Abort

2 röster
15353 visningar
uppladdat: 2005-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Min åsikt

Egentligen så tycker jag inte att vem som helst ska kunna göra abort. Det är ju ändå en levande varelse det handlar om. Men det finns ju förstås undantag då även jag tycker det är OK. Om en kvinna blivit våldtagen så ska man ju självklart ha rätt till att göra abort. Även om kvinnan ifråga inte har mojligjet att ta hand om barnet, då är det också bra att valet finns.
Idag tror jag det är ganska vanligt att, framför allt unga kvinnor, gör abort. Man kanske inte alltid tänker på vad det innebär att skaffa barn. Då är det ju bra att möjligheten finns. Men jag tycker ändå att det är fel att göra det och man kanske ska fundera lite mer på vad det innebär att skaffa barn. Jag tror många ångrar sig efter aborten, men samtidigt kanske man fattar att man ska fundera lite mer på om man vill ha barn eller inte. Många unga kvinnor som gör abort väntar nog ett antal år innan man beslutar att skaffa barn. Och det är ju bra.


Religioner

Inom den katolska kyrkan anser man att varje litet foster ska respekteras. Från och med första ögonblicket av sin existens skall en mänsklig varelse få sina personliga rättigheter erkända. Och det är i ytterst få fall kvinnor i katolska kyrkan gör abort. De anser nämligen att abort är något omoraliskt. Det handlar ju faktiskt om en levande varelse.

Jehovas vittnen tycker typ likadant. De anser att livet börjar redan när ägget i livmodern är befruktat och har börjat växa. Att medvetet avbryta ett fosters utveckling ses som mord.

De flesta kristna anser också att abort är fel. Bibeln nämner visserligen inget om abort, men det finns en bibelvers om att Gud ser oss redan när vi ligger i mammas mage: "Du såg mig innan jag föddes, i din bok var jag redan skriven." (Psaltaren 139:16)


Hur utförs abort?

Det finns två sorter av abort. Medicinisk och kirurgisk.
Väljer man medicinisk innebär det att kvinnan tar en stark hormondos i form av tabletter, vilket då dödar barnet. Själva aborten kan sedan ske antingen hemma eller på sjukhus. Denna form av abort får göras fram till den 12:e graviditetsveckan.

Kirurgisk abort går till så att livmodern töms med hjälp av en vakuumsug. Detta går endast att göra på sjukhus och går att genomföra fram till den 12:e graviditetsveckan. Vid aborter efter tolfte veckan kan man även sätta igång förlossningen i förtid. Kvinnan tar då hormontabletter som dö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Abort

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-05

    heej! bra skrivet! jag tycke

  • Inactive member 2006-11-29

    MÖRDARE!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-23]   Abort
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3753 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×