Israel

2 röster
4866 visningar
uppladdat: 2008-01-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
PM – ASIENEXPERTERNA ISRAEL

· Huvudstad: Israel betraktar den som Jerusalem, men den officiella är Tel Aviv.

· I Jerusalem finns gatan Via Dolorosa (Latin=Smärtans väg). Det sägs att Jesus bar korset den vägen till Golgata (=kulle som betyder ”Skallen”)

· Klagomuren = Resterna av Salomos tempel som förstördes av romarna 70 e. Kr i Jerusalem. Viktigt pilgrimsmål. Män ber till vänster om en skärm och kvinnor till höger. Namnet är från att besökarna som beklagar sig över templets ruiner. Innan det revs förvarades förbundsarken (=en slags låda) med stenarna med de tio budorden (=tio befallningar som gud gav till Mose, inom kristendomen anses de ofta som en sammanfattning av Guds lag.)

· Befolkning: 7,2 milj. inv. täthet: 316 inv./km²

· Officiella språk: hebreiska och arabiska.

· Folkgrupper: 76,5% judar, 19% kristna och muslimer, resten araber och druser (=härstammar från religionen islam men säger sig inte vara muslimer).

· Judendomen är den vanligaste religionen (=tron) i Israel. Liknar den kristna tron, med monoteism (=en gud). I det hebreiska språket används vanligen ordet ”Elohim” som betyder ”gudar”. Syftar troligen på treenigheten (=Fadern, Sonen & den Helige Ande) eller guds allsmäktighet.

· Judarna samlas i en synagoga (=judisk kyrka). En rabbi (=judisk präst) läser högt ur Torarullarna (=helig text). För att de lättare ska se var de är och att allt ska läsas korrekt så använder de en yad (="hand" Pekpinne som används för att den heliga texten inte får vidröras)

· Shabbat = Judisk vilodag. Varje vecka från solnedgång på fredag till solnedgång på lördag.

· Muslimerna tillhör religionen Islam. Deras gud är Allah och de går till moskéer (=muslimsk kyrka). De läser ur heliga boken "Koranen".

· Yta: 20 770 km² exkl. östra Jerusalem + Golanhöjderna (= en högslätt vid gränstrakterna kring Israel, Libanon, Syrien och Jordanien)

· Högsta berg: Meron 1208 meter över havet.

· Största sjö: Galileiska/Genesaret sjön 166 km²

· Längsta flod: Jordan 350 km (Mynnar ut i Döda havet med vatten från Galileiska sjön)

· Israel ligger i anslutning till Döda havet. Jordens saltaste vatten (salthalt: 30%). Det går inte att dyka där och knappt att simma. Världens lägsta punkt (417,5 m under havsytan). 21 olika mineraler varav 12 unika för havet.

· Väldigt dåligt med vattendrag i landet. Det mesta används till odlingar. De träd som lyckas överleva är bl. akacia (stort släkte som används som prydnadsträd och doftar otroligt gott) och terebint (Latin = Pistacia terebintus, har använts för utvinning av s.k. grön terpentin, omnämns på flera ställen i bibeln )

· Stor del består av öken. Men det finns även berg, kullar och klippor.

· Vintrarna blir kalla och regniga (snö kring nordligare berg). Varma torra somrar.

· Maximalt utnyttjat till odling. Plantage med bl. avokado, dadlar, bananer och speciellt apelsiner som är en stor exportvara (=man fraktar och säljer i andra länder). På vissa restauranger delar man till och med ut apelsiner efter maten.

· I nedre Jordandalen har israeliska forskare funnit det man tror är världens tidigast odlade fikon (=små runda frukter, odlas mest i länderna runt Medelhavet, särskilt Turkiet). De sägs vara ca 11 400 år gamla.

· Under 1600-talet ägde många naturkatastrofer rum, såsom epidemier (=smittsamma sjukdomar), torka, gräshoppesvärmar.

· Stort musikintresse i landet och många musikfestivaler. Även levande folkmusik.

· Man dricker te och kaffe på caféer i europeisk och amerikansk stil.

· Högteknologiskt industriland med stor flyg- och vapenindustri. Men knappt 30% av arbetskraften består av industri-, jordbruks-, och byggnadsarbetare. Återstående jobbar inom vård, omsorg, service och försvaret.

· BNP: 26 200 US dollar

· Valuta: New Israeli Sheqel (₪) (NIS)

· Nationaldag: 14 maj. Man firar att Israel blev självständigt från Storbritannien 1948

· Statsskick: Republik (=Presidentstyre)

· President: Shimon Peres

· Oktoberkriget (Jom Kippurkriget) 1973. Egypten och Syrien angrep Israel för att återvinna områden som ockuperats (= att en stat militärt besätter en annan stats territorium) av Israel. Kriget slutade utan territoriella förändringar men Israel fick militärt övertag och gick med på vapenstillestånd efter påtryckningar från bl. a USA.


Jämförelser

– Ekonomiskt sett har Israel betydligt större likheter med stater i Västeuropa än med andra stater i Asien. Landet har bland annat ungefär 15 000 högre BNP (1997) än närliggande länder som Syrien, Egypten och Jordanien. Det ligger då mycket närmare Sveriges ekonomi, då Sverige har
ca $ 31 600 per capita.

– Israel har ett annorlunda styrsätt än Sverige. De har republik, alltså en president, medan Sverige har monarki. Vi har både en statschef (Carl XVI Gustaf) och en statsminister (Fredrik Reinfeldt).

– Sverige har betydligt mycket mer och bättre vatten än Israel. Kranvattnet i Israel är drickbart men kan vara mycket salt och smakar inte så gott. Det finns heller inte så många vattendrag, då så mycket går åt till odlingarna och plantagen.

– Landytan i Israel (20 770 km²) är nr 150 på listan av världens största stater. Det är bara lite större än Slovenien (20 273 km²). Sverige däremot ligger som 54:e största land med sina 449 964 km².

– Men då är det desto större folktäthet i Israel. 316 inv./km² men Sverige har bara 22,2 inv./km². Det kan jag tycka är lite underligt ändå, eftersom Sverige har ca 2 miljoner fler invånare. Men jag antar att Sverige har en hel del oanvänd yta. Det är skog på de flesta ställen, men då exporterar ju vi en hel del trä och papper också så det är nog meningen. Alla länder kan ju inte ha samma tillgångar, det skulle ju inte funka.

– ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Israel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-16]   Israel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9089 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×