Reggae

4 röster
9586 visningar
uppladdat: 2005-06-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Reggae är en musikstil från Jamaica baserad på amerikansk soul men med ändrade rytmer och bas. Musiksilen började i Kingstons slum. Reggae var ett uttryckssätt för Jamaicas fattigaste svarta. Många reggae-artister är ”rastafarians”. Temat i reggaesångerna inkluderar rastafarism och politiska protester.


RASTAFARIANS

Marcus Garvey, född på Jamaica, var ledare för den starkaste organisationen för svarta UNIA (Universal Negro Improvement Association) på 1920-talet. Garvey uppmanade, som sagt. Att sina medlemmar skulle föreställa sig Jesus som svart och att starta samt organisera sin egen kyrka. I historieböckerna är Marcus Garvey huvudsakligen gestaltad som en politisk ledare, vars intresse var att göra de svarta ekonomiskt jämlika med de vita. Men av de svarta på Jamaica gestaltas han som den allsmäktige profeten, förespråkaren för Haile Selassie.


Marcus Garvey (1887 - 1940)

I Garveys förutsägelser spås att "The Mighty King" skulle återuppstå i Afrika och ge rättvisa till de förtryckta. När prinsen (Ras) Tafari av Etiopien blev krönt till Kejsare genom en världsomspännande hyllning, påstod många jamaicaner att Garvey skulle utnämnas till profet, vilket även fullbordades: Rastafari rörelsen var född. De svarta på Jamaica började ifrågasätta den tro som de brittiska kolonisatörerna tvingade på dem. Den tro som Haile Selassie representerade var en av de äldsta i världen, mer än 3 000 år gammal, medan kolonisationen av Jamaica endast hade 500 år på nacken. Rastafarianerna tror att gud är en ande som representeras på jorden av Kejsare Haile Selassie, samt att anden finns i hjärtat på alla som är anhängare till tron.


Haile Selassie (1892 - 1975)

Från 1930 till mitten av 60-talet, var Rastafari en liten jamaicansk religiös rörelse med få influenser utifrån. Många ledare inom rörelsen hade oberoende förklarat att Haile Selassie fullföljde Marcus Garveys profetia. Ledarna för rörelsen förblev dominerande och använde sig av bibeln för att predika. Denna var fritt översatt och innehöll vissa "rättelser"
Reggaen fick ett starkt fäste i den svarta underklassen i England på 70-talet, där alla former av Rastarörelsen spreds snabbt, speciellt i Handsworth regionen i Birmingham.


När man hör ordet reggae tänker man på en viss person. Det är väl mest på grund av att han var ansvarig för reggae-musikens spridning till resten av världen. Personen vars namn är Bob Marley…


Bob Marley: (1945-81)

Jamaikansk reggaesångare, gitarrist och kompositör. Död 11 maj, 1981 av lungcancer och tumör i hjärnan.

Bob Marley växte upp hos sin mor, i närheten av sin morfar. Gick i den lokala skolan och bodde hos sin far i Kingston 1951-1952. Bodde sedan själv i Kingston där han studerade och var 1957 utbildad svetsarlärling. Han bildade sitt första band, The Rudeboys, som senare blev känt som The Wailers och kom via Desmond Dekker och Jimmy Cliff i kontakt med producenten Leslie Kong för vars bolag Bob Marley spelade in sin första singel "Judge not". Marleys tidiga inspelningar var en blandning av calypso och soul musik, på slutet av 60-talet blev han känd som en spirande talang inom jamaicansk reggae musik. Hans texter innehöll en blandning av sociala, politiska och humanitära rättigheter.

1963 bildade Bob Marley tillsammans med Peter McIntosh och Bunny Livingstone gruppen The Wailing Wailers. 1964, som medlem i The Wailing Wailers fick Bob sin första hit på de jamaicanska listorna. Titeln var "Simmer Down" och under de närmaste åren gav The Wailing Wailers: Bob, Peter McIntosh och Bunny Livingstone, kärnan i gruppen ut 30 singlar som etablerade dem som en av de hetaste grupperna på Jamaica. McIntosh förkortade senare sitt efternamn till Tosh och Livingstone kallar sig numera för Bunny Wailer

1967 konverterade Bob Marley från kristendomen till den rastafarianska religionen. Under Wailing Wailers populäraste tid blev det motsättningar inom gruppen angående hur de allt större penningsummorna skulle fördelas mellan bandets medlemmar. Detta resulterade i att två av bandets medlemmar lämnade gruppen, Junior Braithwaite och Beverly Kelso.

Vid samma tidpunkt åkte Bob till sin mor i USA. Detta blev slutet för The Wailing Wailers. Marleys besök i USA blev kortvarig och han flyttade tillbaks till Jamaica för att starta om igen med Peter och Bunny som bandmedlemmar. På slutet av sextiotalet med den legendariska reggaeproducenten Lee "Scratch" Perry vid mixer bordet, var The Wailers tillbaks på de jamaicanska topplistorna. Kombinationen The Wailers och Perry resulterade i några av de bästa låtar bandet någonsin gjort. Låtar som "Soul Rebel", ”Duppy Conquerer", "400 Years" och "Small Axe" är inte enbart klassiker, utan grundlade också den framtida utvecklingen för reggaemusiken.

internationellt skivbolag och för ett reggaeband. För första gången hade ett reggaeband fått tillgång till de bästa inspelningsmöjligheterna och fick samma anseende som vilket rockband som helst. Innan The Wailers skrev kontraktet med Island hade reggae bara getts ut på singlar, inspelade med hjälp av enkel utrustning. The Wailers första album "Catch A Fire" (1972) bröt denna trend. Och det var början på en lång klättring mot ett internationellt genombrott.

