August Strindberg

8131 visningar
uppladdat: 2003-03-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
August Strindberg föddes i Stockholm 1849. Hans pappa kom från en ganska rik borgar familj medans mamman var en enkel men religiös värdshusflicka. Strindberg ville väldigt gärna och väldigt ofta påpeka att det inte var en rik familj han kom ifrån utan att han var son till en Tjänstekvinna.

Strindberg blev lärling på 1860-talet som informator hos en förmögen läkarfamilj. Senare blev han medlem i den konstnärliga eliten. Därefter läkarstuderade han men fann sedan att teatern var hans riktiga genre. Först började han på kungliga dramatiska teatern där han fick sitt första dramatiska stycke uppsatt på den Kungliga teatern 1870. Året därefter fick Strindberg ett kungligt stipendium för att fortsätta sina studier vid universitetet i Uppsala.

1872 tillbringade Strindberg den första av flera somrar på Kymmendö i Stockholms skärgård. Genom sina skärgårdsberättelser, skrev han boken Hemsöborna som kom ut 1887 och som blivit den mest älskade av alla hans verk. Han skrev andra böcker och satte upp pjäser också som Mäster Olof, Röda Rummet, Fadern, Svenska folket, Gamla Stockholm, Giftas, En dåres försvarstal, Ett drömspel, Kvinnans underlägsenhet under mannen och många många fler. Den sist nämnda boken om könen fick stora protester och Strindberg blev känd i Europa som den ledande kvinnohataren.

Efter ett antal år då Strindberg bott i Lund flyttade han tillbaka till Stockholm för att försonas med sina föräldrar och sin familj efter att han lämnat dem pågrund utav att de haft skilda åsikter om olika saker. Han gifte sig senare med Harriet Bosse och flyttade ifrån Stockholm men fortsatte sitt skrivande framförallt dramer till Kungliga teatern vilket resulterade i Erik XIV, Svarta fanor, Oväder, Brända tomten m.fl. Efter 1905 börjar Strindber...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: August Strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-25]   August Strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1877 [2021-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×