Adolf Hitler

72 röster
87776 visningar
uppladdat: 2002-08-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag valde att skriva om Hitler eftersom jag vill veta vem han verkligen var och vad han gjorde. Det ska bli mycket intressant att läsa och skriva om Hitler.

Allmänt om Hitler:

En otrolig mängd människor dog till följd av andra världskriget. Människor över hela världen: Japaner, Amerikaner, Ryssar, Fransmän, Italienare, Tyskar, Britter och många andra fick lida. Detta skulle nog aldrig ha inträffat om det inte vore för en man, Adolf Hitler.

Hitler var 174 cm lång och vägde omkring 70 kg. Han visade sig aldrig utan kläder, inte ens i underkläder, detta gjorde det lite svårt för läkarna att göra ordentliga undersökningar. Hitler hatade även kroppskontakt och undvek därför att bli berörd av människor.

Hitler älskade godis, han åt flera kilon godis i veckan, och till Geobbles sa han att det var från dem han fick energi till sin stora uppgift.

Hitler blev tillsammans med Angela, som var mycket yngre än Hitler, hon var bara 17 år. Hon var dotter till Hitlers halvsyster. Angela flyttade in hos Hitler med sin mamma som var hushållerska åt honom. Enligt Angela hade Hitler en mycket konstig sexuell läggning. Han begärde att hon skulle smaka hans kiss och bajs under sexakten. Det kallas för att man är masochistisk – koprofil.

Adolf gifte sig inte mer än en gång, med svenskan Eva Braun kort före sitt självmord 1945. Antagligen var det ett tack för lång och kärleksfull tjänst som värdinna på hans fester.

Adolf Hitlers barndom


Adolf föddes den 20 april klockan halv sju på kvällen i ett värdshus i staden Braunau som ligger i Österrike. Österrike var då en del av kungariket Österrike – Ungern och var då ett av Europas rikaste länder innan 1: a världskriget bröt ut. Österrikarna som styrde landet var en gren av det tyska folket och hade tyska som hemspråk. De flesta österrikarna kände sig som tyskar och det gjorde även Hitler.

Adolf växte upp med sina två föräldrar, sin syster och sina två halvsyskon. Hitlers föräldrar hette Alois och Klara Hitler. Klara var hemmafru och Alois var tulltjänsteman, men han förtidspensionerades när han var 58 år. Adolfs pappa var väldigt sträng och hård. Ifall man inte var lydig så fick man stryk av honom. Och Adolfs halvbror Alois Junior berättar när Alois tog stryptag på Hitler tills han svimmade. I Alois uppfostringsmetod ingick också att skämma ut sina barn, de fick aldrig beröm och han bröt ner deras självförtroende. Och detta står till och med i en bok som handlar om uppfostringsmetoder som är skriven av Katarina Rutschky.
När Adolf blev sex år började han i folkskolan där han gick i fem år. Sedan började han i realskolan, men när han blev 15 år hoppade han av skolan. Anledningen till att han hoppade av kan vara hans dåliga betyg, men det kan också vara att Klara inte hade råd att betala terminsavgiften.

Adolfs pappa dog när Hitler bara var 14 år och det kan säkert stämma med att ekonomin försämrades då. När hans pappa dog visade Adolf inte några tecken på att han var ledsen, men det kan man ju förstå. Adolf och hans pappa hade ju ett mycket dåligt förhållande till varandra. I boken Mein Kampf som Hitler själv skrev står det om konflikten mellan Hitler och hans pappa, gällande hans yrkesval. Adolf ville börja på konstakademin medan Alois gav order om att gå i sin pappas fotspår. Det står också att Adolf blev slagen med flodhästpiska varje dag av hans pappa.

Wienåren


När pappan dött begav sig Hitler till Wien för att söka in på konstakademin. Men de ansåg att Hitler saknade begåvning och hans betyg från realskolan var dåliga så han kom inte in. Beskedet tog han hårt men gav inte upp. Han började studera måleri på egen hand. När han fick beskedet att Klara, hans mamma låg döende i bröstcancer åkte han hem för att ta hand om henne. Hon dog sedan den 21 december 1907.

