Hitler och Nazismens ideologi

19 röster
33783 visningar
uppladdat: 2005-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Detta arbete ska handla om mellankrigstiden och nazismen, av de ämnena vi fick skiva om har jag valt att skriva om Adolf Hitler och nazismens ideologi. Det är punkt nummer ett och två. Varför jag valt dessa ämnen är för att jag vill veta mer om den diktator som har orsakat stora katastrofer och lidanden. Då har jag lite frågor jag ställer mig själv innan jag börjar med detta arbete: Hur tänkte han egentligen? Fanns det en normal person bakom allt detta hat han hade inom sig? Det tror jag inte. Var det i hans uppfostran som skon klämde?

Men jag vet egentligen inte så mycket om Hitler, därför ska det bli både roligt och intressant att få svar på alla dessa frågor om honom. Det har också kommit till min kännedom att en ny film om Hitler har kommit ut på bio. Den handlar om hans sista tid i bunkern innan han tog självmord. Om jag kan, så ska jag se filmen innan jag lämnat in arbetet, filmen heter förresten Undergången.

Det som intresserar mig inom nazismens ideologi är att få veta till exempel hur en typisk arisk german skulle se ut och kanske se några kalkyleringar om raser. Vad var det som drev på dem utom Hitler? Var nazisterna nazister innan Hitler kom till makten? Vad är det för skillnad mellan en nazist och rasist? Jag ska också läsa lite i Mein Kampf som Hitler skrivit själv, och kanske förstå lite mer om vad för budskap han ville leverera till folket. Detta arbete kommer nog att bli mycket krävande men lärorikt för mig. Då är det till fördel att man är intresserad av ämnet.


Adolf Hitlers barndom

Trots att Hitler regerade i Tyskland så kom han ursprungligen från Österrike. Han föddes den tjugonde april 1889 i ett värdshus i Braunau. På den tiden var österrike ett av Europas rikaste länder innan 1: a världskriget. Det var också många tyskar som styrde Österrike och därför kände många österrikare samhörighet med Tyskland (bland annat Hitler).

Adolf växte upp med sina båda föräldrar, sin syster och två halvsyskon. Alois Hitler, som var hans pappa jobbade som tulltjänsteman och hans mamma Klara Hitler var en typisk hemmafru. Men denna familj var inte så lycklig som den skulle kunna vara, pappan Alois var en hård, sträng och sadistisk far. Han slog barnen med en flodhästpiska och ibland mamman. Han piska familjen när han var på dåligt humör eller när han inte fick som han ville. Så var det helt enkelt. Alois Junior som var Adolfs halvbror berättade om hur Alois tog stryptag om Hitler tills han svimmade. I Alois uppfostringsmetod ingick också att skämma ut barnen, de fick aldrig beröm och han bröt ner deras självförtroende. Adolfs pappa dog när han bara var fjorton år gammal.

Hitler slutade skolan när han var femton år på grund av dåliga betyg eller av kostnaden som hans mamma inte hade råd med. Om jag själv får säga några ord om detta så tycker jag att det inte är konstigt att Hitler blev som han blev. Han blev ju totalförstörd av all stryk han fick av pappan och han fick ju inte precis något självförtroende av det. Dessutom fick Hitlers mamma stryk framför ögonen på honom och det kunde han inte stoppa. Det var nog därför han ville ha makten över människor som var onda enligt hans egen mening (som judar).


Hitler tar sig ut i den stora världen

Efter att Hitlers pappa dog så åkte han till Wien för att söka in på en konstskola. Adolf kom tyvärr inte in (i så fall hade han blivit en konstnär och inte en blodtörstig diktator). Det var på grund av de dåliga betygen han inte kom in, men han gav inte upp han ville bli konstnär på egenhand. Sedan fick Adolf besked av att hans mamma, Klara hade bröstcancer och låg på dödsbädden. Hitler åkte genast hem för att sköta om sin sjuka mor, men hon dog sedan den 21 december 1907. Han var nu 18 år och redan föräldralös.

Hitler åkte sen tillbaka till Wien där han en tid är bostadslös och fattig. Det var nog då han blev så avundsjuk på judarna tror jag, för att de hade pengar och inte han.

