Abba

22597 visningar
uppladdat: 2003-01-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Introduktion

Abba är ett legendarsikt band. Alla vet vilka de är. När jag fick reda på att vi skulle skriva ett arbete om en artist, musikepok eller musikgenre. Så bestämde jag mig direkt för att jag skulle skriva om en artist. När jag diskuterade med min pappa om vem jag skulle skriva om så tyckte han att jag skulle skriva om en musiker som vi känner. Det tyckte jag var en bra idé och började spåna på den direkt. Men sen var jag inte säker på att jag fick skriva om en musiker som inte var så känd. Så jag började fundera på någon annan i fall att jag inte fick skriva om denna person. Jag bestämde mig för Abba.
Sen av en eller annan anledning så blev det Abba jag skrev om i alla fall.
Varför jag tog Abba? Antagligen var det för att de är så stora men jag vet inte så mycket om dem. Sen en fördel med att de är så stora så var jag ju säker på att jag kunde få fram mycket information.
När jag skriver arbeten så gör inte jag som vissa andra, letar information om artisten på Internet och kopierar det i princip. Utan när jag skriver så tänker jag på hur jag ska lägga upp det och vad jag vill få ut av det.
I detta fall kom jag fram till att det jag helst ville veta var: om deras tid som grupp och hur förhållandena var inom gruppen. Men även vad de olika gruppmedlemmarna hade gjort innan och hur det kom sig att de bildade ett band tillsammans.

När jag nu hade kommit fram till detta så gick jag in på Internet och hittade en bra sida med väldigt mycket information. Sen var det bara att sätta igång och läsa igenom.Abbas historia började 1974 när de ställde upp i melodifestivalen med ”Waterloo”. Men redan då hade kvartetten existerat i två år och innan det hade de gjort saker på olika håll men inom samma bransch.

Det hela började i mitten av 60-talet. Benny var medlem i bandet Hootenanny Singers och Björn i Hep Stars. De båda banden var bland de populäraste i Sverige just då.
De båda grupperna var båda på turné under sommaren -66. De stötte ihop och Hootenanny Singers planerade en fest och bjöd in Hep Stars. Björn och Benny pratade med varandra och kom fram till att de hade väldigt mycket gemensamt. Under en senare fest samma sommar bestämde de sig för att de skulle skriva en låt tillsammans. Det slutade med att de hade låten ”Isn’t it easy to say”. Denna blev senare inspelad av Hep Stars men den lade även grunden till det som senare blev Abba.

Tre år gick. Bandens popularitet minskade och efter sommarturnén blev Hootenanny Singers ett sådant band som gjorde skivinspelningar och gjorde ett eller annat uppträdande. Vid samma tidpunkt så beslutade Benny sig för att lämna Hep Stars helt och hållet bakom sig.
Men de fortsatte hålla kontakten med varandra och skrev fler låtar tillsammans. Stig Andersson, som var skivbolagsägare och förlägger, uppmuntrade de båda vännerna och fick dem tro på att de någon gång skulle göra världssuccé.

Deras andra låt tillsammans kände alla igen på körsången som sjöngs av deras fästmör Agnetha och Anni-Frid. Detta var första gången Abba-kvartetten hördes på samma skiva.
Den första Abba-singeln, ”People need love”, spelades in -72. men den släpptes inte under namnet Abba utan, det något opraktiska namnet, ”Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid”.
Låten blev en stor hit i Sverige. Med detta i bagaget så började de spela in ett album tillsammans samma år. Albumet, som fick namnet ”Ring, ring” släpptes -73 samma år som de ställde upp i Melodifestivalen för första gången. Låten, som hade samma titel som albumet, kom trea. Både den engelskspråkiga och svenska singeln låg snart på svensk-toppen.

De förstod att namnet "Björn & Benny, Agnetha & Frida” var väldigt opraktiskt. Stig Andersson hade börjat kalla dem för Abba – begynnelsebokstäverna i deras förnamn. De satte igång en tävling i en lokal tidning på jakt efter ett namn. Det fanns bara ett problem, det fanns redan en svensk fiskkonservsfabrik med samma namn. Stig kontaktade fabriken och som tur var hade de inte något emot att dela med sig av namnet. Så när de började spela in sitt andra album så stod det klart att de hette ABBA.

Men deras stora genombrott kom -74, när de vann Eurovisionsongcontest i Brighton den 6 april.
Waterloo singeln toppade många listor bl a i England, Tyskland, Norge och Belgien. Men den kom även högt i andra länder, den hamnade sexa på Billboardlistan i USA. Helt plötsligt åkte de omkring och visade sig i program och intervjuer över hela Europa.

