Populärmusik från Vittula

4 röster
14137 visningar
uppladdat: 2004-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken jag har läst heter ”Populärmusik från Vittula”. En självbiografi skriven av Mikael Niemi. Den handlar om han och hans upplevelser som barn i Pajala. Tidigare böcker som han skrivit är ”Näsblod under högmässan” som senare följdes av ”Änglar med mausergevär”. Niemis framgång har varit barn och ungdomsböcker.

Vad boken handlar om är svårt att gå in djupt på, för innehållet är en massa upplevelser samlade i en bok och det finns ingen klar röd tråd som löper genom boken.
Men det man får klart för sig är att den handlar om en pojke vid namn Matti. Han lever i slutet på 60 talet i Pajala i ett område som man kallar i folkmun Vittula (fittmyren). Namnet Vittula har uppkommit på grund av att kvinnorna föder så många barn i området.

Matti får en vän när han är liten vid namn Niila. Han är en mycket tystlåten person som aldrig säger något. Detta tycker Matti är väldigt frustrerade och försöker få honom att tala. När Niila tillsist börjar prata så är det på ett språk som Matti aldrig hört förut. Han tror genast att Nila har hittat på det själv. Det blir deras språk som de talar med varandra och inga andra förstår det.

Ett stycke i boken som jag vill belysa är den dag det är alldeles fullsatt i kyrkan, detta hör inte till vanligheterna i Pajala. Anledningen är att det ska hälsa på en ”neger”. Ingen i byn har tidigare sett en sådan. Språket som han pratar är det inte någon som begriper sig på och tolken har skadat sig och kan inte delta. När han prövar olika språk blir han inte förstådd av någon förens tillsist när en modig liten pojke öppnar sin mun, Niila. Språket han och Matti hela tiden har pratat är nämligen esperando som han hört på språkkurs på radion. Alla i kyrkan sitter tysta och imponerade när han översätter vad ”negern” säger.

När pojkarna sedan blir äldre startar de ett band tillsammans och det är det som de brinner för. De övar tillsammans på låtar de spelat på venylspelaren och hört på radion och gör små, mycket små framsteg. De har senare ett uppträdande i aulan inför eleverna på skolan.
”Smått pinsamt var också att flera tyckt bäst om andra låten. Vissa tyckte däremot att den tredje varit bäst, eller till och med den första. Däremot tycktes ingen föredra den fjärde låten, den enda gången vi spelat rätt. Vi hade inte kurage nog att avslöja att det varit samma låt alla fyra gångerna, bara olika stadier av panik”






Bokens framsida är en sak som jag har fastnat för. Den beskriver på ett bra sätt de större dragen av bokens innehåll. Det är en finsk och en svensk flagga som symboliserar att byn som Matti bor i ligger på gränsen mellan Finland och Sverige. Det är ett bastuagregat som representerar den kultur och kutym som råder i Pajala. Det finns också med vinylspelare på framsidan som speglar rockmusikens entré som slog igenom hårt på den tiden.

Tyvärr så rekommenderar jag inte denna boken alls. Jag tyckte att den var bra när den beskrev Matti och hans uppväxt. Men det stod det en massa konstiga saker i boken som jag inte förstod varför det ens var med. T.ex. när Matti blir instängd i en gammal spis i skolans förråd. Det står att han suttit där i några år tills han blivit så stor att väggarna tillsist en dag gick sönder. Detta är inte sant för fem öre så varför då ha med det i boken? Det gör mig mycket upprörd.

Språket i boken är en annan sak som fick mig att tycka illa om den. Den beskriver händelser så detaljrikt att man helt enkelt tappar intresset för boken. Ett bra exempel på detta är när en person i boken vid namn Holgeri spelar gitarr. Det står en hel sida om hur ljudet spred sig i rummet mellan utdragssoffan förbi trasmattor mel...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Populärmusik från Vittula

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-26]   Populärmusik från Vittula
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2786 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×