Telefonen

19 röster
36388 visningar
uppladdat: 2005-04-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Jag skall skriva ett arbete om telefonen. Jag valde att arbeta om telefonen bara för att jag tyckte att det fanns rätt bra fakta om det och att det verkade ganska lätt. Det är det första arbetet som jag skall skriva om kommunikation. Jag får se hur arbetet blir men jag hoppas att dom som kommer att läsa det kommer att förstå det jag har skrivit och att dom blir nöjda.


Telefonens historia:

Ordet telefon kommer från grekiskan och det är egentligen två olika ord. Tele som betyder fjärr och fon som betyder ljud. Man säger att den första telefonen uppfanns av tysken Johann Philippe Reis. Men hans telefon fick inte så mycket uppmärksamhet bara för att det var något fel med ljudet och man hörde inte så bra när man pratade. Men det var en annan som gjorde samma försök 16 år senare (år 1876). Det var en man vid namn Alexander Graham Bell som försökte byggde en bättre maskin som kunde föra ljud från en plats till en annan. Bells telefon var nästan exakt likadan som Reis var bara att han hade fixat ljudet så att man hörde vad man sa när man pratade.


Fakta om Alexander Graham Bell:

År 1847 så föddes Alexander Graham Bell i Edinburgh i Scottland. Bell var faktiskt ganska bra i skolan men sedan när han började ”High School” så tyckte han att det blev för jobbigt så han hoppade av efter två år.
Efter han hade slutat skolan så flyttade han till sin farbror i London och jobbade. Sen när han blev vuxen så flyttade han vidare till USA. I USA tog han jobb på en skola för hörselskadade personer. Bell använde telegrafen mycket i sitt jobb men varje gång man skulle skicka ett telegram så fick man alltid stå i en lång kö och alltid bara skick ett meddelande i taget. Det var en gång när han stod i en sån kö han fick idén om telefonen. Men för att kunna genomföra idén så behövde han pengar och det hade inte Bell så mycket av så han gick till en man vid namn Thomas Sanders och en annan kvinna som hette Mabel Hubbard. Dom lovade att dom skulle stötta honom med pengar så att han skulle kunna genomföra sitt projekt. Men om man skall bygga en telefon så behöver man använda elektronik och det var inte Bells starka sida så han anställde an assistent vid namn Thomas Watson. Tillsammans så byggde dom den första riktiga fungerande telefonen. Bell hade faktiskt aldrig en egen telefon i sitt hus. Men sen när han dog så hedrade man honom genom att inte prata i telefon i en minut världen över.

Hur telefonen fungerar:

Den telefon som Alexander Graham Bell uppfann den fungerade på detta sätt:

Inuti telefonen fanns en tunn metallplatta och ett membran upphängt framför en elektromagnet. När ljudvågorna träffade membranet så började det svänga och det skapades elektricitet i elektromagneten. Elektriciteten leddes sedan vidare i teleledningar till en annan telefon, där träffade den en annan elektromagnet som fick ett hörmembran att svänga, så då bildades ljudvågor så det uppstod ljud. På Bells tid var det ett slutet system mellan två telefoner och med det menas att man bara kan ringa mellan två telefoner.


Telefonen kom till Sverige:

Det var ett år efter Bell hade uppfunnit sin telefon som den kom till Sverige. Det var bara för att Bel inte hade tagit patent på sin uppfinning i vårt land och i Tyskland. År 1878 så började man producera telefoner i Stockholm och det var tack vare en man vid namn Lars Magnus Ericsson. Man kan säga att Ericsson började utveckla sin egen version av Bells telefon och år 1892 så hade han lyckats med det. Det var en bordstelefon. Om man skulle G-jämföra Bells telefon med Ericson så hade Ericssons telefon ett batteri som gav ström till en mikrofon.
Den Lars Magnus Ericsson som jag har pratat om var ingen mindre än den som grundade ”Ericsson” som nu är ett av världens bästa företag inom kommunikation.


Telefonerna idag:

Telefonerna är nästan likadana som förut bara att nu sker allting med digitala koder. Dom koderna kallas PCM (Pulse Code Modulation). På Bells tid så blev man kopplad till en växelstation nu sker allting automatiskt i telefonen. Det går lika bra att ringa någonstans till utlandet, då går ljudvågorna i kablar som ligger på havsbotten eller som radiovågor genom en satellit.


Var vi använder telefonen:

Vi kan använda telefonen till många saker. Vi är alla beroende av telefonen. Om företag som håller på att sälja produkter inte kan träffa sina kunder så ringer dom istället. Man kan också ha ”telefon konferenser” där många är inkopplade i. Om vi har skadas oss och vill ringa 112 så behöver vi en telefon, eller om det börjar brinna. Vi använder också telefonen privat om vi vill ringa kompisar. Man pratar väldigt mycket i telefon. Nu ringer man istället för att träffa dom på riktigt. Men det skulle ju vara svårt om man vill träffa en som bor på andra sidan jordklotet. Om man G-jämför år 1920 och 2004 så pratade vi ungefär åtta gånger mer i telefon 2004.


Hur telefonnätet fungerade för:

På 1870-talet när telefoner precis hade kommit så var man tvungen att ha flera telefoner om man vill ringa till olika personer. För det var bara en sladd mellan två telefoner. Man kom på en lösning på detta problem. Man drog alla sladdarna till en plats och där kopplades man vidare till den personen man ville prata med. Det var telefonister som satt och kopplade om samtalen och dom telefonisterna var ofta kvinnor.

På 1890-talet så blev det mycket mer som började använda telefoner så då behövde dom också mer telefonister. Det var då dom började fundera ut en ny plan. Dom försökte komma på ett sätt där telefonapparaten skulle kopplas om automatiskt. Dom kom på en lösning och den följde: Att den som vill nå någon slog in den personens nummer, efter att alla olika nummer hade lagrats i en sorts telefonstation, i den stationen sökte en sökare upp det nummer som man önskade, och så kopplades samtalet automatiskt.


Hur leds telefon samtalen:

När telefonen var ny så använde men luftledningar av järntråd för att leda ljudvågorna. Senare så började man istället använda brons eller koppartrådar. Det gjorde man bara för att dom leder strömmen bättre än vad järntråden gjorde. Bara för att det kom fler telefonanvändare så var man tvungen att ha luftledningar med upp ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Telefonen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-05-04

  Det är ett MVG arbete...!

 • Inactive member 2005-12-05

  fikus, plommon!

 • Inactive member 2006-04-19

  Bra gjort jag lärde mig mer om

 • Inactive member 2007-02-20

  Det är lite synd bara att du h

 • Inactive member 2009-03-18

  (Y)

 • Inactive member 2017-11-23

  Den här teren är jättebra och hjälpte mig väldigt mycket med mitt arbete om telefonen

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-20]   Telefonen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4140 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×