Australien

1 röster
21054 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
DETTA VISSTE JAG INNAN

Jag visste knappt någonting om Australien innan, trots att jag har haft det som forskningsland tidigare. Men jag kände till viss grund fakta som att huvudstaden heter Canberra, att de äter mycket kött och dricker mycket öl. Jag visste även att den största ön är Tasmanien, floden Murray är den längsta floden m.m. Men jag visste ingenting om Australiens ekonomi eller tillgångar.

INLEDNING

Det här arbetet handlar om Australien - jordens största ö och minsta världsdel. Om landets resurser och tillgångar. Jag kommer at berätta om turistorter som t ex den största klippan i världen, Ayer’s Rock, och om Australiens exportvaror. Jag tar även upp lite av landets historia och hur det är nu.

TURISMEN

Varför är turismen så viktigt för Australien?
Turismen är en av Australiens främsta tillgångar. Man bygger ständigt nya hotell. De utländska företagen satsar också mycket pengar på turism. Det är framförallt de Japanska företagen. De flesta turisterna kommer från Japan men det kommer även mycket från Asien och Nya Zeeland.

En av de populäraste turistattraktionerna ligger vid Cooper Pedy, en opalgruva. Många reser dit för att pröva lyckan på att hitta opaler och bli rika. Opalen (en av mina favoriter) är en vacker sten som är antingen blå- eller vitaktig. Och det finns även den svarta opalen och den finns endast i Australien. De som reser till opalgruvorna måste ge sig ner i tunnlar under jorden om de vill hitta opaler. Det finns s.k. opalletare som bor i underjordiska hus nära tunnlarna. Det finns till och med ett underjordiskt hotell för turister. Det skulle vara en upplevelse att bo i ett underjordiskt hotell, men efter ett tag får man säkert automatiskt klaustrofobi. Men vissa kanske tycker om att känna sig som mullvadar…?

Stora barriärrevet är ett av världens största korallrev. Ytan sträcker sig 2500km från Cape York i norr till Bundaberg i söder på Australiens östkust. Ytan av revet är större än Storbritannien och Irland tillsammans. Det ligger längs Östkusten och många turister kommer dit för att se alla koraller och fiskar. Den här platsen är mycket viktig för Australien. Faktum är att den nya Disneyfavoriten ”Hitta Nemo” (rekommenderas ?) utspelar sig häromkring!Heron Island är en av endast tre öar som ligger direkt på Barriärrevet. Här kan man snorkla direkt från stranden. Stränderna är vackert vita och under sommarmånaderna kommer mängder av sköldpaddor upp ur havet för att lägga ägg. Det är ett sällsynt skådespel som många gäster gärna avstår sin nattsömn för att få uppleva. Ön har 117 rum som är
utrustade med kylskåp och terrass. Till ön
kommer man med katamaran från Gladstone,
ca 2 timmars resa.
Northern Territory sträcker sig från den tropiska kusten i norr hela vägen ner till ”the red center” av Australien. Konstrasterna mellan gyllenröd öken, stora områden med frodiga, gröna regnskogar med unikt djurliv och vattenfall samt klippformationer är stora.

Här finns vidsträckta obebodda öknar, regnskogar och bergsformationer. Staten har ett unikt växt- djur- och fågelliv. Två av världens 26 olika krokodiler finns här, saltvatten- och sötvattens-krokodiler. Öster om Darwin ligger en av de mest berömda national parkerna i Northern Territory – Kakadu. Kakadu nationalparkens område är väl bevakat och det finns gott om djur som t ex ödlor, ormar och fåglar. Många turister kommer hit för att se på alla djur
och den väl bevarade naturen.

Uluru (även kallat Ayer’s Rock), som är världens största klippa, ligger i centrala Australien. Det är nästan 10 kilometer i omkrets och 350 meter högt och man kan gå upp till toppen på bara några timmar. Det finns klippmålningar som är tiotusentals år gamla.
Ayer’s Rock


Varför tycker inte aboriginerna om att turister kommer till Ayer’s Rock?
Det beror på att Ayer’s Rock är en helig kultplats för aboriginerna.
Aboriginerna har bott i området i nästan 50 000 år och de första vita människorna började kolonisera Australien för bara drygt 200 år sen.EXPORT

