Bob Marley

6 röster
22301 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den nog största person inom reggae musik, föddes i Nine Miles, St. ann Jamaica den 6 februari 1945. han döptes till Robert nesta Marley men hans artistnamn blev Bob Marley.
Bob Marley växte upp i ganska fattiga förhållanden med sin mor i Trenchtown i Kingston, men dom bodde i närheten av hans morfar. Sen när han väl blev skolmogen så gick han i den lokala skolan i närheten av sin far som han bodde hos. Sen flyttade han från sin far och bodde själv i Kingston medens han studerade, 1957 så var han färdigutbildad svetslärling. Men han ägnade sig åt musiken istället, och under sin uppväxt så hade han träffat Peter Mcintosh och Bunny Livingstone som han sedan bildade ett band med 1963, det fick heta The Wailing Wailers. Deras första egentliga hit kom först 1964 och den heter ”simmer down”
Den 10 februari år 1966 så gifte sig Marley med Rita Marley och dom fick sedan fem barn som heter bl.a. Steven Marley och Ziggy Marley, dom är nu röster i en ny tecknad Disneyfilm som heter shark tale. Sen 1967 så konverterade Bob Marley från kristendomen till den rastafarianska religionen, han blev då vegetarian, han skaffade dreadlocks, och sa nej till alkohol och droger men det var tillåtet att röka marijuana även kallat ganja, för det skulle användas när man meditera.
Gruppen gjorde hela 30 singlar, och var en av dom populäraste grupperna i Jamaica. Mcintosh förkortade sitt namn till Tosh och Livingstone kallas numera för Bunny Wailer. Fram till 1973 så han dom spela in flera bra skivor, men sedan fick dom kontrakt med ett mycket större skivbolag som hade nyare utrustning, Island Records, dom gjorde ett album som heter ”catch a fire” och när det albumet kom ut så fick Bob Marley mycket mer uppmärksamhet än dom andra bandmedlemmarna. Tosh och Bunny ogillade att Marley fick så mycket uppmärksamhet så dom hoppade av bandet. Och Marley tog då chansen att byta namn på bandet och det blev då, Bob Marley and the Wailers, det var så att han skulle betona Bob lite mer.
Han gjorde väldigt många hittar även på egen hand, han var etta på toppen på flera listor världen över, och han spred ut reggaen mycket fort. På slutet av 1970-talet så resten han runt mycket i världen och hade konserter och det var lika uppskattat överallt, ofta fullt också, det var även tre stycken i Sverige på gröna lund, där gjorde han även publikrekord, som ännu ingen har slagit, så man kan ju tänka sig hur stor han var. Dom gjorde samanlagt 360 konserter över hela världen, och han skulle kunna ha gjort fler om han inte hade blivit sjuk.
För 1980 så diagnoserades Marley att han hade fått hjärncancer, och det kom från en tumör från foten som dom vetat sen tidigare, och dom hade kunnat rädda hans liv om dom hade fått amputera bort foten i tidigt stadium. Men enligt rastafarismen så får inte kroppen röras för den är helig så han dog ett år senare 1981 i lung och hjärncancer på sjukhuset i Miami men ligger nu begravd i Jamaica. Så han blev dock bara 39 år och det är nog ganska mycket på grund av rastafarismen.
Efter Bob Marleys död så hittade hans fru några låtar som var inspelade men inte släppta på skiva så hon såg till att det blev ett album av dom, och det släpptes sedan 1983 två år efter hans död.
Rött, guld och grönt blev dom så kallade symbolfärgerna och dreads och illegala rökverk blev viktiga ingredienser i Marleys reggaekultur.
Bob Marley är nog det största namnet inom reggaen, innan Marley skulle spela in skivor så fick man endast spela in singlar i reggae, och fick inte så bra lokaler och teknik att använda sig av men när, Bob Marley satte gång så blev det ändring på det, jag vet inte riktigt varför men jag tror det var för att dom blev så farsinerade av hans musik så att dom ville lägga ner mer kraft på det.



Rastafarismen

Deras heliga skrift är bibeln men dom har tolkat den på lite annorlunda sätt, och dom anser att den kommer från Etiopien. Guden dom följer heter Jah, och han bor inte i himlen utan på jorden. Att söka gud inom sig är en livsuppgift för rastas ungefär som i buddhism.
Kvinnorna får inte ha några byxor på sig för det anses inte vara kvinnligt, dom får endast ha kjol, men den måste gå över knäna annars kan det locka till sig det onda. Kvinnorna ska va hemma och jobba med hushållsarbete och ta hand om barn och dylikt, alla kvinnor kallas systar eller döttrar.
Och när rastamännen ska diskutera på sina ceremoniella möten så får kvinnor inte lägga sig i och prata utan dom får bara sitta där och lyssna. Rastas är starkt emot preventivmedel och aborter, och speciellt aborter för dom tycker det är som att döda en individ, okey det är ju det men dom tycker det mer är som om jag skulle gå fram å döda en redan levande människa.
Homosexualitet anser rastafarianerna att det är den absolut värsta synd man kan begå. En rastas hår kallas dredlocks, och det utvecklas genom att man aldrig klipper eller kammar det. Det är något dom har tolkat ut bibeln att håret ska vara så. Ju längre dreads man har desto längre tid han man varit hängiven åt rastafari och Jah.
Den viktigaste födan är allt som växer, frukter grönsaker och dylikt, man äter inget salt eller konserverat. Vissa rastafarianer äter kött men man får absolut inte äta svinkött eller skaldjur, men man får äta fiskar som är under 30cm för är dom över så kan dom äta andra fiskar och då är det inte okey längre. Dom får inte heller dricka kaffe, te eller kakao, det dom kan dricka är ört drycker och ganja-te.
Dom får inte ta droger men det är tillåtet att röka marijuana, och det på två sätt, rullade cigaretter eller i en speciell pipa, och när man röker pipa så ska man ta av sig sin huvudbonad för att hedra gud, och det gör man oftast i grupper. Kärnpunkten i rastareligionen är frihet.




Reflektioner

Jag tycker Bob Marley gör en himla härlig musik, både lugn och med lite fart i. Jag tror att fler hade gillat honom om han inte hade vart så kopplad till droger, men drogerna kom nog mest till honom eftersom han konverterade till rastafarismen, och det är synd för utan dom så hade han kanske levt idag och gjort ännu mer bra musik. Det som gjort just honom så berömd är nog för att han har gett reggae musiken ett så enormt lyft, från ingenting till något stort, och det tycker jag är så himla starkt gjort. Men om dom inte hade bytt skivbolag så kanske han inte hade blivit känd för då kanske han fortfarande hade spelat med dom andra. Allt som Bob Marley har gjort är både bra och dåligt, en bra sak är ju att han har gjort att jamaicanerna så mycket mer stolta över att just vara från Jamaica, men det dåliga är nog att han fick väldigt många att börja knarka för att det var så många som såg upp till han och ville vara som just han. Han själv tyckte inte riktigt att han knarka, utan att det hörde till sin religion att röka ganja när man meditera men han meditera då väldigt många gånger om dan så då blir det att knarka tycker jag i alla fall. Han är en himla stor ikon både för Jamaica, reggaen och sen marijuana.
Att han konvertera till rastafarismen tycker jag återigen var synd eftersom dt är en extrem kvinnonertryckande religion, och dt är så hemskt. Under 60-talet så var ju knark väldig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bob Marley

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-04-27

    fett bra skriver tycker jag :)

  • Inactive member 2008-04-27

    skrivet*

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Bob Marley
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5062 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×