Nordkorea

10 röster
16584 visningar
uppladdat: 2005-07-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nordkorea
Demokratiska Folkrepubliken Korea

Statsskick: republik (president)
Yta: 122 762 km²
Folkmängd: 22 miljoner
Invånare per km²: 157
Huvudstad: Pyongyang, 2,4 miljoner inv.
Språk: Koreanska
Religion: Ingen statsreligion, bara naturreligioner
Valuta: 1 won = 3,50 kronor
Förväntad livslängd: kvinnor 73 år, män 67 år
Nationaldag: 9 september

Nordkoreas flagga infördes 1948. Den är röd, blå och vit. Den röda färgen symboliserar revolutionen och socialismen, den blå står för fred och den vita, som är Nordkoreas nationalfärg, står för landets värdighet. Den röda stjärnan i mitten är arbetarpartiets symbol.


Geografi och Klimat

Nordkorea ligger i Östasien, mellan Gula havet i väster och Japanska havet i öster. Changbaibergen, bildar tillsammans med Yalufloden och Tumenfloden en naturlig gräns mot Kina, och är de största floderna i landet. I söder är Nordkorea skilt från Sydkorea genom en 4 km bred mur, där militärer kontrollerar. Nordkorea upptar ca 55 % av Koreahalvön. Landet är indelat i 9 provinser och i 3 storstadsområden. Huvudstaden är Pyongyang. Andra stora städer är Nampo, Kaesong, Sinuiju, Wonsan, Hamhung och Chongjin.

Större delen av terrängen är bergig, men det finns också lite bördig jord att odla på. ¾ av Nordkorea är frodiga skogar där många olika djurarter trivs. Det finns skogsklädda kuster och vid muren som skiljer Nord- och Sydkorea åt, finns stora träskmarker.

Nordkorea har ett monsunpåverkat klimat. Det faller 600-1000 mm regn per år, och 70 % av det faller på sommaren. Nordkorea är kalltempererat, vintertemperaturen ligger mellan –6° och –22° C. På sommaren är temperaturen omkring 20° C.


Befolkning och Utbildning

Medellivslängden är något längre för kvinnor än för män. Befolkningen är mycket ung och ungdomar uppmanas till sena giftermål, ungefär vid 30 års ålder. Nästan alla är koreaner, 99,8 %. De flesta bor i städer, och man bosätter sig oftast i kustområdena och på slätten i sydväst.
Befolkningen har rätt till 8 timmars arbetsdag, fri sjukvård och stöd till gamla, sjuka och invalider. Sjukvården är väl utbyggd, men det är dock brist på medicin.

Nordkorea har ett välorganiserat utbildningssystem. Det obligatoriska är ett förskoleår för 6-åringar, sedan 4-årig primärskola, och efter det 6-årig sekundärskola. Man läser i stort sett lika ämnen som i resten av världen, men i Nordkorea läser man i primärskolan också om ”den store ledarens barndom” och i sekundärskolan om ”den store ledarens revolutionära historia”. Flickor och pojkar undervisas i skilda klasser. Förutom detta, finns ett universitet för lärare och ett ekonomiskt universitet för viktiga politiska funktionärer. Praktiskt arbete i jordbruk och industri spelar en viktig roll på alla nivåer i undervisningen.


Arbete och Ekonomi

Det är dock långt ifrån alla som har råd med utbildning, de flesta arbetar med annat. I sydväst odlar man framförallt våtris. Annat viktigt som odlas är majs, vete, korn, hirs, durra, havre, råg och potatis. Tillgången på odlingsbar jord är dock begränsad. Landet producerar mat som skulle kunna räcka till en större del av befolkningen, men Nordkorea har inte tekniken att ta hand om den. FN försörjer ca en tredjedel av befolkningen. Man producerar också tobak, bomull och hampa.

Man kan också arbeta med skogsbruk, fast det är brist på inhemskt virke. Fisket däremot, går det bättre för. I Japanska havet möts varma och kalla havsströmmar vilket gör att många olika sorters fisk trivs där. Främst fångas sill, makrill, torsk, bläckfisk, sardiner, plattfisk och skaldjur. Fisket är en av de få näringsgrenar i landet som har en god produktionsutveckling.
De vuxna jobbar måndag till fredag, och halva lördagen ägnas åt städning och samhällstjänst för landet. Dygnet är uppdelat i 3 delar, 8 timmars arbete, 8 timmars studering och 8 timmars vila.

Industrin är också viktig, Nordkorea har alltid prioriterat tung industri. Man tillverkar traktorer och andra maskiner till jordbruken. Man tillverkar också militär utrustning, eftersom Nordkorea har en av världens största arméer i förhållande till folkmängden. Andra produkter är tung elektrisk utrustning, lokomotiv, fartyg och TV-apparater. Nordkorea har också textilindustri med centrum i huvudstaden. Kvaliteten är relativt låg, jämfört med andra länders. Både maskin-, järn- och stålindustrin har haft svårt för att uppnå planmålen.