Hitler begav sig sedan tillbaka till Wien och bodde tillsammans med sin vän Kubizek i en enrumslägenhet. Nu var Hitler övertygad om att han skulle bli en självutbildad arkitekt. Han gick nu runt i Wien och tittade på byggnader och skissade ytor. Det var omöjligt för honom att komma in på arkitektskolan på grund av hans dåliga slutbetyg.

Hans kompis Kubizek skulle gå in i armén, men Hitler gjorde allt för att inte bli intagen, bland annat genom att flytta runt mellan olika övernattningsställen i Wien. Nu började hans pengar som han fått i arv av mamman ta slut, så Hitler tvingades ta olika lågbetalda jobb, t.ex. Byggnadsarbetare. Men Hitler var lat, när han fick sin lön arbetade han inte förrän den var slut. Hitler målade även affischer och plakat för småaffärer.

Han studerade mycket på olika bibliotek, och han blev mer och mer intresserad av politik. Han hamnade ofta i stora diskussioner. Hans hat mot judar växte och hans nazistiska lära började ta form. Hitler såg en film på bio som hette Kellermanns Tunnel och av denna film tog Hitler ett djup intryck. I filmen skrek en bråkmakare till arbetsmassorna och fick dem med, med hjälp av slagord.

Hitlers ”lära” växer fram

Under denna tid läste Hitler en hel del böcker på stadsbiblioteket. Det kunde handla om allt möjligt. Så småningom började Hitler leta efter någon syndabock till det ekonomiskt ruttnade Tyskland. Han letade efter människor som han kunde lägga all skuld på.

Så här skriver Hitler i boken Mein Kampf om hans första kontakt med judar: ”När jag en dag strävade genom den inre staden, stötte jag plötsligt på en varelse i lång mantel och svarta lockar.” Min första tanke var; är den där också jude? Så såg det inte ut i Linz

( Den staden där Hitler växte upp). Jag tittade på mannen i hemlighet men ju längre jag stirrade på detta obekanta ansikte och kontrollerade varje ryck i det, desto mer omformulerades denna fråga i min hjärna; är det där också en tysk?

Som alltid i sådana fall började jag nu försöka hejda mina tvivel genom att läsa böcker. För några få heller köpte jag då mitt livs första judefientliga broschyrer. Ju mer Hitler läste om judar desto säkrare blev han på sin sak. Det är juden som har förstört det tyska samhället. Hitler lade skulden på juden i allt som han inte tyckte om och hatade, modernismen i konst, musik, pornografi och sexhandel.Första Världskriget


Hitler flyttade till München i Tyskland för att slippa att bli inkallad till den österrikiska armén. Där levde han princip som i Wien, han målade och försökte sälja sina skisser och tavlor. Den 3 augusti 1914 ansökte han som frivillig till den bayerska militären trots att han var österrikisk invånare. Så här berättar Hitler själv om när han fick svaret på ansökan:

”Jag bröt brevet med darrande händer och jag kan inte med ord beskriva den glädje jag upplevde… Ett par dagar senare hade jag på mig den uniform som jag inte skulle kunna ta av mig på närmare sex år.” Under hela 1: a världskriget kämpade Hitler vid frontlinjen eller i närheten. Redan i december 1914 hade han fått järnkorset av andra klassen, och den 4 augusti 1918 fick han järnkorset av första klassen, en mycket ovanlig dekoration för en korpral.Nazistpartiet


Efter kriget fick han jobbet som politisk agent. Hans jobb var att spionera på politiska partier som misstänktes ha förbjudna åsikter.

En dag i september 1919 fick Hitler order om att kontrollera en liten grupp som kallade sig för tyska arbetarpartiet.