Men som många andra band hade Abba problem att visa att vinsten i Eurovisionsongcontest inte bara var en engångsföreteelse. De följande månaderna släppte de singlar som knappt tog sig in på de Engelska topplistorna, även om deras succé hade fortsatt i flera andra länder.
Under slutet av -74 och början av -75 så turnerade de runt i Europa samtidigt som de spelade in sitt tredje album, som fick namnet ABBA. Det var först vid släppet av den tredje singlen från albumet som de fick en hit i England. Singlen var: ”SOS”, det var den första av de 18 singlar som skulle ta sig in på top-10-listorna i England.

Låten efter ”SOS” var ”Mamma Mia”. Den och, den senare singlen, ”I do, I do, I do, I do, I do” var de singlar som gjorde Abba kända i Australien. Australien kanske var det område som tog Abba till sig mest helhjärtad de kommande åren. ”Fernando” Abbas kanske mest
succéfulla låt någonsin släpptes i mars -76. Samtidigt var de i studion och spelade in låtar de tyckte passade till deras ”Arrival” album. Det släpptes samma höst och fick inte någon dålig plats någonstans utan låg i toppen. I augusti det året släppte Abba ”Dancing Queen”. Det kom att bli den mest sålda singeln någonsin av Abba och den var även deras enda nr ett i USA.

Samtidigt som Abba förberedde sig för deras Europa och Australienturné, som startade i början av -77 så gavs ”Money, money, money” ut och toppade listorna. Turnén var en succé och det var fullbokade hus överallt. De körde två konserter i Royal Hall i London och det mottogs, enbart till dessa, 3,5 miljoner biljettbeställningar. Deras dåvarande singel ”Knowing me, Knowing you” låg fem veckor som etta på Englands hitlistor.

I mars hade turnén nåt till Australien då startade arbetet med Abbas film: ”ABBA - The movie” som kom att bli bland de mest succéfulla filmerna det året, -78.
Björn och Benny satte igång att skriva nya låtar så fort de kom tillbaka till Stockholm. Dessa låtar skulle hamna på deras album: ”Abba - The album”. I norden släpptes albumet -77 och i resten av världen i början av -78. Innan albumet släptes singlen ”The name of the game”.
USA var ett område som var mer motståndskraftigt till Abba än andra områden. Därför spenderade Abba en del av våren -78 i USA på en PR-turné. Efter det låg ”ABBA – The album” som högst placerade album.

– 78 släpptes singlen ”Summernight city” efter ett tags arbete i studion. Den hamnade etta i Sverige. Den nådde platsen samma dag som Frida och Benny gifte sig, den 6 oktober.
– 79 spelade de deras nya singel ”Chiquitita” på en UNICEF-gala i New York, det blev deras populäraste singel det året. Men samtidigt som detta hände så kom nyheten om Björns och Agnethas skilsmässa. Många trodde att detta var slutet för Abba, men det tog i själva verket bort många spänningar i deras arbetsrelationer. Arbetet med det nya albumet fortsatte och i april släpptes det efterlängtade albumet ”Voulez-Vous”. Det släpptes i samma veva som ”Does your mother know”-singeln, som alla kände igen på att det var Björn som var Lead-singer. På hösten samma år satte de av på turné i Europa, Canada och USA. Deras nya singel: ”Gimme! Gimme! Gimme!” släptes samtidigt.

I november var turnén över och strax efter släpptes ”I have a dream”. 1980, ett nytt år och ett nytt album. I februari stod de åter igen i studion och spelade in. Men denna gång tog de ett uppehåll i mars för att komplettera deras sista turné i Japan. Så den nya singlen ”The winner takes it all” kom inte ut i affären förens i juli. Den nådde förstaplatsen i England, Holland och Belgien. Singlen som kom ut i november samma år hade samma namn som albumet: ”Super trouper” som kom ett tag efteråt. Det såg ut som att detta årtionde skulle bli lika bra som det förra. Men redan i februari -81 kom nyheten om Bennys och Fridas skilsmässa. Liksom Agnetha och Björn påstod de att det bara skulle lätta upp arbetsförhållandena i gruppen.

De fann sig snart i studion igen och spelade in albumet: ”The visitors” och detta släpptes i december ungefär samtidigt som singlen ”One of us”. De båda utsläppen var snart högt uppe i listorna i England. Året som kom blev Abbas sista år tillsammans. De planerade att släppa ett till album men det kom bara ut två singlar och ett samlingsalbum: ”The singles - The first ten years” (dubbel album). Albumet hamnade snabbt högt upp på listorna men en av singlarna blev inte lika populär. Den fick endast en 32: a plats i England, men hamnade högt i andra länder.