Kultur

Sedan andra världskriget är all kulturell verksamhet mycket hårt statskontrollerad. Det är meningen att litteratur, opera och dans ska visa den nordkoreanska kulturens överlägsenhet och hedra landets ledare. Artisterna får jobb hos de statliga kulturinstitutionerna. Från början var kulturen starkt präglad av Kina, senare utvecklades en egen koreansk stil. Nordkorea är mest känt för sina gamla stenskulpturer, som anses vara de högst utvecklade i Östasien. Först under 1800-talet började den koreanska kulturen påverkas av europeiska stilar. Man satsar också mycket på arkeologi, för att dokumentera Nordkoreas historia.


Historia och Det Politiska Systemet

Först var Nordkorea tillsammans med Sydkorea ett land, men efter andra världskriget delades landet upp i två stater. Kommunistiska trupper från Sovjetunionen besatte Nordkorea, och trupper från USA besatte Sydkorea, och den 4 km breda muren emellan utgjorde gränsen. 1950 utbröt Koreakriget mellan de två staterna, 3 år senare slöts stilleståndsavtal. Efter detta började Nordkorea bygga upp landet på nytt. Landets resurser har framförallt satsats på militär uppbyggnad och även på utvecklandet av kärnvapen. Länge var man inte säker på att Nordkorea hade kärnvapen, även fast det antyddes till det. Staten är ovillig till att lämna ut information och rapporter om vad som händer inom gränserna, och koreanska kan lätt misstolkas av utomstående. 2005 gick Nordkorea dock ut officiellt med sitt kärnvapeninnehav.

Ekonomin var till en början relativt god, men sedan gick det neråt. På 70-talet visade Nordkorea intresse till handel med andra länder. Det började bra, men sedan fick landet stora betalningsproblem. Nedgången i ekonomin medförde minskad livsmedelsproduktion. Rapporter om brist på mat och andra varor kom. Redan då hade landet dåliga transportnät. Det satsades på motorvägar och det skröts om det, men eftersom nästan ingen i Nordkorea äger en bil spelade det egentligen ingen roll. Bara ett fåtal internationella och nationella linjer trafikeras. För att väga upp det hela har man på senare år bl.a. byggt en ny internationell flygplats och nya internationella hotell, för att locka till sig turismen.

Landet har drabbats av återkommande svältkatastrofer, översvämningar och torka. Detta har resulterat i att många människor försökt fly landet. Det anses vara ett grovt brott, som man kan få dödsstraff för. Nordkorea förvägrar befolkningen grundläggande mänskliga rättigheter. Samhället är slutet, invånarna vet inte vad som händer utanför Nordkorea, därför är det också svårt för omvärlden att veta vad som händer inom landet. Nordkorea har bl.a. anklagats för utomrättsliga avrättningar, kidnappning och försvinnanden, gripanden utan direkta orsaker, tortyr, samt hållande av politiska fångar, vilket är brott mot de mänskliga rättigheterna. Många har klagat på arbets- och levnadsvillkoren. De civila får t.ex. bara använda 40wattslampor på nätterna, medan enorma belysningar används till skyltar. Det finns en hel TV-kanal bara åt propaganda och reklam, även fast nästan ingen har en TV i Nordkorea. Bara detta visar ju att något är fel.

Landet styrs officiellt av diktatur. Staten, militären och kommunistpartiet KWP, det kommunistiska Koreanska arbetarpartiet, har makten. KWP är det enda tillåtna partiet, med 3 miljoner partimedlemmar. Deras mål är att utveckla ett socialistiskt samhälle, genomföra en återförening med Sydkorea samt att stärka det nationella oberoendet. Verksamheten bygger på juche-ideologin, som Nordkoreas första president införde. Man vill uppnå nationellt, kulturellt och ekonomiskt oberoende med hjälp av juche. Partiet visar överlägsenhet genom detta. Individen måste sätta samhällets intressen före sina egna, han måste visa lojalitet med nationen och visa större respekt för dess ledare än för andra kommunistiska länder.

Nordkorea har en folkförsamling som kallas Högsta Folkförsamlingen. Den utgör landets lagstiftningsförsamling, men de har dock inte självständig makt. KWP måste ha godkänt alla kandidater som ställer upp i valen. Kandidaterna utses alla på 5 år. Församlingens arbete sker i högsta grad av vad KWP vill ta upp.

Kim Il Sung, blev den förste ledaren för KWP. Det var också han som blev landets förste president i början på 70-talet. Kim införde juche-begreppet, och han, tillsammans med sina familjemedlemmar, kom att dyrkas enormt för detta. Han ville att Nordkoreanerna skulle öka sin sammanhållning, öka produktionen och minska beroendet av stöd utifrån. Man skulle studera juche-principerna 8 timmar om dagen. Denna ideologi har dock haft sina motgångar, t.ex. ledde den till ökad isolation av landet. När Kim Il Sung dog,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nordkorea

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-29]   Nordkorea
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4646 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×