Napoleon

4 röster
8577 visningar
uppladdat: 2008-03-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Barndom och uppväxt
Födelsen och första skolan
Den 15 augusti 1769 på ön Korsika fick Adelsmanen, tjänstemanen och juristen Carlo Bonaparte född 1746 och Letizia Romolino en son med namnet Nabullione (Napoleon) Bonaparte. Han hade 12 syskon. Vid fem års ålder började Napoleon skola som egentligen var en skola som va för tjejer men som var öppen för killar också och var driven av nunor. Ett år senare så tog Abbe Recco över undervisningen och lärde honom skriva och läsa. Geografi, Matematik och Historia var hans tre favorit ämnen.
Prästskola
När Napoleon var 9 år skickades han iväg med en av sina bröder till prästskola i Autun för att lära sig Franska. Året efter blev han och hans bror in i läroverket och det var då Nubullione fick det franska namnet Napoleon.
Militärutbildning
Efter 3 månader efter överenskommelse med kungen så fick Napolion en friplats i militärskola i Brenne. På skolan va det en morgon och högmässa varje dag och eleverna var tvungna att gå på minst 2 högmässor i veckan. Dom skulle också gå och bikta sig en gång i månaden.
Högskola
5 år senare började han i en krigshögskola som låg i Paris. Eleverna va inte så många på skolan lärarna var fler. Det var långa dagar och dom var bara lediga på Söndagar men då skulle dom skriva brev eller läsa i 4 timmar. 1785 lämnade Napoleon skolan och va nu den lägsta graden av officer.Framgångar
Efter skolan
Första tiden var schemat fullspäckat med med utbildning och träning. Den 10 januari blev han officer. Han ängnade inte sig åt samma saker som jämnåriga gjorde. Napolion tog istället promenader och läste böcker. När han var 18 år så gjorde han något som han ångrade. Han tog med sig en kvinna hem till sitt rum och hade sex.
Revolutionen
År 1789 Startade revolutionen och Napolion såg sin channs. När revolutionen nådde en vecka efter stormningen av Bastilijen revolutionen den staden Napelion va i fick han befäll över några vakter såatt han skulle kunna återställa årdningen. Nästa dag så hade dom lyckats få tillbaka ordningen, Förvånadsvärt få dog under natten. Den nya eden om trohet till "Nationen, kungen och lagen" svor han att följa.

Stigning i grader
Napoleon blev allt mäktigare inom militären. Han tog tjänstledigt efter att han hade blivit löjtnant och reste till Korsika men han återvände till Paris 28 maj 1792. Österrike och Preussun hade precis förklarat krig med Frankrike och bara 6 utav dom 58 eleverna som Napoleon hade gått ut skolan med var kvar i landet. Han blev kapten den 19 juli. En Napolion ville åka tillbaka till Korsika och det gjorde han, Men efter ett bråk med familje Paoli var Napolion med familjen fly till frankrike. Efter seger n i Toulon blev han senare till chef över den Italienarmens artelleri. Han fick befäll över den armen som hade skickats till Italien Men samma år så blev han förknipad med Jakobinernas skräckvälde och blev fängslad. Hans liv kunde ha tagit slut där men han skickade en protest till myndigheterna och han frisläpptes för dom insåg att han var viktig. När han fri släpptes va han sysslolös och begavsig till paris. När de kungatrogna i början av 1795 försökte med ett uppror mon konventet. Napoleon fick uppdrag att sätta stopp för det. Förvånadsvärt få dog under uppdraget som han klara de av med glans.Framgångar
Indien
1796 går Napolion med hans arme in i Italien. Det blir ett stort slag. Napoleon hade med sig 40000 soldater och han hade hjälp av 2 andra kaptener som hade 70000 soldater var. Dom lyckade driva ut Österrike ur Italien.
Och nu var Italien allierade med Frankrike. Det blev en stor succè.


Egypten
Napoleon jobbade hela tiden på att öka sitt politiska inflyttande, Hans mål var att bli Frankrikes härskare. Nu gick han in för att erövra Egypten. För att försöka skära av Englands förbindelse med Indien. Han tog med sig Vetenskapsmän och konstnärer på sin resa. Under resan blev det ett stort slag. Napoleon krossade turkarna. År 1799 hittar Napoleon Rosettastenen som är en sten som det är massa hieroglyfer på och samma text fast på andra språk. Efter det så far han tillsammans med hans närmaste mäs och livvakter tillbaka till frankrike.

Slutet av revolutionen

När Napoleon kom tillbaka ifrån Egypten så gjorde han stadskup. Han var nu 30 år gammal. Han tog makten i landet med Sieyès och Ducos. Men Napoleon ville bli mäktigare han nöjde sig inte. Han höll en omröstninge om ifall han skulle styra landet. Och med 3 miljoner röster som sa JA så blev Napoleon förste konsul ( Diktator ) Napoleon vann ett föltåg till och Österrike var tvungna att gå i fred med Frankrike


Framgångar

Kejsare
Den andra december 1804 Bjöd han in påven för att bli krönt, men napoleon tog kronan ur händerna på påven och krönte sig själv till kejsare över Frankrike. Nu när han var kejsare införde han nya regler CodeNapoleon. Och han satte in ett nytt mått system.Gift och barn

1810 Gifte Napoleon sig med den österrikiska prinsessan Marie Louise. Dom fick en son 1811 som döptes till Napoleon IINederlag

Förlust mot Britterna

Napoleon visste att britterna var överlögsna till sjös så han försökte undervika det. Men 1805 anföll den brittiska flottan vid Trafalgar under befäl av lord Nelson. När Napoleon fick höra av förlusten sa han ”Jag kan inte vara överallt”. Lord Nelson dog av skaderna i slaget och det var nog en liten tröst för Napoleon. Han tog till ett annat grepp på britterna ”Om jag inte kan slå dom så ska jag svälta dom” Sa han för han visste att britterna var beroende av handeln med Europa. Han tvingade många länder att sluta sälja saker till britterna. Denna spärr kallades kontinentalblockaden. Men folket i Europa hade vant sig vid att få sitt kaffe, te, socker och bommulen ifrån brittiska firmor. Så dom bröt emot lagen. Så inte heller denna strategi bet på fienden.

Flopp i Ryssland

När napoleon fick höra att Ryssland bröt emot blockade beslöt Napoleon att erövra Ryssland. Han gick in i Ryssland vid midsommar år 1812 med 500 tusen soldater. Dom gick och gick men varenda by han kom till var nerbränd till grunden. När Napoleon var c.a 10 mil ifrån Moskva stötte han ihop med en Ryssk arme. Ryssarna lyckades rädda sin armé. När dom kom in i Moskva va allt öde. Han skickade ett bud om fred till tsaren. Han väntade men inget svar kom. Dom började med hemmresan. Vintern kom tidigare än vanligt. Många dog, När dom var nära gränsen var bron trasig så dom var tvungna att bygga upp den. När dom kom tillbaka till frankrike va det inte många som var överlevande. Dom flesta hade dött av svält och sjukdomar.

Slag mot allierade

1813 gör Tyskland uppror och det blir ett slag. Napoleon förlorar igen och blir Kejsare över ön Elba i medelhavet. Han hade fortfarande spioner i Paris och när han fick reda på att folket tyckte det var bättre med Napoleon som ledare flydde han ifrån Elba in i Paris. När han kom tillbaka så va det några kungliga soldater som sikt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Napoleon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-14

    Gjorde den på 5 timmar

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-13]   Napoleon
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9460 [2024-04-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×