Realismen

13 röster
42867 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Realismen kallas den period som framträdde under 1830- och 40talen, men realistisk litteratur skrevs även innan denna period, men det är just under denna tid då den har sin storhetstid. Realismen var det realistiska och naturliga svaret på den drömmande och naturmystiska romantiken. De realistiska författarna vände ryggen åt ”längtans landskap” och tog itu med verkligheten. De skrev med hjälp av noggranna observationer och återgav sanningen utan att försköna. De realistiska författarna gav inte vika för de brutala och osköna i verkligheten och skrivsättet var neutralt och ”genomskinligt” för att inte förändra innehållet.


”Han hade trubbnäsa, låg panna och såg ut som pojkar i allmänhet och var så smutsig man någonsin kunde önska sig en yngling instruktör den åldern. Men hans sätt och hållning var fullkomligt som en vuxen mans. Han var kort till växten och hjulbent, och hade små, skarpa, fula ögon”. (s. 82)

”Klockan var nio på kvällen, när mannen, som var alldeles uttröttad, och hunden, som stelt linkade efter och var halt av den ovana ansträngningen, kom nedför backen vid en kyrka, som låg i en liten fridfull by, släpade sig mödosamt fram genom den lilla gatan och smög sig in i ett oansenligt värdshus, vars matta ljussken hade fört dem dit. Det brann en brasa i skänkrummet, och några lantarbete satt och pokulerade framför den.” (s. 225)

”Bräckliga balkonger, som hänger utmed baksidan av ett halvt dussin hus, med stora hål, genom vilka man ser ned i gyttjan inunder, fönster, som är så smutsiga och sönderslagna och igenstoppade med trasor, där man stuckit ut stänger för att där hänga lite linne till tork, vilket aldrig kommit dit, rum, så små och eländiga, att man skulle tro, att luften skulle vara kvalmig även för dem, som är vana vid den smuts och dunster, som ryms därinne, utsprång av trä, som skjuter ut över gyttjan och hotar att störta ned däri- vilket...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Realismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-02-15

    Lite fakta om realismen, men b

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Realismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3133 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×