Antikens Rom

19 röster
42929 visningar
uppladdat: 2003-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den lilla stadsstaten Rom blev republik kring år 500 FVT. Staden styrdes av de förnämaste romarna. De satt i en senat. Kvinnor fick inte sitta i senaten, men romarna hade ändå en friare ställning när det gällde kvinnor än Grekland hade.

Romarna förde konstant krig mot sina grannar, och vid 200-talets början var större delen av Italien erövrat. Sedan följde Spanien, Grekland, Mindre Asien och Kartago (i Nordafrika) under 100-talet FVT. Rom blev rikt.

Militärens härförare fick dock mycket makt under den här tiden. För mycket – de lydde inte senaten. Julius Ceasar var från början en general, och han tog makten år 49 FVT. Fem år senare mördades han.

Caesars adoptivson, Augustus, avskaffade därefter republiken efter att han vunnit det inbördeskrig som följde efter Caesars död. Han införde ett kejsardöme. Två relativt lugna sekel följde, men 200-talet EVT blev en period med både inre och yttre oro. Kristendomen växte sig stark. Skatterna blev för höga för bönderna. Till slut gick riket inte att hålla ihop längre, och år 395 delades det i två delar.


Gladiatorer och Kolosseum

Gladiatorspelen hölls i Rom mellan år 264 FVT och 400-talet EVT. Gladiatorerna var oftast krigsfångar eller slavar som tvingades slåss mot varandra inför fullsatta arenor för att kanske befrias. Gladiatorspelen var folkfester, som dagens idrottsevenemang – men mycket, mycket blodigare.

Spelen anordnades av kejsaren i syfte att stärka sin popularitet bland folket. Han kunde avgöra om en gladiator skulle få leva eller inte, men han överlät ofta beslutet till publiken.

Det fanns både man mot man kamper och man mot djur kamper inom gladiatorspelen.

Kolosseum var den arena i Rom där gladiatorspelen hölls. Den var hög som ett 14-våningshus, och kunde ta in upp till 50 000 åskådare.

Ceasar

Caesar utsåg sig själv till diktator år 49 FVT. Han var en av många generaler som ville ha mer makt, och Caesar lyckades. Han styrde dock bara i fem år. 44 FVT blev han mördad på väg till senaten.

Efter Caesars fall följde 13 års inbördeskrig, som inte slutade förrän Caesars adoptivson Augustus tog makten som 20-åring.

Pompei

Pompei är staden som begravdes efter ett vulkanutbrott. Där fanns 50 000 invånare och det var en blomstrande stad. Tusentals dog i vulkanutbrottet. Staden bevarades dock under täcket av aska, och idag håller man på att gräva fram den.

Övrigt

Till skillnad från Grekland där en familj bestod av mannen, hustrun och barnen så var familjen i Rom mycket större. Här bodde farföräldrar, kusiner, och andra från familjen under ett och samma tak. Dock var mannen fortfarande den som styrde.

Männen kunde skilja sig från sin hustru av flera skäl – att kvinnan inte kunde få barn, blev för ful, ville ha för mycket frihet eller bråkade för mycket. Hade kvinnan varit otrogen k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antikens Rom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-12-10

    Lite väl kort för att beskriva

  • Inactive member 2006-04-06

    underbart!!!

  • Inactive member 2006-10-16

    alldeles för lite för en så st

  • Inactive member 2009-12-05

    IG!

  • Inactive member 2010-04-21

    IG mannen! =p

  • Inactive member 2012-06-03

    Haha fan va illa.

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-24]   Antikens Rom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1557 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×