Ätstörningar

6079 visningar
uppladdat: 2008-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vilka är de främsta orsakerna till att man kan få ätstörningar?



Vi kan knäppa på tv´n eller öppna en tidning, överallt kan vi se dessa smala kvinnor utan några fel.

Det finns inte bara en orsak till ätstörningar, utan det är en rad olika faktorer som spelar in för att en person ska drabbas av ätstörningar.
Den teorin som är mest aktuell idag kan man säga är den omfattande kroppsfixeringen. Smala och inte med ett enda fel.
Många ungdomar går efter ”regeln” att är du smal så är du snygg och är du snygg så är du lycklig. Men det behöver väll inte stämma? Även tjocka människor kan vara lyckliga, tjock och glad brukar man säga.

Om en normalviktig tjej (det är oftast flickor) ser en smal modell på tv så får hon bilden av att det är så man ska se ut. Ser på sig själv och ser bara fett, du får fel kroppsuppfattning.
Sedan börjar hon att få idéer om mycket träning och att inte äta mat ordentligt. Det leder sedan till en så kallad anorexia. Eller så böjar hon istället att hetsäta och blir bulimiker.
Hon tror då att hon ska gå ner i vikt och stanna på en ”bra” vikt, men i själva verket kommer hon inte ur ätstörningen sen.

En till av anledningarna kan vara att personen i fråga råkat ut för något traumatisk upplevelse i barndomen. Till exempel problem inom familjen, vilket syns ganska tydligt på ”små” barn. Antingen att barnet kanske inte fått den uppmärksamheten som den skulle ha behövt eller blivit slagen eller kallad för fula saker. Ett exempel på det är att bli kallad tjock och ful flera gånger. Då får personen eller barnet den uppfattningen och tillslut ser sig själv som tjock och ful. Som då leder till störda matvanor.

En annan orsak till ätstörningar som är rätt stor risk finns i hemmet, matlagningen. Man kan förklara det hela att en förälder som tänker på vikten står och lagar mat. Har i fettsnåla och kalori snåla ingredienser. Då ser barnet att kalorier är ”farligt” och får en uppfattning som egentligen inte stämmer alls.
Får då fel kroppsuppfattning och börjar banta precis som ens förälder.
Oftast börjas det hela med att man gömmer maten och ljuger om att man ätit redan hon en kompis eller liknande.
Man vill inte själv som förälder tro att en själv kan orsaka sådana problem, men det är lättare än man tror.

Efter en undersökning som ett par forskare har gjort, så letade dem efter en biologisk förklaring till ätstörningar, det vill säga om det blivit någon rubbning i kroppens nervsystem och frågan om att det kan vara ärftligt. De håller just nu på och forska fram mera fakta och om det kan stämma, så i framtiden kanske man kan hitta ett lättare sätt att ”bota” ätstörningar.


Till sist vill jag ta upp alla dessa hälsotidningar, eller egentligen kan man titta i vilken vanlig tidning som helst. Då ett av dagens största samhällsproblem heter överviktighet svämmar tidningarna bildligt talat över av artiklar om träning, bantning ”10 enkla steg att gå ner i vikt”,
”Så mycket kalorier innehåller din lunch” och liknande saker.
Till dagens synder räknas också den där kakan till fikat eller vad som helst som vi stoppar i oss som innehåller massa socker eller andra onyttiga ämnen som finns i allt.

Visst är det riktigt bra att tidningarna vill att folket ska äta hälsosamt, men det är faktiskt inte alla som behöver det. I en studie publicerad i Dagens Nyheter den 13 april i år visar att var femte sjuåring väger för mycket. Detta är för höga siffror tycker jag faktiskt. Ökningen har varit mycket kraftig. År 1989 vägde 8,5 % av sjuåringarna för mycket medan dagen siffror visar att 21 % av dagens sjuåringar är överviktiga eller feta.


_________________________________________________________



Vilka skillnader och likheter finns mellan anorexi och bulimia?



Egentligen är anorexi och bulimi helt olika saker men de tillhör ”kategorin” ätstörningar. Det finns en stor skillnad mellan de två. Bulimiker har normal kroppsvikt men anorektiker är underviktiga.

En anorektiker och en bulimiker är helt olika persontyper kan man säga, eller som olika steg. Oftast börjar en ätstörning med anorexi, men övergår sedan till bulimi.

En annan av skillnaderna som finns är på deras sätt att utföra sin ätstörning på. Medans anorektikern självsvälter sig genom att inte äta och motionera mycket så äter bulimikern massor och i stora mängder för att sedan spy upp maten. Bulimi heter egentligen Bulimia nervosa på medicinskt språk och betyder ”nervös omättlighet”.
När en bulimiker hetsäter så äter ”hon” för att må bra, men i själva verket så försämrar det allt och hon mår dåligt. Och eftersom hon mår dåligt av det så spyr hon upp maten, och eftersom hon sedan mår dåligt av att spy upp maten som inte är bra så mår hon dåligt för det. Man kan säga att det är en enda stor cirkel av att må dåligt hela tiden.
Rädslan att bli tjock är mycket stor i båda ätstörningarna förklarar Åsa i sin bok. En anorektiker känner sig mera tvångsmässig och kontrollerad. Medans bulimikern beter sig mera utåtagerande kan man säga.
Sedan har vi de sätten som en person med anorexi brukar vara på. Oftast är hon perfektionist, lydig, osäker på sig själv, ivrig idrottsutövare eller konkurrensbenägen. Medan en bulimiker är äregiriga, plikttrogna, snälla, svårt att säga nej och har alltid sitt kroppsutseende i fokus.
De flesta sidor som jag har varit inne på tycker att det även finns likheter mellan anorexia och bulimia, när det gäller rädslan att bli tjock och ens längtan efter att gå ner och uppnå en bra vikt. Det är inte ovanligt att anorexia nervosa övergår i bulimia nervosa. Ungefär hälften av dem som har haft anorexia får sedan bulimia. Tillstånden kan också överlappa varandra ka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ätstörningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-22]   Ätstörningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9969 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×