koden inträffar också dilemman som kan innebära Robert Langdons död. Jag tror att Dan Brown använder sig av den sortens dilemman för att hålla kvar sina läsare så länge som möjligt, för att hålla kvar spänningen till sista sidan i boken och jag måste få säga att han lyckas väldigt bra med detta.
Då Da Vinci-koden och Änglar och demoner har samma huvudkaraktär är det inte speciellt konstigt att böckerna påminner mycket om varandra. Det finns dock vissa skillnader även på huvudkaraktären. Änglar och demoner är den första av dessa två böcker och Robert Langdon känns mycket yngre och mer ovis i denna bok jämfört med Da Vinci-koden. Detta kan vara något som Dan Brown har planerat för att läsarna ska förstå hur mycket Robert mognar tack vare denna händelse. Det är dock något som jag önskar att jag aldrig ska behöva vara med om, oavsett hur mycket jag skulle kunna mogna av det.
En stor skillnad mellan dessa böcker var dock att i Da Vinci-koden får läsaren reda på mycket mer onödig fakta. Som till exempel att det i en bikupa är fler honor än hanar och om man delar antalet honor med hanarna blir summan 1,618. Jag tror att det var något som lockade många läsare då de flesta människor vill kunna glänsa lite med sådana kunskaper. I Änglar och demoner hittade jag i princip inte någon sådan fakta utan den håller sig kvar vid ämnet.
Jag tycker att alla gymnasieelever i Stockholm bör läsa denna bok, främst för att läsaren lätt förstår att man kan vara intresserad av religion utan att behöva tro. Robert Langdon är nämligen mycket intresserad av religion och dess symboler, trots att han inte alls tror på någon gud. Dan Brown lyckas också på ett underhållande sätt förklara hur många olika religioner är uppbyggda från en och samma grundtro. Om alla var medvetna om detta kanske de kristna inte skulle bli lika upprörda som de blir idag när muslimerna firar sina högtider och tvärt om.
Jag tror också att det kan vara bra för elever att läsa en så pass lång bok som detta är för att träna upp sitt läsande. Jag kan tänka mi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Änglar Och Demoner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-09]   Änglar Och Demoner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8739 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×