Realismen

6 röster
19025 visningar
uppladdat: 2007-09-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
DEL 1

När man pratar om realismen så vill man inte att man ska drömma sig bort i sina litterära berättelser, filmer eller böcker. Man vill hålla det så verkligt som möjligt och det tycker jag att man ser ganska tydligt i alla noveller. Det är inga händelser som man inte skulle kunna tro på som i science fiction.
Om man nu vill ha motsatsen av vad realism är så kan man ta en bok som Harry potter. Den känner väldigt många till. Det är absolut emot realismen.
Där finns saker i novellerna som man berättar ur ett verkligt perspektiv. Det är aldrig något som är orealistiskt. Klart att många kanske inte vill uppleva liknande händelser som huvudpersonerna i novellerna men det är sånt som skulle kunna hända vem som helst. I Fettpärlan har vi en kvinna vid namn Elisabeth som med 10 andra personer ska fly från det tysk-franska kriget. Elisabeth som även är kallad för fettpärlan är prostituerad och är inte särskilt accepterad av gruppen. Efter ett tag när alla blir hungriga så kommer det fram att endast Elisabeth har mat med sig. Hon delar med sig av maten broderligt. När de nästan är klara med resan så är det en officer som vill ligga med Elisabeth, hon vägrar och det kan inte officeren acceptera så hon blir tvingad att tillfredställa denna man. I boken står det att hon absolut inte vill göra det eftersom han är äcklig. Men ingen får gå fri om inte detta händer. Till slut så gör hon det och alla får gå fria medan Elisabeth lever resten av livet ledsen. I denna novell så sätter man vanliga människor i centrum. Alltså inget om romantik, där det finns mycket hjältar. Det är därför denna novell är en realistisk novell.
Det är ungefär samma ska med de två andra där t ex huvudpersonen i Les Miserables först är en fånge på ett läger. I filmen blir han biktad av en präst och får bo där ett tag. För att senare kunna bli borgmästare och starta en fabrik för att få fram mycket jobb till invånarna. Filmen är också realistisk där det handlar om en helt vanlig person och inga hjältar eller något sådant.
Det är precis samma sak med En ovälkommen som också är realistisk och handlar om huvudpersonen Kristian. Han blir inte accepterad av sin familj och bestämmer sig för att flytta hemifrån. Han börjar ett nytt liv nere vid hamnen där han får bo. Börjar tillverka olika hantverk och till slut kommer pappan för att hälsa på. Pappan tror inte att Kristian har klarat av att göra sakerna utan tror att det är stöldgods som han sen tar hand om. Även denna är väldigt realistisk. Kristian som är en normal människa ingen överklass eller något i den stilen.


Alla tre noveller riktar sig till vanliga människor. Det handlar alla om smuts, fattigdom och elände. T ex i Les Miserables där han först är en fånge och sedan i slutet blir det en massa rörigt elände. I Fettpärlan där Elisabeth är prostituerad och det är elände hela resan lång. Kristian som stöter på en massa olika svåra situationer. Om man skulle jämnaföra realismen med t ex romantiken så är det mer till för eliten och man beskriver naturen. Allt är vackert och positivt.

DEL 2
Temat som jag har valt är fattigdom. Alla huvudpersoner i novellerna lever mer eller mindre i fattigdom. De får kämpa hela vägen. För vissa slutar det bättre och andra inte så bra t ex Elisabeth som gråter resten av sitt liv p.g.a. officeren. Tolkningen jag har gjort till mitt val var inte särskilt svårt. Kristian som inte blir accepterad av sin familj flyttar hemifrån och fixar allt själv. Medan i Les Miserables är huvudpersonen fånge. Som fånge tillhör man inte precis eliten och man har svårt för att kunna leva ett liv som rik. Man kan se det från olika perspektiv. I Les Miserables blir han ganska rik efteråt när han blivit borgmästare men får kämpa hela vägen för det. Han delar även med sig av sin rikedom till folk som behöver det. T ex...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Realismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-06]   Realismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8530 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×