Reggae & Bob Marley

7 röster
36911 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Reggaes start
Reggae, är en musikstil från Jamaica baserad på amerikansk soul men med ändrade rytmer och bas. Musikstilen började i Kingstons slum. Reggae används även som ett verktyg för Jamaicas fattigaste svarta. Genom musiken kan de dela med sig av sin smärta och berätta om deras liv. Det är därför denna stil blev så populär bland folk i hela världen, texterna var varierande med en hel del budskap.


Rastafaris historia
På 1500-talet förde Christoffer Columbus och spanjorerna slavar från Afrika till hela Västindien. Därför är banden starka till Afrika för befolkningen på Jamaica. Rastafari blev en politisk och religiös rörelse som grundades av Marcus Garvey, som föddes på Jamaica 1887.
Hans första rörelse startades på 1920-talet och kallades från början UNIA, som stod för Universal Negro Improvment Assosiation. UNIA ville förbättra de svartas villkor i samhället, men deras idéer fungerade inte så bra på Jamaica. många svarta vars förfäder hade förts bort som slavar från Afrika. Han ville att de skulle känna sig stolta för sitt ursprung och inte underlägsna. Innan han lämnade Jamaica 1916, uttalade han en profetia: ”Se till Afrika, när en svart konung ska krönas, Ty befrielsedagen är nära” 1930 kröntes Halie Selassie till kung i Etiopien. Innan han blev kung hette han Ras Tafari. Rastas anser att Gud uppenbarade sig i Haile Selassies skepnad.




Rastaskulturen
Rastas har fem grundläggande regler i sin tro:

• De svarta är bibelns utvalda folk, nu förvisade till Babylon (Jamaica) för sina numera förlåtna synders skull.

• Haile Selassie är Messias, den levande guden.

• De vita är Satans tjänare och verktyg och de är underlägsna de svarta.

• Etiopien är himmelriket dit de svarta snart skall återvända.

• De svarta skall i framtiden regera världen.


Håret: Rastas hår kallas dreadlocks. Dreadlocks utvecklas genom att man aldrig kammar eller klipper håret. Detta kommer ifrån tredje Moseboken kapitel 19, det står: ”I skola ikke rundklippa kanten av edert huvudhår, ej heller skall du avstympa kanten av ditt skägg.”
På huvudet är det vanligt att de har en randig virkad mössa i rastafärgena rött, gult och grönt.

Ital-Food: Ital betyder naturlig. Rastas äter bara naturlig mat, som grönsaker och frukt. De flesta rastas är vegetarianer, men en del tillåter sig att äta kött. De får äta fisk som är under 30centimeter lång.

Ganja (Marijuana): På Jamaica röks mycket marijuana. Rastas röker den på två sätt, dels i stora rullade cigaretter och dels i speciella pipor. Det används också som te, och i matlagningen. För att komma i denna sinnesstämning och komma närmare Jah (gud) började han röka ganja. Man började även använda detta eftersom inspirationen kom lättare när man var hög. Alla rastas använder inte Ganja.

Färgerna:

• Röd: symboliserar de förtrycktas lidande och blod.
• Gul: är lejonets färg, men representerar även jordens rikedom.
• Grön: står för jorden, livet och utveckling.

Musiken: Rastas lyssnar på musikstilen reggae. Reggaens rötter finns i Afrika och i den traditionella musiken från den karibiska övärlden. Från början var reggae en ganska långsam musik med mycket tyngd, men med åren har den blivit snabbare. Det speciella för reggaen är att den spelas i baktakt. Instrument som ofta ingår i en reggaeorkester är gitarr, bas, trummor, orgel och blåsinstrument. Texterna handlar ofta om rastafarins liv och marijuana.


