Livet efter döden & skapelsen

14 röster
38130 visningar
uppladdat: 2004-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skapelsen, hur skapades allt?

Grekisk tro
I början av allting, innan skapelsen hade börjat fanns det ingen som helst ordning, allt var huller om buller. Det fanns ingen skillnad på dag och natt, allt var kaos. Ur kaos föddes Erebos (mörkret) och Nyx, den svarta natten. Dessa två födde barnen Ethem (Dagen), Thanatos (sömnen, drömmarna), moirerna, hesperiderna, och eris (tvistens gudinna).

Men det var trots allt Gaia( moder jord), som hade uppkommit ur kaoset som skapade de grekiska gudarna, de väsen som människorna trodde på. Uranos och Gaia födde Okeanos (Ocean), och Thetys som tillsammans bildade floderna och oceanerna. Det föddes även Hyperion och Theia, som i sin tur fick barnen Helius (solen), selene (Månen) och Eo (gryningen). Kreios gifte sig med Eurybia( dotter till Gaia) och de fick sönerna Astraios, pallas och Perses.
Lapelos, fick tillsammans med okeaniden Klymene (dotter till Okeanos och Thetys) atlas, menoitios, Prometheus och Epimetheus

Kronos( son till Uranos. och Rhea, Barn till Gaia födde till slut de gudar som var menade att regera och styra världen. De födde Demeter, Hestia, Hera, Hades, Poseidon, och Zeus, alla delade makten och regerade över världen. Zeus regerade över himmel och jorden, Poseidon över havet och Hades över underjorden.

Asatro

Enligt Asarna trodde man att allt uppstod från Is och eld. I Söder fanns Muspellsheim, där det bara fanns eld. Och i norr fanns Nifelheim, där allt bestod av is. Emellan dessa två ställen fanns platsen Ginnungagap, där mötes frosten från nifelheim och värmen från Muspellsheim. När de träffades skapades droppar och ur dropparna kom jätten Ymer.
Ymer var ond och medan han sov bildades en man och en kvinna av fukten från hans vänstra armhåla.
Ur de droppar som kom från Ginnungagap skapades även en ko, vid namn Audumla. Ymer levde på hennes mjölk och slickade även fram en man ur ett stenblock i en vägg, Bure. Han fick en son, Bor, som senare själv fick söner, 3 st, Odin, Vile och Ve. Ingen av dessa tre gillade Ymer så en dag attackerade dom ymer och dödade honom. Sönerna tog honom till Ginnungagap där de skapade världen av honom. Hans kött blev jorden, hans benkoter blev bergen, hans tänder och käke och allt krossat skelett blev stenar.
Av blodet blev det floder, sjöar och hav. Av Ymers huvud bildades himlen och vid de fyra hörn som blev av huvudet sattes de ut dvärgar, syd, öst, väst och norr. Och av hans hjärna bildades molnen. Bröderna hittade två träd och skapade mannen och kvinnan. Odin gav dom liv, Vile gav dom förstånd och ett känsligt hjärta och Ve gav dom syn och hörsel. Mannen hette ask och kvinnan Embla. Kvinnan Natt gifte sig och fick sonen Dag. Natt sattes i en vagn uppe i skyn för att åka runt i världen. Efter det kom Dag som gjorde likadant fast efter Natt. En jätte hade två vackra barn, och dom kallades Måne och Sol. De sattes upp på himlen för alla att se.

Islam

Enligt koranen, guds ord förmedlat till profeten Mohammed, som är islams heliga bok skedde skapelsen i 6 enkla steg på 6 dagar.

Första dagen klöv han jorden och himlen, de satt först ihop men klövs sedan och bildade världen. På andra dagen bildade han molnen från de gaser, plasma och rök som himlen först bestod av.
Den tredje dagen skapade han sju himlar och sju jordar. En för varje dag, solljus på dagen och mörker på natten. Fjärde dagen skapade han årstiderna och de mastiga bergen.
Den femte dagen skapade han vattnet, grönskan, och även djuren i vattnet och på land. På den sjätte dagen skapade han Adam och hans hustru att bo nere på jorden. Det sägs även att han skapade de första människorna av lera ifrån keramiska kärl. Vissa säger även att de skapades av en vattendroppe.
På den sjunde dagen vilade han. Denna dag blev även kallad !!!!! =OAGBLKJAGLKAJG

Jämförelsen
Jämför man religionerna rakt av ser man ganska tydligt att de som är mest lika varandra Asatro och grekisk tro.
I båda religionerna såg man saker som molnen, solen, månen som personer, exempelvis som i asatron, jättes två barn måne och sol, och grekiska tron med Helios och selene. Tittar man på islam istället var det gud som skapade månen och solen, inte som personer utan som objekt.
Där har vi en sak till, i Asatron och grekiska tron var det fler än en gud. Där hade vi gudar som Hades, Zeus, Poseidon, i den grekiska och Odin, Vile och Ve i asatron. Gudar, som alla hade olika uppgifter att göra. Medan islam hade en gud, Allah den allsmäktige som skapade allt själv.