Förr och Nu
Här i Sverige är vi vana vid våra svenska sommaräpplen, jordgubbar, blåbär, päron m.m. Och visst tycker de flesta om de svenska frukterna och bären, men om man ser på vad folk tycker bäst om så är det oftast tropiska frukter. Och endast med svårigheter kan vi odla fram t ex citroner här i Sverige. Men det har ju också en kostnad. En ganska hög kostnad dessutom. Jag tror inte många skulle klara sig som citronodlare här i Sverige. Förr i tiden, så var det ytterst ovanligt med apelsiner och citroner och andra citrus frukter. Och om det någon gång skulle komma en export med apelsiner så kostade dom väldigt mycket och dom var svåra att få tag i. Men som tur är kan vi idag få exporter med exotiska frukter, billigt, från andra länder som har tillgång till ett varmt klimat…

…som i Australien. De tjänar otroligt mycket pengar per år pga. deras fruktexporter. Men förut så hade dom inte alls lika mycket frukt som nu. Bland alla de inhemska träd och buskar som fanns i Australien fanns det få eller inga med ätliga frukter. Bara ett träd med ätliga nötter. Men de första nybyggarna hade haft med som fruktträd och frön från England, och inom ett fåtal år fanns det många betydande fruktodlingar på många platser. Idag är fruktodlingen betydande, och frukt- och vinodlings distrikt, som har en sammanlagd areal av 160 000 hektar ger en årlig summa på 250 millioner kronor. Det odlas överflöd av päron, äpplen, persikor, plommon, aprikoser, körsbär, loganbär (som är en korsning mellan hallon och björnbär), jordgubbar, citroner och nötter. I norra Queenslands tropiska ställen odlas också ananas, bananer, papaya, advokatpäron och mangofrukter och kring Murrayfloden citrusfrukter och oliver. Det finns även passionsfrukt, som inte finns någon annanstans i världen.


Läkemedel
Australien har levt på att exportera sina råvaror till andra länder. Nu håller landet på att bygga upp en egen industri för tillverkning av varor. Läkemedelsindustrin är en av de viktigaste. Australien exporterar morfin, kodein och andra smärtstillande medel. Men det finns också fabriker som tillverkar matvaror, olika maskiner och papper.

Kött och ull
Nästan alla länder köper kött av Australien. Japan och USA är de som köper mest och Australiensarna själva äter mycket kött också. Tack vare det underjordiska vattnet kan de stora hjordarna klara sig i det torra landskapet. Får är däremot tåligare än kor och kan överleva på mycket torra marker.
Australien är världens största ullproducent och exporterar nästan all sin ull. Den bästa ullen kommer från får som betat på de torraste ställena. Fast ibland kan fåren slita hårt på marken och beta av ett helt område så att det tillslut bara är öken. Det finns faktiskt till och med tävlingar i fårklippning.

Nackdelar
Nackdelarna med exporten är att det är så långt mellan alla länder vilket kan försvåra exportresorna och så måste Australien dessutom betala mer för bland annat bensin m.m.

Vilka är dom viktigaste exportvarorna?
Maskiner och transportmedel, järnmalm, stenkol, metaller, guld, spannmål, kött, ull, frukt

GULD
Rika guldfyndigheter har hittats i Queensland. Vid Mount Morgan upptäcktes en rik malmåder. Mount Morgan var en kulle som köptes av tre bröder för en mycket liten summa för att varken säljare och köpare hade någon aning om vad som dolde sig under ytan. På 25 år inbringade Mount Morgan 350 000 000 kronor. Men den rikaste fyndigheten hittades i Västaustralien av två guldsökare. De hittade en klippa som motsvarade omkring 15 kilo guld. När folk fick höra om dessa upptäckter blev det ”guldrush”, dvs. alla började leta efter guld, och den berömda ”Golden Mile” -fyndigheten hittades.
Vilken betydelse fick upptäckten av guldfyndigheterna för Australien?

Många städer växte upp i öknen omkring Kalgoorlie och Coolgardie, och gruvorna som är bland de rikaste i världen, har hittills lämnat guld till omkring 10 miljarder kronors värde.

Andra värdefulla metaller hittades. Tenn hittades på Tasmanien och i Nya Syd-Wales. Ädelstenar hittades också. Lite diamanter upptäcktes, och även safirer och rubiner i överflöd - smaragder, akvamariner, topaser, granater, ametister, beryller, onyx, jaspis och ett tiotal andra sorters värdefulla stenar. Och även den svarta opalen, som helt felfri kan vara värd upp till 25 000 kronor.
Den svarta opalenAVSLUTNING

Under tiden som jag har arbetat med Australiens tillgångar och resurser h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Australien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-27

    mycket bra :P

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Australien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3403 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×