Reggae
Många reggae artister är ”rastafarins”. Temat i reggae sångtexterna handlar mycket om rastas liv men de innehåller även en hel del politiska protester. Reggae musik är den populäraste musiken i rörelsen. Rastafarins har påskyndat på den svarta frigörelsen, och har påverkat några politiskt styrande i Jamaica


Bob Marley
Bob Marley (Robert Nesta Marley) föddes den 6 februari 1945 i Nine Miles en kommun i St. Ann Jamaica. Hans pappa (Noval Sinclair Marley) var en engelsk marinofficer, och hans mamma (Cedella "Ciddy" Malcom) var en infödd Jamaican från Rhoden Hall. Efter Bob:s födelse lämnade hans pappa mamman.
När Bob var fem år gammal tog hans pappa honom med till Kingston. Ett år senare såg Bob sin mamma igen. Några år senare flyttade Bob tillsammans med mamman till Trench Town en stadsdel i västra Kingston eftersom mamman hittat ett arbete där. Under tiden hade Jamaikanska musiker börjat arbeta på en egen musikstil, musiken som blev väldigt populär på Jamaica. Vid 16-års ålder ville Bob spela in ett album. Liksom andra Jamaicaungdommar såg han musiken som en flykt från verkligheten.
The Rudeboys, Bob Marley’s första band bildades år 1961 som senare blev känt som The Wailers. Via producenten Leslie Kong spelade de in deras första singel ”Judge not”. På slutet av 60-talet blev Bob känd som en spirande talang tillsamman med sin grupp The Wailers inom den Jamaicanska reggaemusiken. The Wailers texter innehöll en blandning av sociala, politiska & humanitära rättigheter. Bob Marley ansågs som ledare av bandet och han skrev de mesta av materialet. The Wailers blev mycket populära 1965 och spelade för fulla hus. På Coxsones etikett spelades flera hits in: Summer Down, It Hurts To Be Alone, Rule Them Rudie.
Gruppens stomme bestod av Bob Marley tillsammans med Peter McIntosh och Bunny Livingstone. Med The Wailers fick Bob sin första riktiga hit ”Simmer Down”. Efter det gav de ut ca 30 singlar som etablerade dom till ett av Jamaicas hetaste band. Under The Wailers populäraste tid blev det motsättningar i gruppen om hur de skulle fördela de stora penningsummorna. Det slutade med att två av gruppens medlemmar slutade. Efter det byttes många medlemmar in och ut och under några år var bandet nerlagt helt och hållet.


Bob Marley - Slutet
Vid en konsert i New York 1980 kände Bob sig matt, och nästa morgon den 21 september under en joggingrunda tillsammans med Skilly Cole i Central Park kollapsade han och togs tillbaks till hotellet. Några dagar senare stod det klart att Bob hade en hjärntumör och enligt doktorn hade han knappt en månad kvar att leva. Rita Marley ville inställa turnén i Amerika men Bob ville fortsätta, och den 23 september hölls en enastående show i Pittsburg. Rita höll inte med Bob och efter showen i Pittsburg ställdes turnén in. Bob transporterades från Miami till Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York där läkarnas diagnos var, cancer i hjärnan, lungorna och magen. Bob transporterades tillbaks till Miami där han döptes i den Etiopisk ortodoxa kyrkan den 4 November 1980.
Fem dagar senare i ett sista försök att rädda Bob:s liv flögs han till ett kontroversiellt sjukhus i Tyskland.
Den 6 februari 1981 firade Bob sin 36 års dag på den tyska kliniken. Tre månader senare dog Bob på ett sjukhus i Miami. Bob Marleys begravning i Jamaica den 21 Maj 1981 liknade en kunglig begravning, hundratusentals personer samt Premiärministern Michael Manley och oppositionsledaren Edward Seaga bevistade begravningen för att fira att Bob Marley var en "Jah Rastafari" trots allt. Efter begravningen flyttades hans kropp till hans födelseplats Nine Miles där han vilar i ett mausoleum. Mausoleumet är en plats dit folk fortfarande vallfärdar.

Bob Marley: (1945-81)

Reggaeövrigt
Reggae är utspritt i hela världen och en känd svensk reggaeartist är Peps Persson, som sjunger bland annat Oboy och Hög standard. Reggaen har blivit mycket stor i England p.g.a. att många från Jamaica har flyttat dit. Det kanske st...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reggae & Bob Marley

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-03-04

    Kul att du intresserar dig för

  • Inactive member 2005-11-25

    bob dog i canser i tån inte nå

  • Inactive member 2005-12-06

    skulle bara villa säga att väl

  • Inactive member 2005-12-19

    det var även fel att han for t

  • Inactive member 2006-01-07

    Jo han dog visst i cancer.. ja

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Reggae & Bob Marley
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3517 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×