Abba

5300 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det hela började i mitten av 60-talet. Benny var medlem i bandet Hootenanny Singers och Björn i Hep Stars. De båda banden var bland de populäraste i Sverige just då.
De båda grupperna var båda på turné under sommaren -66. De stötte ihop och Hootenanny Singers planerade en fest och bjöd in Hep Stars. Björn och Benny pratade med varandra och kom fram till att de hade väldigt mycket gemensamt. Under en senare fest samma sommar bestämde de sig för att de skulle skriva en låt tillsammans. Det slutade med att de hade låten ”Isn’t it easy to say”. Denna blev senare inspelad av Hep Stars men den lade även grunden till det som senare blev Abba.
Agneta och Frida
Deras andra låt tillsammans kände alla igen på körsången som sjöngs av deras fästmör Agnetha och Anni-Frid. Detta var första gången Abba-kvartetten hördes på samma skiva.
Den första Abba-singeln, ”People need love”, spelades in -72. men den släpptes inte under namnet Abba utan, det något opraktiska namnet, ”Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid”.
Låten blev en stor hit i Sverige. Med detta i bagaget så började de spela in ett album tillsammans samma år. Albumet, som fick namnet ”Ring, ring” släpptes -73 samma år som de ställde upp i Melodifestivalen för första gången. Låten, som hade samma titel som albumet, kom trea. Både den engelskspråkiga och svenska singeln låg snart på svensk-toppen.

Melodifestivalen
Men deras stora genombrott kom -74, när de vann Eurovisionsongcontest i Brighton den 6 april med låten Waterloo. Singeln toppade många listor bl a i England, Tyskland, Norge och Belgien. Men den kom även högt i andra länder, den hamnade sexa på Billboardlistan i USA. Helt plötsligt åkte de omkring och visade sig i program och intervjuer över hela Europa.
Vad som hände sen
I början av började båda äktenskapen inom ABBA att knaka och till slut spricka. Både Agnetha och Anni-Frid ville tillbringa mer tid hemma med barnen medan Björn och Benny gärna turnerade. Efter att ABBA splittrades i början av så har Björn och Benny fortsatt att skriva musik och vara synliga. De har bland annat producerat musikalerna "Chess", "Kristina från Duvemåla" (baserad på Vilhelm Mobergs Invandrarserie) och "Mamma Mia" (som består av ett potpurri av gamla ABBA-låtar). Benny Andersson har även gett ut skivor tillsammans med [Orsa Spelmän].Under 1980-talet gjorde både Agnetha Fältskog och Annifrid Lyngstad solokarriärer, men ingen av dem slog riktigt stort. Agnetha har ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Abba

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Abba
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4966 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×