Det var ett tjugotal personer som hade ett möte i en ölhall i München. En representant sa att han tyckte Bayern skulle skilja sig från övriga Tyskland. När Hitler hörde detta kunde han inte hålla sig längre, han klev upp och fångade lyssnarna med ett otroligt tal.

Efter talet tog Hitler plats i partiets styrelse och detta var början till Nationalsozialisches Deutsches Arbeiterpartei.Ölkällarkuppen


Hitler började bli otålig, han ville ha kontrollen över Tyskland fort. Det skulle han få genom en statskupp.

På kvällen den 8: e oktober inleddes statskuppen. Hitler tog ledningen över ett politiskt möte i en stor ölhall i München.

Han tog fram en pistol och riktade den mot chefen för statens arméer, Gustav Von Kahr och tvingade honom att ansluta sig till kuppen. På morgonen därefter marscherade nazisterna i Münchens centrum med Adolf Hitler i spetsen. Men tåget stoppades av 100-tungt beväpnade poliser som öppnade eld och gjorde sig av med de 9 000 demonstranterna. Hitler rymde men hittades två dygn senare. Han fick som straff sitta ett fem år i fängelse. Men redan efter 9 månader frisläpptes han. Det var när han satt i fängelset som han skrev boken Mein Kampf. Och Mein Kampf är tyska och betyder ”min kamp” på svenska.”Mein Kampf – Nazisternas Bibel”


I fängelset fick Hitler tid att planera hur han skulle bära sig åt för att ta makten i Tyskland, och studerade noga hur Mussolini hade gjort. Under de nio månaderna hade han hunnit skriva boken ”Mein Kampf”, en bok som blev nazismens bibel.
I den anklagar han judar och kommunister för all förnedring som Tyskland gått igenom efter kriget. Han anklagade alla fega politiker som hade gett upp kriget och undertecknat den orättvisa Versaillesfreden. Han skriver också vidare i boken att Tyskland ska renas från alla underlägsna raser, den ariska rasen ska bli den ledande i världen. Demokratin är helt värdelös och för bara med svaghet och splittring. Hitlers slagord är: ”Ett land, ett folk, en ledare!”


Hitler tar makten


Hitler frisläpps den 19 december 1924. Nazistpartiet var nu förbjudet men Hitler lovade ett arbete åt alla, och det var många som trodde på honom och hoppades på Hitler. Hitler lovade också att nazisterna skulle börja arbeta på ett demokratiskt sätt om förbudet försvann. Förbudet togs bort men återinfördes eftersom Hitler inte höll sitt ord, eftersom han under ett massmöte öppet hotade regeringen om nya attacker. Nu blev Nazistpartiet förbudet igen för två år framåt. Under denna tid ägnade Hitler sin energi åt att organisera partiet till en politisk organisation. Nu startade Hitler SS, sin personliga livvaktorganisation. Josef Geobbles anslöt sig och fick ansvaret för upplysningsverksamheten.Under en tid, fram till den stora depressionen hade Nazistpartiet det väldigt svårt. När det är bra tider är folket inte ute efter en revolutionär part som Nazistpartiet. Men 1929 spred sig den ekonomiska krisen över världen och skapade kaos.

Nu föll väldigt många förvirrade tyskar för Geobbles propaganda.

I valet 1927 fick Nazisterna 107 platser i riksdagen. I maj 1932 störtades regeringen och i omvalet fick nazisterna flera röster.

Två år senare dog presidenten Hindenburg och nu hade Hitler fullständig kontroll. Han var diktator i det tyska riket.

1945 var då när Hitler hade största trycket på sig och sitt agerande. Det var också då han utgav de vansinniga orden om att kämpa till siste man.Andra världskriget


Hitler intresserade sig inte för styrelsen, för genomförandet av program och förbättringar, han ville ha makt! Och med partiet som maktinstrument hade han nu skaffat sig det han ville ha. Nu skulle han använda Tyskland som ett maktinstrument och skaffa sig ännu mera makt, makten i hela Europa. Hitler upplevde första världskriget som en personlig katastrof.