Det uppföljande albumet "Burnin" (1973), var en LP som innehöll några av bandets tidigare inspelningar som "Duppy Conquerer", "Small Axe" och "Put It On", tillsammans med nya låtar som "Get Up Stand Up" och "I Shot The Sheriff ". (Den sistnämnda gav även Eric Clapton en jättehit i USA)
1975 gav Bob Marley & The Wailers ut albumet "Natty Dread" samt gjorde en turné i Europa under sommaren. Både LPn och singeln "No Woman No Cry" placerade sig på hitlistorna i England. Vid den tidpunkten hade Bunny och Peter lämnat gruppen för att slå sig på egna solokarriärer. Efter turnén gavs LPn "Live" ut. Den innehöll liveinspelningar av låtar ifrån turnén.

Internationell lansering

1976 gav Bob Marley & The Wailers ut albumet "Rastaman Vibration" som genast slog sig in på de amerikanska hitlistorna. Det var en skiva som exponerade Marleys egen tro och musikstil, med låtar som "Crazy Baldhead", "Johnny Was", "Who The Cap Fit" och kanske den mest utmärkande av alla "War", vars text var tagen från ett tal av Kejsaren Haile Selassie. 1976 involverade han sig i politiska frågor vilket antas ha lett till att blev han skjuten och allvarligt skadad under förberedelserna för en konsert i Kingston.

Genom den händelsen beslöt han sig för att åka till Europa. Han möttes med stor uppmärksamhet och berömmelse i England, Sverige (där han spelade på Gröna Lund och satte nytt publikrekord) Holland, och dåvarande Väst Tyskland. Han avslutade med en turné i USA som blev en stor succé, och gav reggaen många nya fans.

1977 kom LPn "Exodus" ut, vilken etablerade Marleys internationella superstarstatus. Den stannade på Englandslistan i 56 veckor, och innehöll tre hit singlar "Exodus", "Waiting In Wain" och "Jamming".
"Babylon By Bus" var ett dubbel album med liveinspelningar från Europa- och USA turnéerna.

1978 släpptes LPn "Kaya" vilken direkt placerade sig på fjärde platsen på den engelska hitlistan. Skivan visade en annan sida av Marley med innehåll som kärlekssånger samt egna upplevelser av ganjans styrka. (Jamaikansk tobak)

Under 1978 inträffade två händelser som berörde Marley. I april återvände han till Jamaica för att uppträda på One Love Peace-konserten, med premiär ministern Michael Manley och ledaren för oppositionen Edward Seaga i publiken. Han lyckades med bedriften att få upp båda ledarna på scenen för att skaka hand; detta trots att det fanns en konflikt emellan dem. I slutet på året besökte Marley Afrika för första gången, han besökte Kenya och sedan Etiopien, det spirituella hemmet för rastafarianer.
Marley återvände till Afrika 1980 efter en inbjudan från Zimbabwes regering, för att uppträda under landets självständighetsceremoni. Detta var den största ära som erbjudits bandet och detta underströk The Wailers betydelse för tredje världen.

1979 släpptes skivan "Survival". Under följande år gav sig bandet ut på en Europa turné, vilken satte nya publikrekord på de flesta spelningsorter. I Milan kom 100 000 för att se showen. Bob Marley & The Wailers var nu det mest uppskattade bandet som turnerade under året och när den nya skivan "Upprising" släpptes, slog den sig in på alla topplistor i Europa. Det var en period av optimism, och planer gjordes upp för en Amerikaturné följande vinter.

Direkt efter att Europaturnéns slut, åkte Bob Marley & The Wailers till Amerika. Bob gjorde två spelningar på Madison Square Garden, men blev efteråt allvarligt sjuk, han fick diagnosen cancer. Marley kämpade mot sjukdomen i åtta månader men kampen visade sig till slut vara allt för mycket, och han dog på sjukhus i Miami den 11 maj 1981…


Bob Marley var utan tvekan den personen som hade mest inflytande i reggaemusikens historia, men det fanns andra världskända artister som hjälpte till med populariseringen av reggae.


ERIC CLAPTON

Den brittiska sångaren och gitarristen som föddes den 30 mars 1945. Han är allmänt känd som rockmusiken mest utvecklade gitarrist. Clapton har gjort otaliga bästsäljande och singlar, inräknat ”Sunshine of your love”, spelat in med Cream och ”Layla”, och med hans eget band Derek and the Dominos. Hans ”I shot the Sheriff” hjälpte till med populariseringen av reggaemusik i U.S.A. 1983 släppte Clapton albumet ”Money and Cigarettes” som många tyckte var ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reggae

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-03-19

    Den jamaikanske sångaren och låtskrivaren Jimmy Cliff, föddes 1984. 1964 gjorde han en turné till U.S.A. kanske jag som ser konstigt eller nått, men det där med årtalen ser väldigt fel ut enligt mig :P

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-22]   Reggae
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4482 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×