Islam "sunni och shia-muslimer"

70 röster
179678 visningar
uppladdat: 2003-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag ser mig själv som en muslim, men när jag tänker efter så är jag inte en riktig muslim. Jag tror inte på allt de säger eller har. Och jag har inte så mycket erfarenheter om islam, jag tycker att om man tror på någon religion då måste man ha erfarenheter om den. Jag har uppväxt bland muslimer och mina föräldrar är muslimer så därför känns det att jag är också muslim.
Felet med muslimer är att de flesta, särskilt kvinnorna, inte vet vad islam innebär, t.ex. att fasta på ramadan många vet inte varför de fastar eller har uppfattat det fel. Eller en annan viktig sak inom islam är de två största inriktningarna inom islam, Sunni och Shia. Många vet inte varför islam har splittrats eller vad skillnaden är mellan de två inriktningarna.

Det är bara några år som jag har fått reda på att det finns två inriktningar inom Islam. Sen dess har jag viljat veta vilken av de två tillhör min familj. Och när jag fick reda på det har jag viljat veta vad skillnaden mellan dem två är. Därför försöker jag här skriva om deras skillnader.


Islam
Islam är en av de tre stora religionerna. Islam grundades på 600-talet e. Kr. av Muhammed, som ansåg sig vara Guds sändebud, eller Guds profet. Islam har sitt andliga centrum i Mecka i Arabien. De flesta muslimer bor Mellanöstern. Muslimer finns också i andra delar av världen, t.ex. Indien, Väst- och Östafrika och i Kina.
Det finns två huvudgrupper inom islam: Sunniter och Shiiter. Sunniter består av cirka 90 % av muslimerna och är därför majoritetsriktningen och shiiter består av ca 10 %.

Vad orsakade splittringen?
Splittringen bland muslimerna började redan efter profeten Mohammeds död år 632 när de skulle välja den tredje Kalifen. Abu Bakr valdes till Kalif istället för Muhammeds kusin och svärson Ali Ibn Abi Talib. Det blev en strid bland muslimerna om de två kandidaterna och ett politiskt parti (på arabiska Shia) bildades som stöd för den ena kandidaten, Ali, Profetens kusin. Shiiterna, vägrade acceptera kaliferna eftersom de inte var nära släkt med Muhammed
Den politiska striden lämnade så starka spår i det islamiska samhället att partiet (Shia) överlevde alla stridigheter, och att Shia-partiet så småningom utvecklades till en egen gren av Islam. Shia muslimer finns idag särskilt i Iran där shia-islam är statsreligion och i Libanon.
Därför har islams träd idag två stammar med en mångfald grenar. De två stammarna är Shia islam och Sunni Islam.


Vad är skillnaden mellan Sunni- och Shia muslimer?
Sunni
Att följa Sunnah betyder att man följer profetens mönster i tanke och handling, och sunni muslimer utgör den största delen av alla muslimerna. Sunniterna anser att Guds uppenbarelse var avslutad när Muhammed dog. Koranen och sunna (profetens handlingar och uttalanden) var nu de enda egentliga ledstjärnorna. Ingen naturlig efterträdare fanns till Muhammed. Därför utsågs de första fyra kaliferna (ställföreträdandena) av ansedda muslimer från Muhammeds stam. Enligt Sunni så ska människorna välja egen ledare efter profeten Muhammads död. Den tror på den enskilda människans förmåga, och anses kunna avgöra vad som är rätt och fel utifrån Koranen. De fyra första kaliferna Abu Bakr, Omar, Othman och Ali är viktiga deras handlingar är också vägledande vid sidan av Muhammeds och ingår i sunna. Även Sunni-islam har drabbats av splittring, främst i de så kallade fyra skolorna: Hanafi, Shafi, Maliki och Hanbali.

Shia
Shia-anhängarna, ansåg att Muhammeds kusin och svärson Ali skulle ha efterträtt honom, istället för att ”bara” bli en av de fyra kaliferna. Enligt dem utsåg Muhammed själv Ali som ställföreträdare, och samma tradition säger att Ali skulle ha ärvt andliga gåvor av Muhammed.
Shiamuslimernas första ledare var Ali Ibn Abi Talib och de anser att han var den som tolkade koranen rätt. De menar att han och hans avkomlingar är muslimernas rätta ledare. Shiismen räknas ibland som sorgens och martyrskapets religion.
Ali mördas 661 och en kamp om vem som ska bli efterträdare börjar. Ali hyllas som martyr av shiamuslimerna. Alis äldste son Hassan gick tillbaka och den umayyadiska dynastin kom till makten. Alis yngste son Hussein tog emellertid upp kampen mot Umayyaderna, men han dog i slaget vid Kerbela år 680.
Ali räknas av alla shiiter som den förste imamen och Hassan och Hussein som de följande två.
På 800-talet försvann lärjungen till Ali och shiamuslimerna väntar fortfarande på att han ska komma tillbaka. Shiiterna, kallar muslimernas ledare imam och menar att han ska väljas bland Muhammads avkomlingar.
Ali och flera av hans efterföljare är imamer, vilket innebär att de anses som ofelbara uttolkare av islam.
Beroende på antalet imamer räknar man med flera grupper inom shia.
De största är:
tolvorna som räknar med tolv imamer med Ali
Sjuorna som räknar med sammanlagt sju imamer
Shiiterna tycker att människan behöver andlig vägledning. De anser att en imam kan få fortsätta gudomlig uppenbarelse. Imamen har därför en mycket stark ställning inom shia-riktningen.

