Ätstörningar

17593 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag valde att skriva om ätstörningar eftersom jag märker att ätstörningar finns överallt i min vardag, och att jag oftast inte vet vad jag ska ta mig till när jag t ex ser en kompis som har ätstörningar. Var man än vänder sig så möts man av affischer men tjejer och unga kvinnor som har slanka och snygga kroppar. Ska man sen pröva kläder i någon modebutik så ser man även på klädernas utformning att en ”perfekt” kropp ska va smal med långa ben, smal midja och smala lår. Så genom det här arbetet tänkte jag lära både mig själv och förhoppningsvis dig som läser detta, hur man känner igen de olika ätstörningarna och lite vad de får för konsekvenser. Dessa frågor utgår jag ifrån:

• Vad är orsaken till ätstörningar?
• Vilka olika typer av ätstörningar finns det?
• Vilka symtom har ätstörningar?
• Vilka drabbas av ätstörningar?
• Hur vanligt är det med ätstörningar?

(I arbetet använder jag tilltalet hon men ätstörningar finns även hos killar).


Orsaker till ätstörningar och annat som kan vara bra att veta
Det finns inte bara en orsak till ätstörningar, utan det är en rad olika faktorer som spelar in för att en person ska drabbas av ätstörningar. En av faktorerna kan vara att hon i fråga råkat ut för något traumatisk upplevelse i barndomen t ex problem inom familjen, vilket syns ganska tydligt på ”små” barn. Ett exempel på ett sådant trauma går att läsa om i Liza Marklunds bok Gömda. I nästa teori letar forskarna till en biologisk förklaring till ätstörningar, det vill säga om det blivit någon rubbning i kroppens nervsystem (se mer i bilaga om forskningens resultat). Den teorin som är mest aktuell idag är den omfattande kroppsfixeringen. Många ungdomar går efter ”regeln” att är du smal så är du snygg och är du snygg så är du lycklig. Det stämmer egentligen inte alls, och det blir inte direkt bättre av att all reklam för skönhet (såväl kläder som skönhetsprodukter) framförs av smala och snygga modeller. Hur ofta ser du en reklam för kläder med en normalviktig person?
Sen är det alla dessa hälsotidningar, eller egentligen vilken vanlig tidning som helst. Då ett av dagens största samhällsproblem heter överviktighet svämmar tidningarna bildligt talat över av artiklar om träning, bantning ”10 enkla steg” och antifett-fixering ”Så mycket kalorier innehåller din lunch” och så vidare. Till dagens synder räknas den där kakan till fikat eller vad som helst som vi stoppar i oss som innehåller socker eller andra onyttiga livsmedel. Visst är det bra att tidningarna uppmanar folket att äta hälsosamt, men det är inte alla som behöver det. I en studie publicerad i Dagens Nyheter den 13 april i år visar att var femte sjuåring väger för mycket. Detta är mycket alarmerande siffror tycker jag. Ökningen har varit kraftig. År 1989 vägde 8,5 % av sjuåringarna för mycket medan dagen siffror visar att 21 % av dagens sjuåringar är överviktiga eller feta (Se bifogad tidningsartikel).

Men hela Sveriges befolkning lider inte av övervikt. Det är många som lever sunda liv med noggranna anteckningar över träning och kaloriintag. De lever i balans och följer alla råd. Ibland kan det till och med bli så att de tappar vikt utan att vilja det. Denna ”sjukliga nyttighetssjukdom” kallas ortorexi. Det är sällan man stöter på det ordet då ortorexi ofta betraktas som anorexia. Skillnaden är inte stor, inte fysiskt i alla fall, men på den psykiska delen kan man se en skillnad. En anorektiker är rädd för att gå upp i vikt medan en ortorektier försöker få kontroll över sin kropp och sitt liv.

Som sagt är det flera faktorer som spelar in för att ätstörningssjukdomar ska uppstå. Ofta är det en blandning av allt. Det kan exempelvis vara höga prestationskrav på jobbet eller i skolan, tilltrasslade relationer, psykisk stress, hälsotidningar och bantning.


Olika slags ätstörningar:

Anorexia Nervosa - nervös aptitlöshet. Den som har anorexia uppfattar ofta sig själv som överviktig även om hon egentligen är underviktig. Oftast så börjar det med en ”oskyldig” bantningsperiod men när hon når ”målet” så fortsätter hon att banta och bantningen övergår i självsvält. Hon har väldigt höga krav på sig själv och stark prestationsångest. Rädslan för att gå upp i vikt styr hela hennes tillvaro och hon ägnar mycket tid åt att planera sina måltider och hur hon ska lyckas förbränna det hon ätit.
Anorexia är vanligast bland tjejer i tonåren men även pojkar drabbas av ätstörningar. Man tror att ca 1 % av alla tonårstjejer drabbas och ca 0.1 % av pojkar i tonåren. Det är en markant skillnad mellan flickor och pojkar men antalet pojkar som drabbas har ökat dramatiskt de senaste åren. Några symtom:
– Viktminskning - till följd av t ex självsvält, laxeringsmedel eller kräkningar.
– Viktfobi.
– Målsättningar - angående motion, födointag och viktminskning.
– Försenad menstruation.