Under hela sin politiska karriär hade han haft stora framtidsdrömmar om att återupprätta och göra Tysklands makt större.

1923 försökte han ta makten med våld, men han misslyckades.

Tack vare Mein Kampf så kom han till slut till makten, men det skulle dröja tio år.

Hitler menade att styrkan inte ligger först och främst i dess vapen utan i dess vilja. Innan man besegrar den yttre fienden måste den egna inre fienden besegras. Han ville också göra landets gränser större så att alla människor av tysk ras och tyskt språk skulle vara inom landets gränser. Han sa också ”Vi över land och mark för att livnära vårt folk och placera vårt folköverskott”.Hitlers död & det blir fred


Under natten till den 29: e april firade man bröllop i skyddsrummet. Adolf ville viga sig med Eva som var en av de få som aldrig skulle ha svikit honom. Geobbles och Bornmann var vittnen och den man som stod för vigseln hette Walter Wagner.

När vigseln var klar samlades alla för att skåla i champagne. Man talade om gamla goda tider då Hitler varit vittne vid Geobbles bröllop. Efter denna fest skrev Hitler sitt politiska testamente. I detta brev visade han inte den minsta bitterhet. Han skyllde på kriget, på judarna och sin fiende. Själv hade han bara gett kärlek till sitt folk. Det var judar i alla länder som tvingat fram kriget. Adolf hade själv inte gjort något fel, inte en enda gång, och var helt skuldfri. I testamentet utsåg han amiral Karl Dónite till sin efterträdare som landets ledare. Den 29 april kom beskedet att Mussolini var död (Mussolini var Italiens diktator). Han hade skjutits tillsammans med sin älskarinna Clara Petacci. Båda liken kördes till Milano där de slängdes ut på gatan. Nästa dag hängdes de upp i fötterna i varsin lyktstolpe. Dagen därpå som var en söndag skars liken ner och fick ligga på marken där folk fick spotta på dem. Till slut begravdes de på en kyrkogård där man bara begravde fattiga. På morgonen den 30: e april dödade Hitler sin hund Blondi och hennes valpar. Hitler hade inte några bekymmer över vad som hände på jorden. Hitler åt sin lunch klockan två medan hans fru Eva som vanligt satt på sitt rum.

Efter lunchen gick Hitler och Eva in i ett rum. Utanför stod Goebbels och några andra män, och det ända de hörde var ett skott.

Efter några minuter öppnade man dörren och fick se Hitler genomdränkt i sitt eget blod, och bredvid Hitler låg Evas lik. Hitler hade skjutit sig själv i munnen och Eva hade förgiftat sig. Klockan var 15 30, måndagen den 30 april 1945. Liken placerades i en grop i trädgården. Hitlers chaufför hällde bensin på liken och tände på. Man hittade inga rester av de två liken. Det finns de som tror att någon förde bort askan. Detta var slutet av de tretton åren som Hitler arbetat som diktator i Tyskland. Samma natt försökte män och kvinnor fly ut från skyddsrummet, men de flesta blev fångade av ryssar i Berlin, men det var ändå många som lyckades fly undan.

Goebbels fru gav sina sex barn en förgiftad chokladbit var, innan de skulle gå till sängs. Goebbels och hans fru sköt sig i rikskansliets trädgård. Deras lik brändes så dåligt att ryssarna hittade dem nästa dag. Martin Bormann försvann spårlöst men man hittade honom död i Berlin först 1972 och han hade begått självmord. Amiral Dönits fick glädjen att styra sitt land i en vecka. Han gjorde några klumpiga försök att sluta fred med västmakterna för att få hjälp av dem med sovjetunionen. Det fungerade inte alls. Den 7: e maj skrev General Von Friedburg under ett vapentillstånd för den tyska armén. Det stora kriget slutade med det tredje rikets totala undergång. När någon dör brukar man sörja, men när Hitler dog jublade en hel värld. Nu blev alla länder fria som stått under tyskt våld och hot.Hur kunde det hända?


