Napoleon

14 röster
33033 visningar
uppladdat: 2002-11-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Napoleon föddes den 15 augusti 1769 i Ajaccio, huvudstaden på ön Korsika och hade redan som barn bestämt sig för att bli en krigare.

1795 antogs en ny grundlag i Frankrike, den innebar att landet skulle styras av fem diktatorer.
Flera av lagarna som stiftats under revolutionens början togs bort och många arbetare kände sig svikna, eftersom det de hade slagits för, nu bara försvann. Bland detta var den allmänna rösträtten, nu fick bara förmögna män rösta. På nytt blev det uppror i Paris och under ledning av Napoleon skingrades folkmassorna, på gatorna låg hundratals döda parisare.

1799 blev det återigen en ny grundlag, nu skulle landet styras av tre konsuler. Napoleon utsåg sig själv till förste konsul. Efter några protester som inte ledde någon vart,
blev det så och den franska revolutionen var över.

1804 krönte Napoleon sig till kejsare i katedralen Notre-Dame i Paris. Påven var närvarande men Napoleon satte själv kronan på sitt huvud, han ville visa att ingen stod över honom.
Det var nästan inga protester, efter revolutionen ville folket ha lugn och ro. På gatorna ropade de ”Leve kejsaren” i stället för ”Leve revolutionen”. Napoleon blev diktator, men Frankrike var ändå inte tillbaka där de började 1789. Napoleon var revolutionens son.


Napoleon lät utarbeta Code Napoleon, en lagbok som sa att alla fransmän var lika inför lagen. Ingen grupp skulle ha några privilegier. Alla, som hade möjlighet skulle betala skatt. I lagen stod också att varje fransman hade rätt att ansluta sig till vilken religion som helst.

Napoleon införde också vårt moderna mått- och viktsystem.
En meter är tio decimeter.
En låda där alla sidor är en decimeter rymmer en liter.
Den mängden vatten väger ett kilo.
Gamla medeltida mått som tum, aln och famn försvinner allt mer och mer, snart har hela Europa samma system.

Frankrike delades upp i 92 departement. I varje departement tillsatte Napoleon ämbetsmän och kunde på så sätt kontrollera landets alla olika delar. Ordningen återställdes och bönderna kunde i lugn och ro bruka jorden. Nya industriföretag grundades och köpmännen gjorde återigen affärer. Vägar och kanaler byggdes eller reparerades. Landets ekonomi blev bättre. Landet fick också fler skolor, allt från lågstadium till universitet och här skulle det också finnas rättvisa och ordning. Den som kom från ett enkelt hem skulle, precis som Napoleon, kunna nå toppen.


Napoleon gav tillbaka mycket egendom till adeln, och många adelsmän återvände. Napoleon skapade också en ny adel, som skulle ge glans åt sitt eget hov. Napoleon slöt fred med den Katolska kyrkan, men de fick ingenting tillbaka.
Frankrike var efter revolutionen en modern stat. Olika grupper hade vunnit mycket. Bondeklassen fick jord och ökad frihet. Borgarklassen var de stora vinnarna, de blev nu ekonomiskt och politiskt tongivande. Men den fattigaste delen, de som hade haft en stor roll i revolutionen, fick ingenting, varken pengar eller inflytande.

Napoleon har gjort sig mest känd som den stora fältherren och den geniale krigaren. Värnpliktsarméerna hade räddat Frankrike under revolutionen och i Napoleon fick de en ledare. En ledare som gjorde dem till ett hot mot övriga Europa.
1810 härskade fransmännen nästan över hela Europa.


Här följer Napoleons slag och fälttåg:

1794 - Unge Napoleon fick befälet över den armé som sändes till Italien. Olyckligt nog blev hans namn förväxlat och han arresterades. Men blev snart frigiven igen.

1795 - fick Napoleon i uppgift att slå ned upproret som de kungatrogna försökte sig på mot konventet i början av oktober. Detta klarade Napoleon med glans.

1796-1797 - Napoleon leder ett nytt fälttåg mot Italien. Det blev en stor succé och till en början hälsades han som den revolutionäre befriaren. Men snart blev det franska förtrycket hårt och effektivt.
1797 - Napoleon stöder en stadskupp i September, allt för att öka sitt politiska inflytande.

1798-1799 - Med stor framgång erövrar Napoleon Egypten.

1805 - Napoleon besegras i ett sjöslag av Lord Nelson.

1806 - besegrade Napoleon ett förbund som bestod av Ryssland, Sverige, Österrike och Preussen.

1807 - Denna vinter ledde Napoleon ett stort fälttåg mot Ryssland. Kriget var besvärligt och avgjordes genom det stora slaget vid Friedland i juni.
Där stupade många men återigen framgång för Napoleon.

1808 - Napoleon försöker få Spaniens kung av tronen, detta tålde inte spanjorerna och det blev uppror och gerillakrig. Här gick det dåligt för Napoleon. Men trots motgångar gav han inte upp, Frankrikes största motståndare var England och Napoleon tänkte att om han bara härskade över hela Europa skulle han nog klara av England också.
Kvar att erövra var Ryssland

1812 - gjordes ett stort misstag. Med en armé på ca 600 000 man anföll Napoleon Ryssland men Ryssland var för stort för Napoleon. Ryssarna brände broar och byar, livsmedelsförråd och sädesfält. Fransmännen intog Moskva och väntade på att ryssarna skulle be om fred, men det gjorde de inte. Fransmännen var tvungna att vända tillbaka, innan de frös och svalt ihjäl.
Under återtåget frös många fransmän ihjäl och många dödades av de förföljande ryska trupperna. Över Ty...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Napoleon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2006-03-17

  snyggt gjort med bra fakta!

 • Inactive member 2006-06-08

  Det är väldigt bra gjort. VÄld

 • Inactive member 2007-05-11

  Snyggt och väldigt bra!!!

 • Inactive member 2007-05-11

  Men glömmde skriva källan!

 • Inactive member 2007-06-11

  Mycket bra tycker jag, jag är

 • Inactive member 2007-11-02

  vad fick denna uppsats för bet

 • Inactive member 2009-01-18

  intresserade mig mkt. fick lite ideer. tack.

 • Inactive member 2009-05-15

  mkt bra :)

 • Inactive member 2009-11-09

  bra skriven men du kunde skriva på ett lättare svenska.....

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-18]   Napoleon
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1198 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×