Nåt som är helt olikt varandra är hur välrden egentligen kom till. Enligt asatron skapades världen av jätten Ymers kropp. Enligt grekisk tro var det jorden som skapade fram solen, månen, och allt annat som finns i vår värld. Och slutligen tror Islam att Allah (gud) skapade allt själv på 6 dagar, där de vilade den 7:e. Enda liknelsen är islam men den e bara lik judendomens skapelse där deras gud också skapade allt själv och på 6 dagar.

Livet efter döden

Asatro
Det som hände efter döden berodde på om man var god eller ond i ditt liv på jorden. De som var onda och hade begått brott eller likande kom till Hel, eller helvetet som vi säger på svenska. Ingången till Hel heter Gnipahålan och vaktas av en skräckinjagade varg vid namn Garm. Garm äter upp alla de som försöker fly från Hel.
I Hel finns även en fruktansvärd tortyrkammare på ön Likstränderna, eller Nastränderna som det ibland står. Till kammaren kommer aldrig solljus och väggarna är fyllda av ormar som droppar sitt gift de döda. Det är inte bara döda som kan komma ner till Hel, det kan vara levande människor och gudar också.

Har man däremot varit bra under sitt jordliv finns det stor chans att man kommer till Valhall. Hit kommer alla goda människor men framför allt de som dött i strid och krig. Varje kväll är det fest med mjöd och, fläsk och kött. Köttet får de genom att slakta grisen Särimner. Det fantastiska är att dagen efter återuppstår den för att sen slaktas till kvällen och återuppstå dagen där efter o.s.v.
Hela tiden tränar dom inför ragnarök. Ragnarök betyder undergång och detta var nåt de trodde starkt att det skulle hända. De övar alltså för att strida i jordens undergång. På den högsta punkten i Valhall sitter tuppen Gullenkamme som vid ragnarök ska gala för att väcka alla

Grekisk tro
Så fort man dör blir man hämtad av Hermes, Gudarnas budbärare och beskyddare av resenärer, handelsmän med mera. Även en guide för de dödas själar till underjorden.
Näär själen kom mer till underjorden möttes den av man, Karon som ger en skjuts över floden styx som skiljer underjorden och jorden. När man var över floden mötte man Kerberos. En hund med tre huvuden och en draksvans som vaktade ingången till underjorden eller som visade kallade de, Hades. Han lät snällt alla komma in, men ingen fick gå ut.
Väl därinne fick träffade man Minos, Rhadamanthys och Aiakos, tre domare som man var tvungen att övertyga om att sitt liv har varit bra. Beroende på vad domarna valde som hade man tre dörrar att välja mellan. Första ledde till en plats utan tid och rum, en stor äng utan ände, en blandning mellan dag och natt.
Hade man inte lyckats övertyga domarna var det troligen hit du kom.
Andra dörren ledde till de elyseiska fälten, hit kom bara de som givit sitt liv åt gud eller om man gjort något stordåd som levande. Har fanns oändligt med mat och dryck, detta var alltså väldigt ovanligt.

Den sista dörren ledde till helvetet, där det ständigt var eviga straff och plågor som pågick. Straff som att ständigt rulla upp en stor sten uppför en kulle, för att senare när stenen väl var uppe, ramla ner igen och börja om, i alla evighet. Detta är exempel på saker som är typiska för den här platsen.
Islam
När någon dör så Tvättas kroppen och lindas in i 3 vita tygstycken. Kroppen läggs i graven utan kista med huvudet vänt mot Mekka, medan själen åker upp till Gud, eller Allah som muslimerna säger.
När man lämnar jordelivet fortsätter bara livet, i antingen himlen eller helvetet. De tror alltså att man lever vidare, bara inte här på jorden.
Där får de berätta och stå till svar för vad det gjort i sitt liv, både negativt och positivt. Väger det onda tyngst kommer han till helvetet. Väger de goda tyngst kommer han till himlen. Sen bestämmer Allah om de ska till helvetet eller till himlen tillsammans med honom.
Det finns inga direkta texter som förklarar hur det är i himlen eller i helvetet men det är ungefär som i judendomen. I helvetet är det eld, smärta och andra hemska saker. I himlen är det paradiset, med oändligt av allt, mat, dryck, kärlek med mera. Gröna ängar till tusen.

Jämförelse
Vad som är gemensamt i alla tre religionerna är den att när man dör kommer man antingen till himlen,(paradiset) eller helvetet. Men något som inte är likadant i alla tre är sättet att komma dit.
I islam och asatro var det inte några domare eller något sånt som bestämde om man var god eller ond, om man gjort bra saker i livet eller om man skulle till helvetet. Utan i deras synsätt var det gud själv som bestämde detta. I Islam var det Allah(gud på arabiska) och i asatro stod det inte ens. Men troligen var det också gud som bestämde.
I den grekiska tron däremot hade man tre domare som man skulle övertyga om ens liv hade varit värdefullt och gott. Så här var det inte gud som bestämde utan människorna själva tror jag.
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Livet efter döden & skapelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-04

    väldigt bra text, men är det i

  • Inactive member 2015-03-08

    är det antika grekland?

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-24]   Livet efter döden & skapelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2658 [2023-04-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×