Bulimi nervosa är nära besläktad med anorexia nervosa. Den som lider av Bulimi vräker bokstavlig talat i sig mat för att sedan göra sig av med den, antingen med hjälp av kräkningar, laxeringsmedel eller hård träning. Den som lider av bulimi tänker ofta att hon ska sluta hetsäta. Hon vill gå ned i vikt men efter ett tag tar hungern över detta leder då till att hon periodvis äter mindre och periodvis äter mer. Antalet personer som drabbas av bulimi är allmänt färre än de som drabbas av anorexi. Undantag att det är vanligare med bulimi bland killar. Cirka 1 av 200 kvinnor drabbas av bulimi och ca 1 av 2000 män. Men utöver det här antalet måste tilläggas ett mörkerantal som troligen skulle få siffrorna att stiga, då det är svårt att upptäcka bulimi. Bulimi är mycket enklare att dölja en anorexia då personen ofta är normalviktig. Några symtom:
– Uttänjd magsäck
– Menstruationsstörningar
– Depression
– Svullnad

Hetsätningsstörningar liknar bulimi. Skillnaden är att personen i fråga inte kompenserar sina födointag. Resultatet blir att personen kraftigt ökar i vikt. Det är även det lättaste sättet att känna igen en person med BED (Binge Eating disorder) – övervikten. Ett annat är att det försvinner mat hemma, då hon ofta känner sig värdelös som inte kan hantera sin vikt och då går och ”tröstäter”. Cirka 10-15 % av de drabbade är män. Några symptom:
– Uttänjd magsäck
– Svullnad
– Trötthet
– Humörsvägningar

Ätstörning UNS står för Utan Närmare Specifikation det vill säga att det är svårt att placera ”sjukdomen” i någon speciell kategori. Så därför kan jag inte ge någon närmare förklaring då det inte finns någon. Men om man ser någon person som har några av symtomen till antingen anorexia, bulimi eller hetsätningar (se sidan http://www.abkontakt.se/sidorna/atstorningar.php för mer symtom) så bör man prata med personen och ta kontakt med exempelvis lärare, skolsköterska, kurator, arbetsgivare, läkare eller annan person som kan tänkas lämplig för att hjälpa personen i fråga


BMI

BMI står för Body Mass Index. Denna metod används till att se om en person är överviktig (eller underviktig). BMI räknas ut genom att vikten divideras med längden2 (längden i kvadrat = längden * längden) se även: http://www.fass.se/LIF/RootMedia/Portalredaktion/Media/553204/Animeringar/BMI-svensk.swf

Exempel: om en femtonårig flicka väger 60 kilo och är 165 cm lång är hennes BMI cirka 22, det vill säga att hon är normalviktig (60/1,652).

Avslutning

Sammanfattning av arbetet. Det finns olika anledningar till olika slags ätstörningar, och även symtomen varierar mellan olika ätstörningar. Ätstörningar är ett samlingsnamn för anorexia, bulimi, BED, UNS, mm. Alla kan drabbas av ätstörningar, men det är främst unga kvinnor som drabbas enligt mina uppgifter. Av kvinnorna drabbas cirka 1 på 100 drabbas av anorexia och cirka 1 på 200 drabbas av bulimi och av männen drabbas cirka 1 av 1000 av anorexia och cirka 1 av 2000 av bulimi.

Nu anser jag detta arbete avslutat. Jag har lärt mig en hel del och förhoppningsvis du också. Arbetet kunde ha utvecklats mer, till exempel med idrottsanorexi och fetma. Men jag valde att begränsa mig till det här, på grund av tidsbrist, lathet och begränsning av sidantal. Jag kände mig faktiskt ganska förberedd inför och genom det här arbetet, då jag för att få en mer helhetsbild av uppgiften läser en bok om en flicka som drabbas av anorexia och har lyssnat på ett föredrag om kost och träning. Detta förutom de vanliga studierna inför och under ett arbete.

Jag har också märkt att detta arbete har förändrat lite i mina levnadsvanor, både positivt och negativt. Jag har mått illa av the Best Little Girl in the world och själv börjat tänka på min egen figur och andra saker kring ätstörningar. Jag har även uppmärksammat hur andra runt omkring mig är drabbade av sådana tankar, speciellt bland mina jämnåriga kompisar. Det behöver inte direkt vara ätstörningar, kanske bara funderingar över vikt och matvanor. Fast i och med detta arbete har jag lärt mig följderna av ätstörningar och känner att jag är nog ganska nöjd med hur jag ser ut, vilket jag skulle vilja att alla gjorde. Men det är nog svårt då dagens ideal är som det är. Så jag hoppas att du som läser detta arbete inser att hälsan är viktig, det vill säga att man mår bra, både fysiskt och psykiskt. Och att må bra menas inte med att vara smal och snygg, utan trivas i sig själv och vara nöjd med den man är, sina prestationer och sitt utseende. En persons värdighet räknas inte i kilon! Tänk på det och ta nu en god matbit och var glad över den du är! För ingen är bättre än du! Bara så du vet!

Källor:
http://www.medivia.se/AN/
[2005-02-21]
http://www.medivia.se/AN/ortorexi.htm
[2005-02...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ätstörningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Ätstörningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4121 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×