De Egyptiska Gudarna

1 röster
23108 visningar
uppladdat: 2005-04-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Aker
Aker var väktaren till ingången och utgången till dödsriket. Aker avbildades som två lejon som sitter rygg mot rygg med en solskiva mellan varandra. Aker är väktaren av soluppgången och solnedgången.
Amun

Amun, den osynlige guden. Amun var guden över Thebe och dom två jordarna (övre och nedre Egypten). Han betraktades som den som fick vinden att blåsa. Amun var en av dom gudarna som skapade jorden en gång. Man trodde också att han var själen av allt levande. Amun avbildades som en människa med en platt krona med två fjädrar på sig. I begynnelsen skapade Amun sig själv. Man trodde också att han var den biologiska fadern till alla faraonerna.
Ammut

Ammut, slukaren. Ammut var en kvinnlig demon. Man kan läsa om henne i ”The Book of the Dead”. Hon spelar en viktig roll i ”the Hall of Ma´at”. Ifall den dödas hjärta skulle väga mera än fjädern från Ma’at så skulle Ammut ta och sluka den dödas själ så att han aldrig skulle komma till livet efter detta och träffa Osiris. Ammut avbildades med ett huvud av en krokodil, ett lejons kropp och en flodhästs bakben.

Anubis

Anubis, balsameringens gud. Anubis var den guden som skulle leda och skydda själarna av dom döda. Anubis var beskyddaren av balsameringen. Han var också skötaren av gifter och mediciner. Han försåg Isis och Nephthys med örter när dom balsamerade den döda guden Osiris som hade blivit mördad av hans bror Set. Anubis utförde begravningen av Osiris som skulle bli en förebild för alla kommande begravningar. Anubis avbildades som en människas och ens sjakals huvud men kunde också avbildas som en sjakal.

Bastet

Bastet, katternas gudinna. Bastet var en beskyddarinna för det kungliga huset och de två jordarna. Bastet skyddade Ra mot ormen Apep. Bastet avbildades som en människa med ett katthuvud.

Geb

Geb, den stora kacklarn. Geb företrädde jorden. Han sågs ofta liggande bakåtlutad under Nut på en armbåge och med ett knä böjt upp mot skyn, det här representerade jordens alla berg och dalar. Geb kallades den stora kacklaren därför att han symbol var en gås. Geb avbildades som en människa med ett gås huvud men kunde också avbildas som en gås.

Hapi
Hapi, Nilens gud. Egyptierna dyrkade Hapi till och med före Ra (solguden). Utan solen så skulle egyptierna leva i evigt mörker men utan Nilen så skulle egyptierna dö ut. Man trodde att Hapis källa kom från två strömvirvlar från grottorna på ”Elephantine island”. Hapi avbildades som en skäggig man med kvinnobröst (som står för hans kraft att ge föda) och så håller han en papyrus eller en lotus planta i handen, beror på ifall man avbildar han som den övre Nilens gud eller den nedre (papyrus ifall det är den övre annars lotus).

Hathor

Hathor, kvinnan av himlen. Hathor var gudomligheten av glädje, moderskap och kärlek. Hon var beskyddarinnan av dom gravida kvinnorna och barnmorskorna. Hathor var beskyddarinnan av alla kvinnor, det spelade inte någon roll vilken plats dom hade i samhället Hathor var deras beskyddarinna. Hathor avbildades som en kvinna med en sistrum på huvudet (ett slags instrument).

Horus

Horus, han som är ovan. Namnet Horus kommer från det egyptiska ordet hor som betyder ansikte. Horus betraktades som dom blindas gud. Efter att Set hade dödat Horus far Osiris så tog Horus upp kampen för att hämnas på sin fars mördare. Horus lät Set bli avrättat efter ett slag i Nubien där Set hade lejt upprorsmakarna men det finns dom som säger att Set överlevde men att han hade tagit gestalten av en orm. Horus avbildades som en man med ett falk huvud men han kunde avbildas som bara en falk också.

Isis

Isis, Tronen. Isis var den kvinnan som tog och letade upp Osiris kropp som hans bror hade styckats i 7 delar och låtit dom gömmas på olika ställen över hela Egypten. När Isis gjorde det har tog hon rollen som en gud för dom döda och begravnings riter. Isis avbildades som en kvinna med en tron på huvudet eller med två kohorn som håller en solskiva.

Khepri

Khepri, han som kom in i tillvaron. Khepri var en sol gud. För hans förbindelse med soluppgången så ansågs han att vara en av skaparna. Det var Khepri som puttade solen över himlen ungefär likadant som en dyngbagge puttar en dyngboll på marken. Khepri avbildades som en man men med ett huvud av en dyngbagge.

Khnum

Khnum, herren av dom kyliga vattnen. Som en vatten gud så var Khnum förknippad med det årliga högvattnet i Nilen. Khnum betyder ”att skapa”. Han var skaparen av alla saker som var och alla saker som kommer att vara. Han skapade gudarna och han formade människorna på en drejskiva. Khnum avbildades som en man med ett huvud av en bagge.


Ma’at

Ma’at, sanningens gudinna. Ma’at symboliserade lagen. Ma’at betyder det ”som är rätt”. I ”The Hall of Ma’at” så är det Ma’ats fjäder som man väger på vågen mot den avlidnes hjärta. Ma’at är den kvinnliga motsvarigheten till Thot. Det var tillsammans med Thot som Ma’at och Thor bestämde solens bana. Ma’at avbildades som en kvinna med vingar och med en struts fjäder på huvudet.

Min

Min, himlens hövding. Min var en luft gud. Hans symbol var en blixt. Min var också dyrkad av men som en fruktsamhets gud som skulle skänka dom sexuella krafter. Men man såg han också han som en regn gud som en främjare för naturens fruktbarhet. Min avbildades som en man med bena väldigt tätt ihop och med två långa fjädrar på huvudet. Samma huvudbonad som Amun.

Mut

Mut, himlens härskarinna. Mut var den gudomliga modern. Hon var modern till alla gudar och till allt levande. Hon var den kvinnliga motsatsen till Amun. Mut var bisexuell, hon kanske var det för att förstärka sin position till allt levande. Mut avbildades som en kvinna med en gam ovanpå huvudet. Ibland höll hon en papyrus spira.

Neit

Neit, den stora gudinnan. Neit var jaktens gudinna, hon kunde också var en krigs gudinna. Neit ansågs att hon var vaktarinnan av männen och gudarna. Senare så ansågs hon som en beskyddarinna av dom döda. Man såg henne ofta med Nephthys vid huvudet vid en likkista. Neit avbildades som en kvinna som bar en röd krona (den nedre Egyptens krona) och hållande i en pilbåge med 2 pilar krossade över.

Nephthys

Nephthys, kvinnan av huset. Nephthys spelar en roll i ”the Osiris legend” tar hon hjälper sin syster Isis att balsamera Osiris efter hans död. Nephthys avbildas som en kvinna som bär en hatt med hennes hieroglyfiska namn på.

Nut

Nut, himlen. Nut var en av huvudmoderna hos gudarna, Nut var mor till Osiris, Isis, Seth och Nephthys. Under dagen så är Nut och Geb separerade, men varje kväll så kommer Nut ner för att möta Geb och det här skapar mörker. Men ifall det skulle komma en storm under dagen så trodde man att Nut hade kommit lite närmare jorden. Nut avbildades som en kvinna som står i en båge med bara tå spetsarna och finger spetsarna i marken.

Osiris

Osiris, kungen av dom döda. Osiris var den största guden och domare för dom döda. Osiris var symbolen för återuppståndelsen och evigt liv. Osiris avbildades som en skäggig man med en mumifierad kropp, han har en ”Atef ” krona på sig (en vit krona som står för övre Egypten och med två röda fjädrar som står för Buseris) och så håller Osiris symbolen för absolut makt, en slaga och en herdestav.

Ptah

Ptah, inledaren. Ptah står för solen den tiden när den håller på att gå upp över horisonten och eller precis efter den har gått upp. Ptah var en av skaparna. Han var beskyddaren av arkitekterna, artisterna och skulptörerna. Det var Ptah som byggde båtarna för dom dödas själar i livet efter detta. Ptah avbildades med en mumifierad mans kropp, rakat huvud, skäggig, runt halsen hängde en menat (en symbol för glädje) och så höll han en stav som var en kombination av tre symboler. En ”ankh”, en ”djed” och en ”was scepter”. Detta står för liv, stabilitet och långt liv.
Ra

Ra, fadern av gudarna. Ra var en sol gud. Han tog p sig många kännetecken och till och med andra gudars namn i myter. Två exempel Amun-Ra och Ra-Haraakhte. Ra avbildas med en manskropp med ett hök huvud, med en soldisk som bär en kobra. Men Ra kunde avbildades som bara en hök också.

Sekhmet

Sekhmet, den mäktiga. Sekhmet var en sol gudinna. Hon står för solens sveda, brinnande och destruktiva hettan av solen. Hon var en ilsken krigs gudinna. Hennes temperament var okontrollerbart. I legenden om Ra och Hathor, Sekhmet ilska blev så stor så att hon skulle ha utrotat människan ifall inte Ra hade gjort henne full. Sekhmet avbildades men en kvinnokropp med ett huvud från ett lejon.


Seshat

Seshat, kvinnan av biblioteken. Seshat var gudinnan av läsning, skrivning, arkitektur och aritmetik. Seshat spelar en viktig roll i en ceremoni där hon assisterar faraonen med att hitta och lägga ur hörnen på ett tempel. Seshat avbildades med en kvinnokropp som bär en klädnad av panterskin, en prydnad på huvudet som består av en stjärna under en båge eller ko horn. Hon håller också i en palmgren med en symbol av en jubileum prydnad hängande från den.

Seth

Seth, herren av den övre Egypten. I tidig egyptisk historia pratas det om att Seth var guden av vindarna och stormarna. I början verkade inte Seth ha något i mot Osiris kulten. Han var faktisk med i samma familj och han var till och med gift med sin tvilling syster Nephthys. Seth avbildades med en manskropp och ett huvud av ett okänt djur. Ibland tar han formen av en krokodil.

Sobek

Sobek, Han som orsakar fruktsamheten. Sobek var avundad och fruktad för sin grymhet. På Ras befallning så fångade Sobek, Horus fyra söner när dom dök upp i vattnet i en lotus blomma. Sobek avbildades med en manskropp och ett huvud från en krokodil, en mumifierad krokodil eller bara en krokodil.

Taurt

Taurt, den stora kvinnan. Taurt är beskyddarinnan av dom gravida kvinnorna och spädbarnen. Hon är också beskyddarinnan i födseln i livet efter detta. Taurt avbildades som en gravid flodhäst med människobröst, bakbenen från en lejoninna och en svans från en krokodil.

Thot

Thot, det stora måttet. Thot var en mån gud so...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: De Egyptiska Gudarna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-10]   De Egyptiska Gudarna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3925 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×