Senare skaffade han sig småjobb som byggnadsarbetare och målade planscher till småaffärer. I Wien kom han också i kontakt med nationella och socialistiska rörelser. Under intryck fick han nu sin grund i sina politiska uppfattningar, som bl.a. omfattade antimarxism, antisemitism och pangermansk nationalism. När väl 1: a världskriget bröt ut anmälde sig Hitler sig frivilligt till tyska armén. Han avancerade sig korpral och en av Hitlers befall har sedan efter kriget skrivit att Hitler var en inspirations källa åt alla de andra mannarna i armén. Hitler var en stridslysten människa och hittade gemenskapen och nya vänner i armén.

Ordförklaring:

Antimarxism = Sådana som är emot den kommunistiska läran.
Antisemitism = Sådana som är emot judar
Pangermansk Nationalism = Sådana tycker om/gillar den germanska människo-rasen och sitt hemland.


Efter Armén och kriget

Efter kriget var Hitler väldigt besviken på att Tyskland förlorade. Han fick senare jobbet som politisk agent. Hans jobb var att spionera på politiska partier som misstänktes ha förbjudna åsikter.

Jag tycker att själv att alla ska få tycka som de själv vill bara det inte skadar andra människor.

1919 anslöt han sig till det politiska partiet som hette Tyska Arbetarpartiet och det han senare blev ledare för. Ett tjugotal personer höll ett möte i en ölkällare i München. En representant sa att han tyckte att Bayern skulle skilja sig från övriga Tyskland. Då kunde inte Adolf hålla sig längre, han klev upp och fångade lyssnarna med ett otroligt tal. Efter det fick Hitler plats i partiets styrelse och detta var början till Nationalsazialisches Deutsches Arbeiterpartei.


Ölkällarkuppen

Det räckte inte för Hitler att bara vara ledare för sitt parti, utan han ville ha kontroll över hala Tyskland. Det skulle gå genom att göra en stadskupp.
Den 8: e oktober på kvällen började Hitler med sin stadskupp. Hitler tog ledningen över ett politiskt möte i en ölhall i München.

Han tog fram en pistol och riktade den emot chefen för stadens arméer, och tvingade honom att ansluta sig till kuppen. På morgonen dagen efter marscherade alla demonstrerande nazister genom Münchens centrum. Men de blev stoppade av hundra tungt beväpnade stadspoliser som skingrade niotusen demonstranter. Hitler kom undan, men hittades två dagar efter kuppen. Han fick fängelse i fem år för stadskuppen. Men redan efter nio månader var han frisläppt. Det var under fängelsetiden som Hitler skrev sin omtalade bok Mein Kampf som betyder min kamp på svenska.


”Nazisternas Bibel – Mein Kampf”

När Hitler väl satt i fängelset hade han gott om tid på sig att skriva boken Mein Kampf. I den beskriver Hitler om hur han ska göra för att ta makten i Tyskland och allt om hans egna åsikter. Han anklagar judar och kommunister för all förnedring som Tyskland gått igenom efter kriget. Hitler anklagar också alla fega politiker som skrev under Versaillesfreden och att de hade gett upp för lätt.

Han skriver vidare i boken om att Tyskland ska renas från alla underlägsna raser, den ariska rasen ska bli den ledande i världen. Demokratin är helt värdelös och för bara med sig splittring och svaghet. Hitlers slagord är: ”Ett land, ett folk, en ledare!”
När boken senare kom ut i Sverige omkring vid 80-talet så beslagtog den tyska regeringen boken p.g.a. att man inte ville sprida ut Hitlers budskap så att allt skulle upprepas igen. Men den släpptes igen efter några år.

Jag tycker att det var fel av dem att beslagta boken eftersom den innehåller viktig information om denna hemska händelse. Om man nu inte ville att det skulle hända igen så gör dem det på ett helt fel sätt. När de tar bort boken försöker de att dölja det som verkligen hände. Och folk glömmer det hemska. Men man får inte glömma, för då återupprepas det igen.


