Telefonen

42 röster
54583 visningar
uppladdat: 2008-04-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning

Detta arbete handlar om telefonen och dess historia och utveckling. Jag har skrivit om telefonens uppfinnare och hans liv i korta drag. I arbetet finns också en tidslinje över viktiga händelser i utvecklingen. Jag har tagit med för- och nackdelar med telefonen och mina egna kommentarer.

Telefonens betydelse

Telefonen har aldrig betytt så mycket för människan som den gör idag. De allra flesta har en mobiltelefon som de använder dagligen, både för att ringa med, men också för att skicka SMS och MMS. SMS är ett kort textmeddelande som skickas från en mobiltelefon till en annan. I ett MMS skickar man text, ljud och bild. SMS står för Short Message Service och MMS står för Multimedia Messaging Service. Med hjälp av telefonen kan vi kommunicera med varandra i princip vart vi än är i världen, 24 timmar om dygnet. Den har gjort att vi har kunnat organisera oss på ett helt annat sätt än vad vi kunde förut. Säkerheten har också höjts, då vi kan ringa 112 (SOS Alarm) om något har hänt.

Alexander Graham Bell – telefonens pappa

Alexander Graham Bell räknas som telefonens uppfinnare. Han föddes den tredje mars år 1847 i Edinburgh, Skottland. När han hade avslutat sina studier började han arbeta som pedagog för döva tillsammans med sin pappa, som också var professor i ljudlära och i vältalighet. När han var 23 år fick han tuberkulos (tbc). Tuberkulos är en lungsjukdom, så de flyttade till Kanada där det fanns renare och torrare luft. Bara ett år senare flyttade Bell till Boston i USA. Där utbildade han sig till professor i röstfysiologi. Han jobbade mest om hur tal blir till och hur örat kan uppfatta ljudet. Han var också lärare. En utav hans elever, Mabel Hubbard blev senare hans fru.

En dag när Bell skulle skicka ett telegram, fick han en idé om att kunna skicka flera olika meddelanden samtidigt. Han berättade idén för sin fru och för en man vid namn Thomas Sanders. Eftersom Bell inte hade så mycket pengar lovade de båda att bidra med pengar till hans projekt. Bell fick en lokal och en assistent vid namn Thomas Watson. År 1875 arbetade Bell och hans assistent i lokalen och skickade meddelanden till varandra med telegrafen i två olika rum. Då råkade de av en slump förvandla ljudet till elektricitet och sedan tillbaka till ljud igen. Man kunde då bara höra lite mummel, men efter ett tag kom Bell på att man kunde använda sig utav en bit skinn som fungerade som en trumhinna. När detta hände började Bell förstå principen med den kommande telefonen. Det första som sades i en telefon var Bell som sa till Thomas Watson: ”Come here, Watson, I want you.” (Kom hit Watson, jag vill tala med dig.). Den 14 februari år 1876 patenterade han sin uppfinning och den fick sedan sitt genombrott under de Förenta staternas hundraårsjubileum i Philadelphia. Året efter bildade han, Thomas Sanders och hans fru ”Bell Telephone Company”, som fortfarande är ett stort företag inom telefoni ( idag AT & T). Bell dog år 1922 och under begravning var alla telefoner tysta i en minut.

Hur fungerar egentligen en telefon?

En telefon består utav tre olika delar: en mikrofon, en ledning och en högtalare. Högtalaren och mikrofonen finns i själva luren. När man talar i telefonen skapas en elektrisk kopia utav det man har sagt. Då börjar membranet i mikrofonen att vibrera och det har skapats en analog signal. På detta sätt har alltså ljudet omvandlats till elektricitet. Den analoga signalen skickas iväg och kodas digitalt (blir till en följd av ettor och nollor). Sen när den digitala koden har kommit fram till mottagaren avkodas den, och omvandlas till en analog signal igen. Då blir de till ljudvågor som mottagaren sedan kan höra i sin lur.