Än idag pratar man ofta om Adolf Hitler och det andra världskriget. Det är svårt att förstå att allt det har hänt. Man hör ofta frågor:

Hur kunde det hända? Hur kunde Hitler lura ett helt folk? Det går inte att ge ett enkelt svar för det hela berodde på en hel del olyckliga händelser och här kommer jag berätta några av dem. År 1918 förlorade Tyskland Första världskriget, och många tyskar var ledsna. De länder som vann kriget tvingade Tyskland att betala enorma skadeersättningar, och detta ledde till stor fattigdom i landet.

Många tyckte att politikerna hade svikit sitt land genom att skriva under Versaillesfreden – ett fredsavtal med fienden. Dessa människor trodde att Tyskland skulle ha vunnit kriget om dem hade fått fortsätta kriget och därför sa dom att politikerna hade givit sitt eget land en dolkstöt i ryggen. Det fanns en urgammal misstro mot judar, men det var inte frågan om några starkare känslor.

När Tyskland fått låna pengar av andra länder så fick man det lite bättre. Folk struntade i politiken och passade i på att ha roligt. Politik leder ändå bara till elände tänkte man, och detta gjorde att folket blev lättlurade. När Tyskland efter några år måste betala sina lån så hade hela världen råkat in i en ekonomisk kris, och då fanns det inga möjligheter till att låna mera pengar. Inget land hade råd att köpa tyska varor och därför blev 6 miljoner tyskar arbetslösa. Människorna levde i svällt och nöd. Landet saknade en stark ledning, för makten var delad i många små partier och de politiker som hade mest att säga till om var kraftlösa och svaga. Så gott som varje parti hade sin egen lilla armé och dessa slogs på gator och torg. Många politiker blev mördade. Allt var ett stort kaos. Det var i detta kaos som Hitler dök upp, och han hade en skrämmande skicklighet att få med sig folket. Han sa att massan ville bli styrd av en stark man för att slippa tänka själv. Han började sina tal med att presentera sig själv som en man av folket ”och en enkel soldat”. De människor som hade lärt sig att hata politiker sökte sig till Hitler. Adolf var smart och utnyttjade den gamla misstron mot judarna. Han piskade upp ett ännu större hat mot kapitalister och politiker. I sina tal lovade han att ta hämnd på dem som övergett hemlandet. Han sa att tyska rasen var den bästa. Han lovade att göra landet stort och mäktigt. Hans SA-trupper satte skräck i motståndarna. Han skrämde massor genom att säga att landet snart skulle vara överbefolkat och att svälten skulle bli fruktansvärd då. Han lovade arbete och bröd åt alla. Dom som hatade kapitalisterna sökte sig till Hitler, de som hatade Judar sökte sig till Hitler, de som var rädda för kommunister sökte sig till Hitler. Många anslöt sig till Hitler. De stora grupper av soldater som varit med och förlorat första världskriget såg nu en chans att komma igen. Många små osäkra män mår bättre när dom ta på sig en uniform. Många bråkmakare och fyllegubbar som inte kunnat eller velat skaffa sig en utbildning, fick nu vara med och plåga de kunniga och de som lyckades bättre i livet. Den som pluggat utan att få bra betyg kunde ändå få en hög post inom nazistpartiet. En del läkare, advokater, lärare, tjänstemän, redaktörer, och andra med hög utbildning tjänade på att deras judiska arbetskamrater inte fick arbeta, de hade yrkesförbud. Många handelsmän och hantverkare gav sitt stöd åt Hitler för att bli av med judiska konkurrenter. Snart bländade Adolf massorna med stora praktfulla möten och parader. De stackars människorna som levde i eländet fick vara med på praktfulla fester där stora orkestrar spelade marschmusik och där många tusen SA och SS-soldater gick i fackeltåg och sjöng. Han lät bygga upp stora pampiga dekorationer och på kvällen lät han hundratals starka strålkastare rikta sina strålar mot himlen, så att dom bildade en jättesal av ljuspelare. Vid alla fester och parader smyckades hela städer med hakkors, örnar och snygga flaggor. Det fattiga folket hade aldrig varit med om någonting så starkt, flott och fint, så alla blev väldigt imponerade. Med våld och fiffighet tog han makten över sitt land och höll kvar vid makten. Ingen vågade säga något dumt om nazismen, de var rädda att någon skulle skvallra. Föräldrarna kunde inte lita på sina barn. Ingen kunde lite på sin man eller fru. Vem som helst kunde vara spion och det var flera tusen människor som blev mördade för minsta lilla fel. Det gick åt mycket folk när han skulle bygga ut krigsindustrin och rusta upp försvaret och bygga ett stort nät av motorvägar i hela landet. Han byggde dessa vägar eftersom hans arméer snabbt skulle kunna ta sig fram till de länder som han senare tänkte anfalla. Folket jublade när deras land blev större genom anslutningen av Österrike och Tjeckoslovakien. Det tyska folket fick se hur deras land växte i makt och härlighet. Industrin gick på högvarv och krigsmakten blev att starkare. Hitler blev inte bara deras stora ledare, utan han blev som en Gud. Många tyskar var emot nazismen men det vågade man inte visa. När det började gå dåligt för Tyskland i kriget så blev hatet mot Hitler och nazismen allt större. När kriget drog in över det egna landet och städer bombades blev folket misstänksamma och insåg deras fel, men då var det redan för sent.Han skrev ”Hitlers dagbok”.På 80-talet stod tidningarna i Europa och USA i kö för att få trycka vad som sades vara Adolf Hitlers nyupptäckta dagböcker.