Största skillnaden
Den största skillnaden mellan de två grenarna är synen på Muhammeds efterträdare. Sunni anser att efterträdaren, som man kallar Kalif, ska väljas efter duglighet medan Shia menar att Muhammeds efterträdare måste vara av hans slä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam "sunni och shia-muslimer"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-02-17

  Kriget mellan Irak och Iran va

 • Inactive member 2005-12-14

  hej hej du kriget mellan irak

 • Inactive member 2006-03-13

  Jag är en Shia muslim! Och jag

 • Inactive member 2006-04-02

  till detective ^_^såklart at

 • Inactive member 2006-04-02

  kolla om sunni muslimer är mer

 • Inactive member 2006-04-15

  Hej på dig som undrar vad skil

 • Inactive member 2006-04-15

  Att dela in sig i grupper tyck

 • Inactive member 2006-05-06

  Va?Jag är sunni-muslim och jag

 • Inactive member 2006-08-04

  Jag tycker arbetet är väl kort

 • Inactive member 2007-02-22

  sallamsyskon ni ska veta a

 • Inactive member 2007-09-29

  Ja jag vet broder Mohammed.D

 • Inactive member 2008-01-26

  Det är fan tabu att såna so

 • Inactive member 2008-02-09

  det var bra skrivet. Men bror

 • Inactive member 2008-02-12

  hej:) jag är bara lite nyfiken

 • Inactive member 2008-03-11

  lär dig mer om shia-muslimer i

 • Inactive member 2008-03-12

  hej en gång till Hassan Al

 • Inactive member 2009-05-03

  bra men rörligt

 • Inactive member 2010-04-08

  skillanden är vem som skulle efterträda profeten Muhammed som ledare för muslimerna. shia muslimer tror att ingen får leda människorna efter muhammed(fvmh) bara de utvalda från muhammed(fvmh)och att muhammed(fvmh)inte lämnade världen utan att berätta vem skulle leda folket både politiskt och religiöst.Och att det inte var bara vid han sista tid han berätta vem skulle leda folket men från början av uppenbarelserna.Och att ingen får leda folket om han inte är utvald från gud via muhammed(fvmh). Det krävs mer än att lyssna på folk om vad de tror de vet. Vill man veta vad exakt hände under den tiden krävs det att man går tillbaka till historian under muhammed(fvmh) livstid och se vad som exakt hände.

 • Inactive member 2011-01-09

  Du skriver jätte bra , även så att en Svenne som jag förstår. Så stort tack för det fins killar som dig MEN!!!!!!! Du får svar från någon som vill kriga, och till dig kan jag bara säga, så länge du bråkar om en dö gubbe och hans osv, så sätter vi på era vackra tjejer och herre gud vad de gillar sex. För du/ni tycks inte fatta att era kvinnor kräver sex från er, utan ni snackar en massa skit till och om varandra. Själv lever jag med en muslimsk kvinna , som är så öppen och så otroligt vacker. Och som lär mig varie dag om er kultur. Och jag blir bara mer och mer förvånad över att ni inte fattar att ni skall lägga tid på de som lever och som älskar er. utan ni snackar hela tiden om tider som varit och om döingar Jag fattar inte det. Tack för infon / Sten

 • Inactive member 2011-09-14

  tja, fattas mycket äkta fakta,,,

 • Inactive member 2011-11-21

  Till Sten Madsen! du tycker det är onödigt och fattar inte varför "dom"? bara tänker på det som varit och på de som redan är döda, du klagar på hans religion m.m. vet du att det absolut värsta, töntigaste och som jag tycker är helt bedrövligt är såna som du som ens pallar lägga ner tid på att klaga på sånt här!! har du inge bättre att säga så va bara tyst! det är inte som om den här killen kommer ändra sin uppfattning bara för att du lägger det där onödiga kommentaren. om du tycker det är så fel varför i helvete läser du ens detta!? Freja

 • Inactive member 2011-11-21

  Till Sten Madsen! du tycker det är onödigt och fattar inte varför "dom"? bara tänker på det som varit och på de som redan är döda, du klagar på hans religion m.m. vet du att det absolut värsta, töntigaste och som jag tycker är helt bedrövligt är såna som du som ens pallar lägga ner tid på att klaga på sånt här!! har du inge bättre att säga så va bara tyst! det är inte som om den här killen kommer ändra sin uppfattning bara för att du lägger det där onödiga kommentaren. om du tycker det är så fel varför i helvete läser du ens detta!? Freja

 • Inactive member 2012-08-19

  nn

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-28]   Islam "sunni och shia-muslimer"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2592 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×