Hitler tar makten

Året var 1924 när Hitler väl släpptes ut ur fängelset. Nazistpartiet var då förbjudet sen Hitler varit igång innan. Men Hitler lovade arbeten till de arbetslösa folken på gatorna, och folket trodde honom. Förbudet togs bort men återinfördes igen eftersom Hitler inte hade hållit sitt ord, eftersom han under et massmöte öppet hotade regeringen om nya attacker. Nu blev nazistpartiet förbjudet igen för två år framåt. Under denna tid lade Hitler ner sin tid på att organisera partiet till en politisk organisation. Nu startade Hitler SS, sin personliga livvaktorganisation. Josef Geobbles anslöt sig och fick ansvaret för upplysningsverksamheten..

Under en tid, fram till den stora depressionen hade nazistpartiet det väldigt svårt. När det var bra tider sökte sig inte folket till en revolutionär part som nazistpartiet. Men 1929 var det en ekonomisk kris i nästan hela världen och det skapade ett stort kaos.

Nu föll väldigt många förvirrade tyskar för Geobbles propaganda.

I valet 1927 fick Nazisterna 107 platser i riksstaden. I maj 1932 störtades regeringen och i omvalet fick nazisterna flera röster.

Två år senare dog Tysklands president Hindenburg och nu hade Hitler fullständig kontroll. Han var diktator i det tyska riket.


Andra världskriget

Hitler var inte den som intresserade sig för styrelsen eller för genomförandet av program och förbättringar, han ville ha makt! Hitler hade använt sitt parti som ett maktinstrument för att bli diktator. Nu skulle han använda hela Tyskland som ett maktinstrument för att skaffa sig mera makt, makt i hela Europa.

Under hala sin politiska karriär hade han haft framtidsdrömmar om att återupprätta och göra Tysklands makt större.

1923 försökte han ta makten med våld, men han misslyckades.

Tack vare Mein Kampf kom han till makten, men det skulle dröja tio år.

Hitler sa att styrkan inte ligger i vapnet utan i viljan. Innan man besegrar den yttre fienden måste man besegra den inre. Han ville också göra landets gränser större så att människor av tysk ras och tysk språk skulle vara inom landets gränser. Hitler anledning till att börja kriga med andra länder var att han helt enkelt ville ha ”livsrum” för sitt folk. Det var ju delvis sant, men den största anledningen var nog att han ville ha all makt för sig själv.


Hitlers död blir Europas fred

Den 29: e april firade man bröllop i skyddsrummet det var Hitler och Eva som var en av de få som han kunde lita på. Efter festen som bl.a. Geobbles hade deltagit i, skrev Hitler sitt politiska testamente. I detta brev visade han inte den minsta bitterhet. Han skyllde på kriget, på judarna och sin fiende. Själv hade han bara gett kärlek till sitt folk. Det var alla judar i alla andra länder som tvingat fram kriget. Adolf hade inte gjort något fel, inte en enda gång, han var helt skuldfri. Den 29 april kom beskedet att Mussolini var död (Mussolini är Italiens diktator). Han hade skjutits tillsammans med sin älskarinna Clara Petacci. Både liken kördes till Milano där de slängdes ut på gatan så folk fick spotta på dem. På morgonen den 30: e april dödade Hitler sin hund Blondi (och man kan fatta varför den heter det) och hennes valpar. Hitler brydde sig inte längre om vad som hände på jorden. Hitler åt sin lunch medan hans fru Eva som vanligt satt på sitt rum.

Efter lunchen gick Hitler och Eva in i ett rum. Utanför stod Goebbels och några andra män, och det ända de hörde var ett skott.
Efter några minuter öppnar man dörren och fick se Hitler genomdränkt av sitt eget blod och bredvid ligger Evas lik. Hitler hade skjutit sig själv i munnen och Eva hade förgiftat sig. Klockan var 15 30, måndagen den 30: e april 1945. Liken placerades i en grop i trädgården. Hitlers chaufför hällde bensin på liken och tände på. Man hittade inga rester av de två liken. Detta var slutet av de tretton år som Hitler arbetet som diktator i Tyskland. Det stora kriget slutade med det tredjerikets totala undergång. När någon dör brukar man sörja, men när Hitler dog jublade en hel värld. Nu blev alla länder fria som stått under tyskt våld och hot.


