Franska Revolutionen

34 röster
37685 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Jag skall skriva om den franska revolutionen. Det verkar vara intressant för jag har inte skrivit om någon revolution förut. Jag valde den franska revolutionen för att det verkar vara lättast att hitta på Internet och i böcker men också för att det ligger i Europa och det berör oss mer än t ex. Kinesiska revolutionen.


Orsaken till revolutionen:

Den franska regeringen skötte inte ekonomin bra. De som satt i regeringen var kungen, men också adeln ägde små områden. De skötte inte situationen på ett bra sätt och brydde sig inte så mycket om bönderna och de som inte hade någon makt. Pengarna i frankrike hade försvunnit till det Nordamerikas frihetskrig. Frankrike hjälpte Nordamerika med rustningar och vapen för att göra det svårare för Storbritannien som försökte behålla sina kolonier i Nordamerika. När dom märkte att pengarna hade försvunnit så fort så ökade prästerna och adeln som var de högsta stånden. (De stånden var också skattebefriade men betalade ibland summor pengar till regeringen) Folket blev då mycket missnöjda. Samma år var skörden mycket dålig och matpriserna blev höga och inkomsterna blev lägre. Adeln hade nästan mer makt än kungen. Kungen försökte sänka adelns makt men kungen var för svag och adeln fick behålla sin makt. Innan revolutionen var bönderna mycket trötta på att tjäna mins pengar och betala mest skatt av dom tre stånden. Före den franska revolutionen 1789 var kungen den som var staten. "Staten det är jag" sa Ludvig. Staten tänkte bara på att kungen skulle få det bra och den brydde sig inte om andra. Den franska adeln var helt beroende av kungen. Ingen ville vara onåd med kungen för då blev man satt i fängelse eller avrättad. Detta märker bönderna och det sprider sig en skräck i landet. Folket ville inte ha en kung och några adelsmän som helt bestämmer i Frankrike. Några som börjar påverka folket att starta revolution är personer som Voltaire och Rosseau. Generalstädernas blir sammankallande 1789 för att det börjar bli revolution i Frankrike. Egentligen skulle kungen vara kvar men han skulle inte ha lika mycket makt. Detta ville inte kungen och dom började söka utländskt stöd för att få slut på revolutionen. Eftersom att alla tyckte att det var förräderi att be om utländskt stöd ledde till republikens införande. Utländska trupper försökte att erövra frankrike nu när det är svagt och Frankrike var tvungna att sammankalla en Nationell samling och detta ledde till skräckväldet.


De tre stånden

Präster

Man kanske tror att adeln hade mest makt av de tre stånden. Men det var prästerna som hade mest makt. På den tiden var tron enorm på kyrkan. Prästerna betalade ingen skatt men gav med jämna mellanrum pengar till regeringen. Prästerna var högst uppsatta av de tre stånden och utgjorde ca 1 % av befolkningen. Prästerna fick också en del skatt av befolkningen. Prästerna lärde också de rika barnen i skolan.


Adeln

Adeln gjorde det lätt för prästerna. Dom tog in egen skatt av bönderna som dom själv använde till sig och sina familjer och lite till prästerna, lite gick också till deras egna domstolar. Adeln bestämde att allt skulle vara till deras fördel och dom fick nästan allt dom ville.


Tredje Ståndet

Det var mest bönder i det tredje ståndet, men de fanns också lite rikare som advokater, affärsmän och författare. snopp Det tredje ståndet var ca 98 % av befolkningen. Bönderna fick slita hårt med att ha råd med hus och mat när de lite rikare hade det lättare.
Eden i bollhuset är en ed som det tredje ståndet lägger i ett av kungens bollhus. I eden lovar dom att inte lämna bollhuset förens frankrike har fått en ny författning. ”Frankrike skall inte delas upp i stånd, alla är fransmän”.
Kungen blir orolig och samlar sina soldater i Paris och Versailles. Folket blir oroliga att kungen skall anfalla så folket stormar bastiljen för att få vapen och andra krigsredskap.


Stormningen av bastiljen

Bastiljen stormades den 14 juli 1789. Bastiljen var ett fängelse som många i folket som stormade suttit. Generalförsamlingen stormade Bastiljen för att dom trodde att det fanns mycket krut och vapen där. Det gick lättare än dom trodde för det fanns inte så mycket krut och vapen som dom trodde. Det var ca 28 000 man som stormade Bastiljen. Dom stormade Bastiljen för dom försökte få tag i vapen. Dagen efter stormningen så började generalförsamlingen förstöra Bastiljen bit för bit. Generalförsamlingen kunde inte lösa det ekonomiska problemet. Då tog folket saken i egna händer och tågade mot Paris.


