Brott & straff

4 röster
18187 visningar
uppladdat: 2002-12-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken Brott och straff handlar om en f.d. student vid namn Raskolnikov som bor i St. Petersburg på 1800-talet. Raskolnikov är en snäll kille som har det väldigt knapert med pengar. Av olika slumpartade händelser och i brist på pengar så bestämmer han sig för att mörda en gammal pantlånerska. Pantlånerskan är en sur tant som inte är speciellt omtyckt och därför tycker Raskolnikov att han till och med gör samhället en tjänst genom att mörda henne. Raskolnikov går till hennes lägenhet där han brutalt mördar henne med en yxa. Han blir också tvungen att döda hennes syster som helt oväntat dyker upp.

Mordet är välplanerat och Raskolnikov kan smita undan mordplatsen utan att bli sedd, dock med lite tur. Efter mordet får han väldiga samvetskval och kommer in i en svår depression. Han tror att alla är efter honom och vill sätta honom i fängelse för det usla brott han begått. Han blir sjuk av sina fantasier och drömmar och yrar omkring i staden och utför konstiga och högst märkliga handlingar. Under tiden kommer hans mamma och syster till staden. De blir förskräckta när de får se i vilket tillstånd deras Rodja (Raskolnikov) är i. Rodja beter sig märkligt mot sin familj och är elak mot sin syster efter det att systern berättat att hon ska gifta sig med en man endast för pengar. Boken fortsätter med att Raskolnikov till slut med hjälp av en ung flicka vid namn Sonja går till polisen och erkänner sitt brott. Han blir deporterad till ett fängelse i Sibirien. Där kan han till slut ta itu med det brott han begått och vänder sig till gud.

Brott och straff är en väldigt psykologisk och djup bok. Det är inte utan att jag tänker tillbaka på mina gamla psykologilektioner när jag läser boken. Jag tycker den kan läsas inte bara som en skönlitterär bok utan också som en lärobok om psykologi. Dostojevskij beskriver mycket ingående och bra, miljöerna och inte minst Raskolnikovs tankar. Jag tycker att jag har fått en klarare bild om hur slummen i St. Petersburg såg ut på den tiden. För att ändå vara en så pass lång bok så var den inte svår att läsa ut. Jag fängslades ganska fort av Rodja och hans förvirrade tankar om mordet. Han blir så väldigt galen och man undrar vad han håller på med i vissa skeden i boken.

Jag har alltid tyckt att bara titeln på boken gör att den låter svårläst och jobbig, vilken den inte var alls. Det är som sagt lite av en kultbok vilket jag nu förstår efter det att jag har läst den. Det som jag fann vara svårt var de otroligt långa och annorlunda ryska namnen. Jag fick bläddra bak för att titta i personregistret i stort sett hela boken igenom, vilket gjorde det lite svårare ibland att få ett riktigt flöde genom boken. Den innehåller inte direkt så många fysiska händelser, utan...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Brott & straff

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-16]   Brott & straff
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1404 [2024-03-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×