Nazismens ideologi

Rasbiologin

Rasbiologin, sättet att dela in människor med vilken ”folktyp” de tillhör, kopplas ofta med Adolf Hitler och nationalsocialismen. Men det var känt redan innan Hitler föddes. Den franske diplomaten Joseph Arthur Gobineau (1826-82) hade utvecklat en rasetori om de vita, svarta gula ja, alla ”raserna, där den vita rasen skulle vara den ledande. Enligt Gobineau skulle den germanska folkgruppen, arierna, vara den ledande ”herrefolkras” med uppgift att leda världen. Gobineau, som var fransk minister i Stockholm på 1870-talet, skrev boken ”Uppsats över de mänskliga rasernas ojämlikhet”. Hans tankar gjorde ett stort inflytande i Tyskland vid sekelskiftet som senare vidareutvecklades av en del andra nazister innan Hitler kom till makten. Tanken med att man skulle dela in och värdesätta mänskligheten i enligt med ”rastillhörighet” låg alltså ”i tiden”. Om man nu skulle genomföra detta i praktiskt syfte fick man rashygien, som gick ut på att det var möjligt och nödvändigt att förädla folkstammen genom tvångsmetoder: Man skulle hindra vissa personer från att skaffa barn med varandra beroende på till exempel ras, släktskapsförhållanden eller intelligensnivå. Detta låg till grund när man i Sverige började sterilisera människor.


Herman Lundborg

I det rasbiologiska institutets hade man redan inom några år undersökt 100 000 svenskar med olika sortens bakgrund i ras. Man undersökte mest värnpliktiga. För varje person noterade man bl.a. familjebakgrund, social status, kroppslängd, axelbredd, bäckenbredd, näshöjd, näsbredd, öronbredd, ögonfärg, hårfärg, skägg, axelhår och så vidare. Enstaka personer protesterade, men i stort sett ansågs Lundborgs vara helt okej. Men det var en tidning som reagerade på att om hur flickor fick klä av sig nakna inför den dreglande Lundborg som mätte deras bröst och lår .

Femtioårige Herman Lundborg var en docent vid Uppsala universitet och ansågs vara en av världens främsta vetenskapsmän inom sitt område. Han var rasbiolog och såg sin främsta uppgift att rädda den svenska folkstammen från att blandas med det han kallade ”mindervärdiga raser”. Tillsammans med sina medarbetare hade Lundborg under några år åkt sunt i Sverige för att studera människors utseenden. Han hade mätt deras skallar, noterat färgen på deras hår och ögon, mätt deras näsor och hakor, kontrollerat deras längd och kroppshållning. Men rasbiologerna var särskilt noggranna när det gällde att dela in människor i ”långskallar” och ”kortskallar”. Detta kunde man se genom att mäta deras kranier på bredden och längden och sedan multiplicera och dividera enligt en mattematisk formel. För att vara en äkta långskalle – som var tydligen finast – fick slutsumman inte bli högre än 75.

Herman Lundborg sa att han kunde bevisa att våra svenska och nordiska arvsanlag var överlägsna än alla andras och att det var samhällets plikt att med punktlikt sagt alla medel hindra att denna vackra folkstam försämrades genom sex med utlänningar och andralägre stående människor.
Ärligt sagt var det inte så känt med den svenska renrasigheten ens på Lundborgs tid. Enligt hans egna tabeller tillhörde bara 10.7 procent av Sveriges befolkning ”den rena nordiska rasen”.

Genom att tänja lite på mätningarna och inte vara så noga med lågskallingheten kunde han få upp till 30 procent. De människor som utsattes för rasbiologernas intresse fotograferades också, både framifrån och från sidan. Och det var bara ett fåtal av dessa tusentals bilder som visades på ”Svenska folktypsutställningen” som dragit in i Stadshuset i Gävle.

De ansikten som visades upp ansågs vara respektive för de olika folktyper som bodde i landet. Lite finare raser, som de nordiska och trevliga medborgare och till och med judarna, som representerades av välkammade och välartade medborgare. Medan en annan grupp som stod under rubriken ”vagabonder, tattare, kriminella och dylika” på dessa foton fanns det ofta tilltufsade och lömskt stirrande personer. Bland de ”välartade” fanns: en bondgubbe med yviga polisonger som påstods vara av övervägande finsk typ, några vackra kvinnor av nordiskt ursprung, en blond student och två tvillingsystrar med svensk-finska fötter. Ett par av fotografierna på utställningen såg väldigt bekanta ut för Gävleborna. Det var ju specerihandlaren Edward Lindblom - han med Lindbloms hörna - som hängde där i profil. Och under bilderna kunde man läsa: "Köpman, bördig från Sörmland. Utpräglad långskalle. Nordisk blandtyp."
Flera av porträtten var tagna av fotografer från Gävle.