Telefonens framtid

Förra året var det 130 år sedan telefonen patenterades. Under de 130 åren har det hänt väldigt mycket. Telefonen i sig har inte utvecklats så mycket, däremot har telefonnätet förändrats en hel del. En stor förändring är att man inte behöver ha en telefon som är kopplad till en ledning, s.k. mobil telefoni. Utvecklingen har gått från fast telefoni till mobil telefoni i stort sett. I framtiden kommer nog det fasta telefonnätet att dö ut, eftersom det mobila nätet kan erbjuda vissa tjänster som inte det fasta nätet kan, t.ex. kan man ladda ner vägbeskrivningar och kartor, beställa olika saker med sms o.s.v.. Nu för tiden kan man också lyssna på musik, se på TV och spela spel i mobilen (plus mycket mer!). Denna utveckling har gått mycket snabbt, då jag själv kommer ihåg hur häftigt det var att ha en mobil med färgskärm. Detta får en att börja undra hur telefonen ser ut om 10 år. Kommer alla ens behov kunna nås med den eller kommer den opereras in i kroppen? En sak är i alla fall säkert; den utvecklas snabbt och hela tiden.


Telefonen – för- och nackdelar

För:
• Säkerheten med 112 (SOS Alarm)
• Kommunikation – organisera och planera
• Oberoende utav avstånd
• Man behöver inte resa lika mycket  mindre kostnader och bra för miljön
• Telefonnätet är en viktig del av landets infrastruktur
• Olika teleoperatörer erbjuder olika tjänster som t.ex. TV, Internetuppkoppling m.m.

Mot:
• Ökad stress genom ständig tillgänglighet
• Lite osocialt när man pratar i telefon istället för att träffa varandra
• Kostnader för abonnemang och tjänster
• Mikrovågor – skadligt för hälsan?
• Att man ska ha den senaste mobilen


Kommunikation – förr och nu

Innan man hade telefonen kunde man skicka eldsignaler och använda speglar till solkatter m.m. när man ville framkalla uppmärksamhet på olika sätt. Man kunde också skicka telegram och brev, fast detta kunde ta lång tid. Idag kan man fortfarande skicka telegram och brev, men det används verkligen inte lika mycket idag, nu när man kan skicka SMS och MMS, som både går snabbare att komma fram och är billigare. Själv tycker jag att det kan vara lite tråkigt ibland, för det är lite roligare att få ett brev på posten än ett SMS i mobilen.
Jag tror att samhället har påverkats till störst del positivt efter telefonens uppkomst. Visst, vissa jobb försvann som t.ex. budbärare och telegrafist, men det har också kommit många nya jobb som t.ex. telefontillverkare och installation och underhåll av telefonnät, men också företag som erbjuder olika tjänster. Den negativa delen är att man ständigt är tillgänglig. Det kan leda till stress, vilket vi redan har väldigt mycket i samhället. Utvecklingen utav mobiltelefonnätet har inneburit att man också måste placera ut telefonmaster. Vissa forskare tror att telefonmasterna utstrålar mikrovågor, vilket är skadligt för hälsan, men detta är inte bevisat. Dessutom ser masterna fula ut. Annars har inte telefonen någon särskilt stor negativ påverkan på naturen, förutom elförbrukningen. En positiv grej är att resorna minskar vilket i sin tur leder till minskade kostnader och utsläpp i miljön.


Slutsats

När det gäller telefonens utveckling kan man se att telefonen i sig kommer att utvecklas när det gäller olika typer av funktioner. Idag kan man inte bara ringa med telefonen utav även surfa på Internet, ta kort och filma, titta på TV och spela spel. Branschen är stor och det kommer nya modeller av mobiltelefoner hela tiden. Själv tycker jag att telefonen är en bra uppfinning, och att man har stor nytta ut...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Telefonen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2009-03-19

  jätte bra arbete! perfekt vad jag letade efter!:)

 • Inactive member 2009-05-18

  tipp topp för mej som håller på med ett teknikarbete om telefonen , nu fick jag mycket bra fakta att använda mej av , tackat tackar :)

 • Inactive member 2013-11-14

  cp

 • Inactive member 2017-10-10

  jättebra sammanfattning av vad telefonen är och vad den betyder för samhället, behövde svar på vissa frågor om telefonen till mitt arbete och det fick jag här, tack tack!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-04]   Telefonen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9548 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×