Telefonen
27380 visningar
uppladdat: 2005-04-04
uppladdat: 2005-04-04
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Sen telefonen uppfanns 1876 av Alexander Graham Bell har det som ingen annan apparat förändrat människans sätt att till vardags kommunicera. Det finns nog ingen arbetsplats idag som inte har en enda telefon. Att ha tillgång till en telefon tar vi för givet. Låt oss titta på hur vägen hit varit.
Telefonen uppfinns
Telefoni är tekniken att förmedla det talade ordet över längre sträckor. Telefon är den apparat som gör detta möjligt. I en telefonapparat finns dels en mikrofon som omvandlar ljudenergi till elektrisk ström, dels en hörtelefon som omvandlar elströmmar tillbaka till ljudenergi. I en modern telefonapparat finns dessutom anordningar som kan ge telefonstationen uppgifter om vart man vill ringa och ge signal om att samtal önskas eller upphör. Den första uppfinning som liknade telefonen kom 1861 och uppfinnaren hette Johann Philipp Reis och han var tysk. Den byggde på iden att man med hjälp av en tråd kunde överföra ljud i form av elektriska signaler, men han lyckades aldrig att få den att fungera tillräckligt bra. I USA togs iden senare upp av Alexander Graham Bell, som tog patent på en fungerande telefon 1876. Men Bell tog aldrig ut något patent i Sverige och Tyskland, där Lars Magnus Ericsson och Werner von Siemens utvecklade egna telefoner. I London öppnades telefontrafik 1879, i Stockholm 1880 och i Berlin 1881.
Alexander Graham Bell - Telefonens Uppfinnare
Alexander Graham Bell (AGB) föddes 1847 i Edinburgh i Skottland. Hans far (Alexander Melville Bell) var professor i ljudlära och vältalighet. Han undervisade vid sidan av sitt arbete hörselskadade barn att tala. AGBs mamma (Eliza) var också hörselskadad men undervisade sina barn ändå när de var små.
När AGB var 11 år och började på High School la han till Graham till sitt namn för att inte förväxlas med sin far. AGB klarade inte skolan särskilt bra och slutade 2 år senare utan avgångsbetyg. Han flyttade då till London där hans farfar, som också var talexpert, bodde. Efter skolan arbetade han som lärarkandidat i Skottland endast 16 år gammal. Han läste samtidigt en del om akustik och började fundera på att överföra tal med hjälp av elektricitet.
När familjen senare flydde till London följde han med och fortsatte experimentera med röst och elektricitet.
1870 flyttade familjen till Amerika och AGB följde med. Efter nått år i Kanada hamnade han så småningom i Boston där han undervisade och till slut blev professor i röstfysiologi. Där träffade han också som elev sin blivande fru Mabel Hubbard. Hennes far samt AGBs hyresvärd Tomas Sanders beslutade sig för att stödja AGBs arbete med att utveckla en fungerande telefon. Man ordnade en lokal samt anställde en medhjälpare Tomas Watson.
AGB och Watson lyckades av en slump den 2 juni 1875 omvandla ljud till elektricitet och tillbaka till ljud. Det var då AGB förstod principen hur den ”talande telegrafen” skulle fungera. Men hjälp av en tråd och 2 membran av tex. pergament eller skinn kunde man överföra ljudet från membran till membran. Den 14 februari 1876, endast några timmar före en konkurrent, lämnade hans svärfar in patentansökan. Patentansökan godkändes den 3 mars (på hans 29 års dag). I juli 1877 bildade AGB, Sanders och Hubbard Bell Telephone Company. Redan 1880 hade AGB tröttnat på telefonen och slutade på Bell Telephone Company, han fortsatte dock som uppfinnare i 40 år till. Han dog 1922. Under begravningen var alla telefoner i världen tysta i en minut.
Telefonens Utveckling
I grunden är telefonen densamma som vid uppfinnandet. Den stora utvecklingen har skett inom telefonnätet. Nedan följer några viktiga milstolpar inom telefonens historia.
- 1880-talet: Telefonnät byggs framför allt i städerna och Stockholm blir tidigt telefontätast i världen.
- 1885: AT&T grundades, bolaget som kom att ha monopol på telefonnät i USA, köpte så småningom upp Bell Telephone Company. Kom att kallas ”Ma Bell” av telefonfreaks.
- 1894: Televerkets första bordstelefon kommer till.
- 1900: Fortfarande kopplas alla samtal manuellt i växel.
- 1926: Världens första större automatiska telefonväxel tas i drift i Sundsvall.
- 1927: Transatlantisk kommunikation via 2-vägsradio.
- 1946: Koaxialkabeln utvecklas och rymmer flera tusen samtal.
- 1956: Transatlantisk telefonkabel (TAT-1) nedlagd på Atlantens botten.
- 1962: Den första telesatelliten, Telestar 1 skjuts upp och gör det möjligt att förmedla samtal mellan Sverige och USA.
- 1963: Den första knapptelefonen provas i Nynäshamn.
- 1966: Den fiberoptiska kabeln som kan förmedla ännu fler samtal än Koaxialkabeln utvecklas.
- 1976: AXEsystemet som utvecklats av televerket och L.M Ericsson tas i drift 1977 i Södertälje.
- 1981: NMT (Nordisk Mobiltelefon) Teknik som gör det möjligt att använda mobiltelefoni för privat bruk.
- 1992: GSM: Ny internationell standard för mobiltelefoni.
- 2002: Utbyggnad av nästa generations mobiltelefoni, 3G påbörjas.
Såhär såg den första telefonen ut! Värd att minnas.
Faktorer som drivit på utvecklingen tror jag har varit möjligheten att snabbt dela information och instruktioner med andra människor över långa sträckor. Man sparade så oerhört mycket tid, som man istället kunde använda till annat. Det fanns också folk som insåg att det kunde vara lönsamt att utveckla telefonen ex. Lars Magnus Ericsson och Werner von Siemens.
Telefonens Betydelse
Telefonen har för människan betytt väldigt mycket. Telefonen har gjort oss nåbara 24 timmars om dygnet var som helst på jordklotet.
Telefonen har gjort att vi oberoende av avstånd kan kommunicera. Detta har gjort att vi kan organisera så väl yrkes- som privatliv på ett helt annat sätt. Hela vårat samhälle bygger idag på telefonen. Om vi ser att det brinner i en skola ringer vi 112 och kommer då till Larmcentralen som sedan skickar brandbilar, ambulanser och poliser till olycksplatsen. På grund av telefonens tillkomst försvann vissa yrken, tex. budbärare och telegrafister. Antalet privatbrev har också drastiskt minskat och den kommunikationen sker till största delen via telefon och e-post idag. Telefonen har också skapat helt nya yrken tex. telefontillverkare, telefonister, telefonkatalogsföretag, ordermottagare per telefon och installation och underhåll av telefonnät. En del av telefonens uppgifter tas successivt över av dator och Internet tex. telefonkataloger på nätet och beställningar av diverse varor och tjänster. För Sverige har telefoni och L.M Ericsson betytt oerhört mycket ekonomiskt. Fortfarande står Ericssons verksamhet för stor del av Sveriges exportinkomster och man sysselsätter fortfarande tusentals människor direkt och indirekt.
Telefonens Framtid
Telefonen har nu funnits i snart 125 år. Dagens utveckling har gått mot mer mobil telfoni med allt större tekniska möjligheter att förmedla inte bara tal utan även bild och annan informa...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2005-05-31
ett helt okej arbete..
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2005-04-04] TelefonenMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3823 [2024-12-12]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera