Voltaire

2 röster
7904 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Han föddes år 1694. Hnas far var en förmögen borgare men hans mor var en lågadlig. Runt år 1725 byte han namn från Francois Marie Arouet till Voltaire.

Först studerade han juridik men senare kom han in på litterära och frigjorda kretsar. Han tyckte att det franska samhället var orättvist. Så han började skriva och skoja fräckt med politiska och religösa makthavare. För det han hade skrivit fick han sitta i fängelse i Bastiljen. När han blev frigiven blev han landsförvisad till Englan. Där stärkte han sin tro genom studier av engelska filosofer och naturvetare.

Han återvände till Paris år 1729. Där forsatte han med sin samhällskritik, han skrev också en bok om Karl XII den svenska kungen. Han skrev även många teaterpjäser.

Voltaire blev invald i den Franska akademien år 1746. Han började att kritisera den katolska kyrkan. Han ville upplysa människor. Han drev också några krav tex. För det första borde människor röra sig fritt. För det andra borde människor få arbeta fritt.
För det tredje borde människor få tjäna pengar fritt. Han ville också att man inte skulle bli tvingad till att tro på någon religion, man behövde inte tro på något alls.

Voltaire var vidskeplig och det ansågs att vara hans största fiiende. Han ville lära människor att tänka klart och inpränta att en fri forskning är ett värde i sig själv. Men framför allt att det var löjligt att tro på sådant som inte byggar på förnuft.

Hans mest kända bok heter``Candide´´ och den gavs ut åt 1759. I den får man höra en ung man som möter både grymhet och förnuft.

När han en gång vistades hos Fredrik den store, Pressenens kung. Där han bodde i ett specialinrett rum, som var inrett bara för honom. På kungens befallning var rummet prytt med bilder av påfåglar, ekorrar och apor. Det var ett skämt från kungen men egentligen var det allvar. Kungen tyckte att Voltaire var fåfäng som en påfågel, girig som en ekorre och inte mer aktnings värd än en apa. Men varför sa man att han var aktnings värd som en apa?- Jo, han var liten, mager och kunde röra sig snabbt.

Alla visste att Voltaire tyckte om pengar. Han tog bra betalt för det han skrev. Han tjänade också en massa på vadhållning. Efter ett tag var han en förmögen man och storgodsägare. Genom sin rikedom fick han större möjligheter att framföra orättvisor och vidskeplighet.

Han dog år 1778 under ett besök i Paris. Men på hans dödsbädd förklarade han lögnaktigt att han hade blivit katolik och att han ångrade sina attacker mot kyrkan. Det fanns ett skäl till at...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Voltaire

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Voltaire
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4014 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×