Den fick t.o.m. en 1:a plats i Belgien. Deras sista singel, ”Under attack”, fick blandad kritik världen över. Det var i december -82. Då hade de fyra Abba medlemmarna börjat känna att det var dags för ett uppehåll från Abba. De ville göra saker på annat håll nu men det kom att visa sig att de inte återförenades igen. Världen levde vidare, utan Abbas musik. Men under början av 90-talet så hade de flesta tröttnat på de nya sounden inom popmusiken och den gamla kvartetten blev populär igen. – 92 släpptes samlingsalbumet ”ABBA Gold”. Den toppade listorna världen över och blev deras mest sålda album någonsin. Men de fyra svenskarna har inte återförenats trots dessa nyutsläpp och de förnekar att de har några sådana planer.Agnetha ”Anna” Åse Fältskog

Den 5 april 1950 i Jönköping föddes en liten flicka. Hon fick namnet Agnetha. Den här lilla flickan var väldigt musikalisk. Som 6åring gjorde hon sin första scendebut. Hon skrev även sin första sång i den åldern. Hon brukade sitta framför pianot och spela, en dag fick hon fram en melodislinga som hon tyckte var väldigt bra. Hon spelade den om och om igen och kom på en text till. Hennes första sång var skriven ”Två små troll”. Hon fortsatte musicera och snart kunde hon både spela piano och dragspel. När Agnetha var i 15-årsåldern så började hon sjunga i dansbandet: Bernt Enghardts. Hon skrev låten ”Jag var så kär” till bandet. Skivbolagsägaren Little Gerhard hörde talas om denna unga talang. Agnetha skickade över sin låt till Little Gerhard som fick Agnetha att åka upp till Stockholm och spela in låten. Den släpptes -67 och toppade listan här i Sverige. Agnetha var populär under 60-talet. Hon släppte ett antal singlar och album. En dag i maj i slutet av 60-talet så var Agnetha med i en tv-show. Där mötte hon Björn Ulvaeus. De startade ett romantiskt förhållande och ett år senare var de förlovade. I november -70 satte paret upp en revy tillsammans med Björns vän Benny och hans fästmö Anni-Frid.

Björn och Agnetha gifte sig den 6 juli 1971 i Verums kyrka i Skåne. Det blev årets pop-bröllop.
Samma år släppte hon ett album ”Som jag är”. Björn var medproducent tillsammans med Gerhard. Agnetha hade med en duett med Björn med på skivan: ”Så börjar kärlek”. De fyra kommande Abba medlemmarna hade premiär på deras krogshow ”Festfolket” detta år.

Tidigt under -72 hade hon rollen som Maria Magdalena i musikalen ”Jesus Christ Superstar”. Sedan startade den tio år långa perioden med Abba. Men det var inte det enda Agnetha gjorde. Den 23 februari 1973 födde hon hennes och Björns första barn Elin Linda och den 4 december 1977 föddes deras andra barn Peter Christian. Dessutom släppte hon ett soloalbum ”Elva kvinnor i ett hus”, det var det sista hon släppte på skivbolaget Cupol. Hon valde att ha två Abba låtar med på skivan. Den ena var en svensk version av SOS och en svensk version av Disillusion under namnet ”Mina ögon”. Alla låtarna skrevs av Agnetha själv utom den svenska versionen av SOS.
– 78 bestämde Agnetha och Björn sig för att ta ut skilsmässa efter ett 8 år långt förhållande.

Ett år senare började hon spela in låtar till sitt nya album som skulle bli en julplatta. Linda, hennes dotter som då var 6 år, skulle vara med på skivan som kallades ”Nu tändas tusen juleljus”. 1982 fick världen reda på att Abba skulle splittras, det var en nyhet som sårade världen över. Samma år gjorde Agnetha sin filmdebut. Hon medverkade i den svenska filmen ”Raskenstam”, regisserad av Gunnar Hellström, som spelades in -82 – 83.

Hittills hade Agnetha bara spelat in svenska soloalbum. Men under -83 spelade hon in sitt första engelskspråkiga album. Det fick namnet ”Wrap your arms around me”. Hon valde australiensaren Mike Chapman till producent. Under Abbas turné -79 sjöng Agnetha låten ”I’m still alive” och många trodde att den skulle vara med på skivan. Men konstigt nog valde man bort den.

Under en 6årig period var det väldigt tyst på Agnethas sida. Men 1985 var det dags igen. Det var ännu en engelskspråkig platta. Den här fick namnet ”Eyes of a woman”. Den producerades av Eric Stewart. Tre år senare stod hon ännu en gång i studion med ett av sina barn. Men denna gång var det sonen Christian. Denna skiva fick namnet ”Kom följ med vår karusell”. Under detta år spelade hon även in sin sista soloskiva med namnet ”I stand alone” där Peter Cetera var producent.

