Telefonen

4 röster
9222 visningar
uppladdat: 2007-01-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Telefonens Historia:

Alexander Graham Bell :

Han föddes den 3 mars år 1847 i Edinburgh i skottland och dog den 2 augusti år 1922, 75 år gammal. Mellan namnet Graham la han till bara för att inte förväxlas med sin far som också hette Alexander Bell. Bells pappa var forskare och det var nog därför som han blev det själv. Bells mest kända uppfinning är telefonen. Forskare hade jobbat länge på att uppfinna en telefon, men Bell var den första som klarade av det.


Den 10 mars 1876 började telefonen fungera.


Idag finns det telefoner i många olika storlekar och former, men principen är fortfarande samma som för 126 år sedan. En liten mikrofon fångar upp dom små vibrationer som blir till när man pratar. Dom omvandlas sedan till elektrisk ström. I mottagarens lur sätts sedan en liten högtalare att vibrera likadant som mikrofonen i den andras lur. För att telefonsamtalet ska komma dit du vill går det genom en växel. Förr var växlarna manuella och styrdes av växeltelefonister, men nu har man automatiska växlar överallt, den sista manuella växeln bytte man ut år 1972.
Den första uppfinning som liknade telefonen kom 1861 och uppfinnaren hette Johann Philipp Reis och han var tysk. Den byggde på iden att man med hjälp av en tråd kunde överföra ljud i form av elektriska signaler, men han lyckades aldrig att få den att fungera tillräckligt bra. I USA togs iden senare upp av Alexander Graham Bell, som tog patent på en fungerande telefon 1876. Men Bell tog aldrig ut något patent i Sverige och Tyskland, där Lars Magnus Ericsson och Werner von Siemens utvecklade egna telefoner. I London öppnades telefontrafik 1879, i Stockholm 1880 och i Berlin 1881
Telefonen intar en central plats i vårt dagliga liv. Utan den skulle inte vårat samhälle fungera idag. Om telefonen inte fanns skulle det var betydligt svårare att kommunicera med varandra. Även om telefonen "bara" funnits i 120 år kan vi knappast föreställa oss ett liv utan den. Många uppfinnare bidrog till att uppfinna telefonen och den viktigaste insatsen gjordes av Alexander Graham Bell. Hans insats förändrade den mänskliga tillvaron.


Hur ljudet kommer till en annan telefon?
I stort sett är det så här: När jag pratar sågår ljudvågorna in i telefonens mikrofon. Där förvandlas dom till elektriska signaler som går igenom ledningar till ljud igen. Så här funkar det: Tungan, läpparna och stämbanden bildar ljud, som egentligen är tryckvågor i luften. Vågorna slår emot en rund metallskiva, som kallas membran, och sitter i telefonens mikrofon. Membranet vibrerar. På andra sidan membranet ligger små kolkorn som packas ihop och skiljs åt när membranet vibrerar. När kornen skiljs åt så kan lite ström gå igenom och när kornen packas så kan mycket ström gå igenom. Strömmen ändrar ju då styrka hela tiden. Strömmen följer ledningarna till mottagartelefonen. I den telefonen finns också ett membran. Bakom membranet finns det en elektromagnet. När strömmen går igenom elektromagneten så tvingar den membranet att röra sej på olika sätt och på så sätt framkalla ljudvågor. Då blir det ljud i örat på den s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Telefonen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-15]   Telefonen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7438 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×