Ludvig XVI

Ludvig XVI föddes i Versailles och där bodde han också när revolutionen började. Han gifte sig med Marie Antoinette från det österrikiska kungahuset. Han var en svag kung som inte orkade stå i mot protester från folket. Han brydde sig inte så mycket om vad folket tyckte för han själv levde i lyx medan folket svalt.


Napoleon

Napoleon föddes den 15 augusti 1769 i Ajaccio. 1804 krönte Napoleon sig till kejsare I Notre-Dame. Efter det blev Nappleon diktator. Han bestämde att alla fransmän skulle vara lika inför lagen och att alla som kunde skulle betala skatt. Napoleon byggde mer skolor. Vägar byggdes eller reparerades och frankrikes ekonomi började komma på fötter. När Napoleon blev kejsare återvände många adelsmän och dom fick det bättre. Bönder blev friare och fick mer jord, då blev det också mer att äta, mer att sälja och frankrike fick ännu bättre ekonomi.


Kvinnotåget

Den 5 oktober samlades det 5 tusen kvinnor utanför rådhuset för att protestera och att få bröd. Sedan tågade dom till slottet i Versailles. Det tog lång tid men tillslut kunde kvinnorna komma in i slottet och sen begärde dom att kungen skulle flytta till Paris för att komma närmare folket och nationalförsamlingen kunde kontrollera honom. Kungen gick med på deras förslag och flyttade till slottet Tuilerierna.



Vad har vi fått från revolutionen?

Vi har en riktig regering som är vald av folket och inte född till kung (demokrati). Landet styrs inte av präster och alla måste betala skatt. Almanackan har också ändrat pga. Revolutionen. Kvinnor får större frihet och bönder får mer att säga till om. Från franska revolutionen fick vi också vårt vikt och måttsystem.


Kamp om makter i nationalförsamlingen

Efter kungen störtades var det mycket kamp om makten i Nationalförsamlingen som nu hade makten i Frankrike. Det började komma konflikter mellan republikanerna. En man som hette Marat fick mycket mark med hjälp av våld. Han mördade alla som var mot honom och han skrev i sin egen tidning många kritiska saker om kungen, präster och adeln. Marat mördades senare av en kvinna som skyllde allt elände på honom. Marie Anne Charlotte Corday d´Armont hette hon. Hon lurade sig in i hans hus och stack en kniv i Marats bröst. Efter detta blev hon tillfångatagen och avrättades senare. Hon höll huvudet högt tills det fall till marken. Hon var stolt över det hon hade gjort ”dödat en man räddat tusentals”. Bönderna ville att eftersom det tillhörde mest till deras stånd så skulle dom få 600 röster, adeln 300 röster och Präster 300 röster.


Jämförelse av Amerikanska och Franska revolutionen

Amerikanska

Frankrike och England krigar för att få kolonier och att köpa pälsar med indianerna. England vinner i både Kanada och Amerika, freden börjar i Paris 1763. Allt förvärrades när några Bostonbor stormade tre brittiska fartyg och slängde en last med te överbord. Detta gjorde dom för att dom var trötta på all skatt och all tull dom fick betala. My...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franska Revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-20

    skriv gärna en kommentar

  • Inactive member 2005-04-20

    Världsklass! Fantastiskt, Jean

  • Inactive member 2005-04-20

    HaHa Kul :) Kristian Hans

  • Inactive member 2005-04-20

    Ska vi läsa PC-hemma och lyssn

  • Inactive member 2005-04-20

    Kristian Hans Jean Melker, det

  • Inactive member 2005-04-20

    Bra talat Joakim "Roland" Pers

  • Inactive member 2005-04-20

    Tack Rasmus "Torsten" Blom, oc

  • Inactive member 2005-04-20

    Tyvär Joakim, läs mitt lilla "

  • Inactive member 2005-04-20

    Tack min son.

  • Inactive member 2005-04-20

    VA!!! Har ni fått en son?J

  • Inactive member 2005-04-20

    Vi kan adoptera Roland, kanske

  • Inactive member 2008-02-12

    mycket bra ;) kommer få mvg

  • Inactive member 2009-09-16

    Bäst! Tack, tack, tack igen och 1000 ggr till!

  • Inactive member 2010-03-24

    tack ! you saved my day !

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Franska Revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4095 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×