Vad är rasism?

Själva ordet rasism är nytt och dök upp först efter mellankrigstiden i samband med omvärldens kritik mot den tyska nazismen. En rasist är en person som anser att människor tillhör skilda raser som innehar olika värde och därför ska särbehandlas. Rasismen menar att man som människa föds till ett högre eller lägre värde till följd av de ärftliga rasegenskaperna. Enligt FN: s förklaring om de mänskliga rättigheterna är rasism ett beteende eller en attityd som leder till diskriminering/uteslutning av en människa/grupp p.g.a. härkomst eller hudfärg. Begreppet är en ideologi som försvarar och rättfärdigar en särbehandling av människor, och som medvetet står för en "ras – splittring". Dock är det inte indelningen av mänskligheten i olika raser som är rasism, utan det är föreställningen om att raserna skulle ha olika värde.

Rasism kan även uttryckas som förtryck mot minoritet därför att den ofta uppmuntrar till särbehandling av minoritetsgrupper med avvikande hudfärg eller tillhörighet. Men har undertryckande av minoriteter och främlingsskräck har många olika namn och rasism är bara ett av dem. Vad som var och en måste inse, är att det inte bara finns rasister och icke-rasister. Det finns en hel skala mellan verkligt extrema rasister och vanliga människor med fördomar.


Filmen The Wave

På vår engelsk-lektion fick vi se filmen The Wave, som är en värklighetsbaserad händelse. Det utspelar sig i USA på 1960-talet i en collage skola.

En ung driftig lärare utsätter en elevgrupp för ett experiment, som får oanade och skrämmande följder och som visar hur de dolda nazistiska tendenserna inom oss kan väckas. Läraren ville få sina elever att förstå hur det som hände i Tyskland under andra världskriget kunde hända.

Jag förmodar att du har sett denna film, men om du inte har det, så rekommenderar jag att du ser den.

När jag hade sett den här filmen började jag tänka om hur lätt människor kan manipuleras av starka ord och nya tänkanden. Eleverna undrade, hur det tyska folket kunde gå med på att nazisterna plågade judarna. Det kunde inte läraren svara på med ord, med han kunde allt visa dem. Han byggde upp en ny sekt som var helt perfekt och alla var viktiga i den, till och med de utstötta.

Först var allt jätte bra i sekten alla visste att allt skulle bli bra och att alla regler skulle fungera. Ledaren (läraren) sa till medlämmarna (eleverna) att dom var de utvalda och speciella, och att ingen kunde förstöra det. Han byggde alltså upp ett självförtroende för medlämmarna, precis som Hitler gjorde. Alla eleverna blev helt till sig och den som inte följde reglerna skulle straffas. Man inrättade personliga vakter till läraren (precis som SS), och viktiga personer som skulle se till att reglerna följdes. De hittade också på en hälsning som de använde varje gång de träffades, som Haile Hitler.
Tillslut var hela skolan inblandad, och ingen vågade prata ”skit” om The Wave längre, för det kunde finnas spioner som lyssnade.

Det hela gick till stor överdrift och blev mer till något hemskt än till något bra. Eleverna kunde inte längre tala ut om sina egna åsikter och tänkanden, för då blev de utfrysta eller nerslagna.
Läraren hade alltså lyckats med sitt experiment, och hade fått hela skolan till något hemskt och kallt. Precis som nazismen.

Läraren förklarade sen att de hade precis varit med om något som hade hänt i Tyskland för mer än 40 år sen. Hitler hade sagt till de arbetslösa och fattiga Tyskarna, att allt skulle ordna sig bara om alla trodde och följde honom. Han hade också sagt till folket att de var speciella och ”finare” än alla andra. Och att det var judens fel att de var arbetslösa, därför skulle de unda...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hitler och Nazismens ideologi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-01-25

    Bra uppsats, nu har även jag f

  • Inactive member 2008-02-14

    bra uppsats tycker jag oxå, me

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-13]   Hitler och Nazismens ideologi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4268 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×