Den heliga Birgitta

2 röster
12538 visningar
uppladdat: 2002-11-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den Heliga Birgitta

Jag har valt att skriva om heliga Birgitta för anser att hon är en av de stora personerna i vår historia. Hon verkade vara en stark kvinna under medeltiden och det var inte speciellt vanligt.
Hon finns om nämnd både religiöst, politiskt och litterärt.

Uppväxt…
Hon föddes år 1303 på Finsta gård i Uppland. Hennes förfäder hade varit lagmän i tre generationer och hon var släkt med kungahuset. Fadern hette Birger Persson, var lagman i Uppland, medlem av kungens råd och stor jordägare. Ingeborg Bengtsdotter var hennes mor och hon var släkt med kungafamiljen. När Birgittas mor dog skickades hon till sin moster i Östergötland. Birgitta var redan som barn mycket religiös och hade flera uppenbarelser.
Hon fick i en syn möta jungfru Maria som satte en krona på hennes huvud. När hon var tio år såg hon den korsfäste Kristus för första gången.
Det hon ville helst var att gå i kloster men hon giftes bort redan som 13 åring, då till lagmannen Ulf Gudmarsson och båda var mycket religiösa. De bodde tillsammans på Ulvåsa gård i Östergötland, där hon tog hand om tex ogifta kvinnor med barn. Birgitta och Ulf fick med tiden 8 barn. Det förmögna och fina herrskapet med följe av tjänare och präster vallfärdade tillsannans till heliga platser. Efter en resa till Spanien blev Birgittas make sjuk och dog i Alvastra kloster 1344. Efter maken Ulfs död stannade hon kvar en tid i närheten av Alvastra. Där började hon få uppenbarelser och ville då grunda ett kloster för både munkar och nunnor i Vadstena.

Resan till Rom…
År 1349 reste Birgitta till Rom för att kunna få påvens godkännande till att grunda en ny klosterordern, detta arbetade hon väldigt hårt för. Inte föränns 1370 fick hon godkännande till att grunda Birgitteorden av påven Urban. Detta var då ett dubbelkloster för både munkar och nunnor med gemensam kyrka. Men idag är det bara för nunnor. Efter hennes död i Rom 1373 skänktes det hus i Rom där hon bodde till Vadstena kloster, det blev då ett härbärge för svenska pilgrimer. Hennes barn förde då även hennes skelett till Vadstena.
Genom en stor insamling av pengar i Sverige kunde Birgitta helgonförklaras den 7 oktober 1391 av påven Bonifacius IX som skrev in henne i helgonens gyllene bok. Hon är Sveriges enda helgon. När man ser Birgitta avbildad så finns ofta hennes attribut med, pennan, bäckhornet och boken med uppenbarelserna.

Vadstena kloster var då ett gemensamt kloster för både munkar och nunnor som invigdes 1348. Kyrkan var ju då för båda men man hade skilda boningshus. Det var Birgitta själv som hade bestämt hur klostret skulle se ut och dess organisation. Klädseln för nunnorna skulle vara grå med vitt dok, svart slöja och med en vit krona som hade fem röda prickar som symboliserar Kristi fem sår. De skulle även sy och hjälpa de fatifa och sjuka. Munkarna predikade varje söndag och sörjde för själavården. Munkar och nunnor sysslade tillsammans med skrivarbeten.
På den tiden var man väldigt räd för att hamna i helvetet, det kunde man göra om man hade gjort något dumt. För att allt skulle bli bra var man tvungen att köpa ett avlatsbrev av klostret för att få syndernas förlåtelse. Genom detta fick klostret mycket mark och en stad växte snabbt upp. Borgarna som tjänade bra, hyrde tomtmarker av klostret. När Vadstena växte upp till en stad byggde borgarna rådhuset. Det var många munkar och nunnor som ville komma till Vadstena men väntelistan var ofta lång. Avlatsbreven upphörde senare. Vadstena var gynnat av kungar och drottningar och hade därför stora rikedomar.
Men år 1595 stängdes Vadstena kloster när Gustav Vasa blev kung, han bytte då religion och beordrade att stänga alla kloster.

Hennes uppenbarelser…
Avlatsmunken Petrus Olai och linköpingsmagistern Mattias översatte alla hennes uppenbarelser till latin. Det var omkring 700 stycken. Dessa samlades sedan i en bok.
Den första boken kom ut 1492.
Det var efter hennes make Ulfs död hon fick sina stora uppenbarelser genom drömmar och under meditation så hon kallade sig själv för ”Kristi Brud”. Hon tog till sin uppgift att varna samtiden och ofta namngiva personer.
En av hennes ovänner drabbades av denna dom:
Denne var en som utgöt vatten genom fönstret över Kristi brud, när hon gick på en trång gata. Och hon sa: "Gud låte dig umgälla det i den andra världen!" Därefter visade sig Kristus för henne i mässan och sade: "den mannen som av fiendeskap utgöt vatten över dig, han törstar blod, han åstundar jorden och ej mig., han talar djärvt mot mig. Han dyrkar och älskar sitt eget köttföre mig, sin Gud, och utestänger mig ut sitt eget hjärta. Vakte han sig därför, att han må dö av blod!"
Denne mannen dog av näsbold endast kort tid efter detta!
Birgittas uppenbarelser handlade om hennes samtid. Hon uttalade sig även ofta i politiska frågor. Hon kritiserade ofta kungar och även påven….
Det var av gud hon fick uppdrag att grunda klosterordern för både munkar och nunnor.
Då påven godkände detta ville han ha vissa ändringar, men det uppskattade inte Birgitta. Hon överlämnade då en skriftlig uppenbarelse hon fått om påvens framtid och hälsa. Där stod det att om påven återvände till Avignon skulle han dö.


Alla får och har sin egna syn kring heliga Birgitta…
Endel såg Birgitta som en stolt bra politiker. Hon propagerade för politiska och jordiska mål.
Man kunde även se henne en visionär. Man kan fråga sig om varje ord i hennes uppenbarelser är Guds ord!? Det var så en del såg henne, endast som Guds språkrör. Jag är inte själv speciellt religiös, inte alls egentligen. Därför har jag svårt att tro att hennes ord är Guds ord eftersom jag inte tror att han finns över huvud taget. Men under den tiden hon levde var samhället mer eller mindre re...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den heliga Birgitta

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-27]   Den heliga Birgitta
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1268 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×