Men så avslöjades det att Hitler inte alls var den som skrivit dagböckerna, utan Konrad Kulau. Kulau var duktig på att härma handstilar och redan som liten sålde han förfalskade autografer. När ”dagböckerna” avslöjades dömdes Konrad till fängelse i 4. 5 år för grov förfalskning. Efter frigivningen öppnade han ett konstgalleri i Stuttgart där han sålde tavlor som var signerade av kända konstnärer. Men egentligen var det förstås han själv som hade målat allihop.Lite smått och gott:* Hitlers mamma födde 6 barn. 2 av dem levde tills de var vuxna. Hitler var det fjärde barnet. Hans tre äldre syskon dog i difteri. Hans lillebror dog när Edmund var 6 år. Fast sist men inte minst kom han lillasyster som levde till vuxen ålder.* Hitler försökte fly en gång ifrån sin pappa för att han inte stod ut med all smörja och stryk. Han var 11 år när han och hans kompisar byggde en flotte och rymde nedför floden.* När Adolf var 14 år dog hans far.* När Adolf Hitler var stor och stark i Tyskland så kunde han ännu vakan mitt i natten av hemska mardrömmar. Han brukade gråta och ropa på hjälp.* Adolf tyckte att styrka och makt var samma sak därför hade de starka rätt att plåga de som var svagare.* Han föddes i staden Braunau am Inn (Österriket). Hans uppväxt tillbringade han i Linz (Österriket).

Han flyttade till Wien (Österriket) när han skulle ta sig in på konstakademin. Efter han bott ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Adolf Hitler

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-05-13

  Bra skrivet.. Mycket bra fakta

 • Inactive member 2004-11-28

  Hörligt arbete mycket fin fakt

 • Inactive member 2005-03-17

  1920: Det tyska nationalsocial

 • Inactive member 2006-03-27

  Hallå? Han ville bli konstnär

 • Inactive member 2006-05-17

  Hej!Angela var Hitlers halvs

 • Inactive member 2007-03-26

  det var ett mycket bra arbete

 • Inactive member 2007-05-09

  skit bra, detta var just det j

Källhänvisning

Inactive member [2002-08-11]   Adolf Hitler
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1129 [2023-03-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×