Efter ”I stand alone” albumet drog Agnetha sig tillbaka. 1990 gifte hon sig med Tomas Sonnenfelt, en överläkare, med det håll inte längre än tre år innan de tog ut skilsmässa.
Hon simmar, läser och dansar helst på din fritid. Två saker hon verkligen tycker om är sommaren och barn. Just nu håller hon på att spela in låtar till sitt nya album.

Agnethas favorit-...
... Sångare är Stevie Wonder.
... Skådespelare är Jack Nicholson.
... Skådespelerska är Faye Dunaway.
... Grupp är 10CC, Eagles och The Beach Boys.
... Mat är kinesisk och fransk mat.
... Dryck är whisky, mjölk och champagne.Björn Kristian Ulvaeus

Den äldste av Abba medlemmarna, Björn, föddes den 25 april 1945. Familjen Ulvaeus flyttade från Björns födelsestad Göteborg till Västervik när Björn var sex år. Han var musikalisk redan som liten och tolkade sånger av andra artister i tidig ålder. När Björn satt i sitt hem som elvaåring satt han ofta och spelade på sin gitarr. Vid ungefär samma tid fastnade Björn för Rock’n’roll och skiffle. När Björn var i 15-årsåldern blev han medlem i bandet ”West bay singers”. Björns klasskamrat Tony Roth var även med i gruppen. De övriga medlemmarna var Hansi Schwartz och Johan Karlberg.

– 63 anordnade Sveriges Radio en tävling: ”Plats på scen”. Björns mamma anmälde gruppen till tävlingen. Under den perioden som de övade letade, låtskrivaren och förläggaren, Stikkan Andersson och, hans partner, Bengt Bernhag efter en grupp som de kunde lansera som sjöng på svenska. Dagen innan tävlingen såg Bengt en notis i tidningen. Det var om ett band som skulle uppträda på tävlingen. Han visade notisen för Stikkan som direkt ringde upp bandet och bad dem skicka en demo. Så fort Stikkan och Bengt hörde demon bestämde de sig för att lansera bandet. De övergav ”West bay singers” och bytte namn till ”Hootenanny singers”. Det nya bandet blev snart det populäraste bandet i Sverige.

Året var 1966. Hootenanny singers var på turné. I ett vägskäl träffar de medlemmarna i ”Hep Stars”. Hootenanny singers planerade att ha en fest samma kväll och bjöd in Hep stars. Björn blev introducerad för Benny Andersson. De spenderade större delen av kvällen i varandras sällskap och de kom fram till att de hade mycket gemensamt. De bestämde sig för att skriva en låt tillsammans. Det slutade med att de hade låten ”Isn’t easy to say”; som Hep stars spelade in.
Björn fick mycket hjälp av Benny när han -68-69 spelade in fyra solosinglar. Det var främst svenska versioner av engelska låtar och de blev inte speciellt populära.

I slutet av 60-talet så frågade Benny om Björn ville följa med på turné med Hep stars. Björn tackade ja, han skulle ersätta gitarristen Janne Frick som då var på semester. Det var även nu han verkligen började koncentrera sig på samarbetet mellan honom själv och Benny.
1970 började de två släppa skivor tillsammans. De satte även upp en revy med deras respektive fästmör Agnetha och Anni-Frid.

1971 gifte sig Björn med Agnetha. De två höll ihop i åtta år och fick två barn tillsammans: Linda 1973 och Christian 1977.
1972 började arbetet med Abba. Men -82 var det slut med det. 1983 bestämde Björn och Benny sig för att samarbeta med textförfattaren Tim Rice. De skrev musikalen ”Chess”. Det var premiär -86 och 2002 sattes en omarbetad version upp i Stockholm. Han har varit del producent i en del solo projekt och under början av 90-talet skrev han och Benny ännu en musikal. Eftersom att förra musikalen hade varit på engelska valde de nu att skriva på svenska. De valde Wilhelm Mobergs ”Utvandrarna” som grund för deras arbete. Resultatet blev ”Kristina från Duvemåla”.

Musikalen hade premiär i oktober 1995. Den spelades under tre och ett halvt år på olika teatrar i Malmö, Stockholm och Göteborg. På senaste tiden har Björn varit involverad i uppsättningen av musikalen ”Mamma Mia” antagligen mycket för att han själv bott i England.

Björns favorit-...
... Sångare är John Lennon och Elton John.
... Skådespelare är Jack Nicholson.
... Skådespelerska är Liv Ullman.
... Grupp är The Beach Boys och Beatles.
... Mat är fransk mat.
... Dryck är franska viner.


Göran Bror Benny Andersson

Den 16 december 1946 föddes Benny Anderson. En liten pojke som skulle komma att växa upp, utanför Stockholm, till en av de kända Abba-medlemmarna.

Liksom de andra Abba medlemmarna blev Benny intresserad av musik redan som liten parvel. Som 6åring blev han ägare till sitt första egna dragspel. Han började då spela med sin pappa Gösta och farfar Efraim.

När Benny fyllde 10 övergav han dragspelet för pianot. Hans pappa Gösta var byggnadsingenjör. Från början var väl tanken att Benny skulle gå samma väg. Men han fastnade alltför starkt i musiken. Då fort han såg ett piano skulle han spela på det. Under hans tonår uppträdde Benny på olika ungdomsklubbar och senare medverkade han i Elverkets spelmanslag.

När Benny var arton år så startade bandet Hep Stars leta efter en ny organist till bandet. De fick höra Benny när han spelade och erbjöd honom platsen i bandet. Det var i oktober 1964. Året efter det fick bandet sitt stora genombrott. Bandet blev det populäraste i Sverige under 60-talet. Som du redan vet så träffade han Björn Ulvaeus –66. så det behöver jag inte ta igen.
Hep Stars hade ett par jobbiga år med ekonomiska problem och med problem med musikinriktningarna inom gruppen. Så i augusti 1969 lämnade Benny gruppen. Han fokuserade på samarbetet på arbetet med Björn.

Något år senare träffade Benny Anni-Frid Lyngstad för första gången. Snart var de förlovade men det tog åtta år innan de gifte sig.
Benny har till mestadels gjort saker tillsammans med Björn under dessa år som kom.
När Björn Ulvaeus var mycket involverad i ”Mamma Mia” så höll Benny lägre profil. Istället så komponerade han musik till teater och film.

2001 och 2002 har varit framgångsrika år för Benny Anderssons Orkester. Skivorna har toppat listorna och de har turnerat både i Sverige och utomlands.

Bennys favorit-...
... Sångare är John Lennon och Rod Stewart.
... Skådespelare är Richard Burton.
... Skådespelerska är Liv Ullman.
... Grupp är The Beach Boys.
... Mat är fransk mat.
... Dryck är öl.


Anni-Frid Synni Lyngstad (Frida)

Den 15 november 1945, i Ballangen utanför Narvik i Norge, föddes Anni-Frid Synni Lyngstad hon fick senare smeknamnet Frida. Hennes mamma Synni Lyngstad var 19 år när hon fick Anni-Frid med en tysk soldat, Alfred Haase. Men när Frida föddes var hennes pappa borta. När båten som skulle ta honom tillbaka till Tyskland sjönk trodde man att han var försvunnen.

När Frida var ett och ett halvt år gammal så flyttade hon med sin mormor, Agny, till Sverige. Hennes mamma Synni följde strax efter. Men Frida han inte ens bli två år gammal innan hennes mamma tragiskt nog dog. Så Frida växte upp hos sin mormor i Torshälla utanför Eskilstuna. Agny uppmuntrade lilla Frida till sången. När Frida var 11 år så hade Röda Korset en välgörenhetstillställning och det var på denna Frida gjorde sin scendebut.

Även fast hon var minderårig så började hon arbeta som vokalist i ett dansband två år senare. Under de kommande tio åren arbetade hon på scenen med olika orkestrar. Hon sjöng till störst del jazz och hon startade även sitt egna band: ”Anni-Frid Four” tillsammans med Ragnar Fredriksson. De blev förälskade i varandra och gifte sig snart. De två fick Hans, 1963 och Lise-Lott, 1967, tillsammans. Sorgligt nog så dog Lise-Lott i en bilolycka 1998 vid en ålder på 31 år.Samma år som Lise-Lott födde vann Frida en talangtävling i Stockholm. Direkt efter vinsten medverkade hon i TV-programmet ”Hylands Hörn” då hon sjöng det bidrag hon vann med.

Inte långt efteråt fick hon skivkontrakt med bolaget EMI. Hennes första skiva producerades av Benny Andersson och kallades ”Anni-Frid Lyngstad”. Hon hade inte speciellt stor framgång som skivartist men var någorlunda känd på scenen.

Sen träffade hon Benny Andersson. 1971 var de två och Bennys kollega Björn och hans fästmö ett revygäng. Sen var det dags för Abba.
Men den...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Abba

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-03]   Abba
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1502 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×