Nordkorea

4 röster
9481 visningar
uppladdat: 2007-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nordkorea som egentligen heter Demokratiska Folkrepubliken Korea ligger i
södra Asien på den norra delen av den koreanska halvön. Nordkorea har
länderna Kina, Sydkorea och i nordost även Ryssland som granländer. Alla
Nordkoreanska gränser är hårt övervakade särskilt den mot Sydkorea där
även Amerikanska soldater finns.

Nordkorea har 22 miljoner på sin 120 538 km2 stora landområde. De har en
folktäthet på 183 invånare/km2 där nästan alla (99,8 %) har koreanskt
ursprung. De har ingen officiell religion men chondogyu, buddism,
konfucianism, animism och kristendom förekommer. Runt 30% är bönder
eller håller på anat sätt på med jordbruk, 25% jobbar i industrier och 45%
förmedlar olika tjänster. Nordkoreas viktigaste exportvaror är mineraler, metaller, grönsaker och olika textilier. De har däremot inga större importvaror då de ogillar att vara beroende av andra. Deras huvud stad heter Pyongyang och hade 1997 2,7 miljoner invånare. Landet är på pappret en republik med kommunistisk enpartistat.

Den 25 juni 1950 så utbröt ett krig mellan Syd- och Nordkorea som i dag kallas Koreakriget. Varför kriget utbröt är oklart (bägge parterna skyller än idag på varandra) men i början så fick Sydkorea hjälp av FN och snart även av Amerika som kom under FN-flagg och erövrade stora delar av Nordkorea. Då blev Kina räd att man även skulle anfalla dem och ett stort antal ``frivilliga´´(det sägs att tortyr förekom mot dem som vägrade) och yrkesmilitära kineser gick och slogs för och med Nordkorea. De lyckades förvånansvärt bra trycka tillbaka dem och tog tillbaka stora delar av tidigare förlorade landområden. Tre år senare så var gränserna nästan identiskt lika som när kriget började och 27 juli 1953 skrev man på ett ``tillfälligt vapenstillestånd´´ då båda parterna var trötta och ingen hade vunnit någon ting på detta meningslösa krig .Det var ett dödsläge för båda parterna. Ironiskt nog så gäller fortfarande detta ``tillfälliga vapenstillestånd´´ 53 år senare. Så tekniskt sett så är fortfarande FN (som egentligen är USA) och Sydkorea i krig mot Nordkorea, och det är därför Amerikanska soldater (under FN flagg) finns på plats. Det är endast en handfull FN soldater där som inte är amerikaner.

Kim II Sung tog makten 1948 efter att Nordkorea endast hade varit självständiga från Japan i tre år. Han ``uppfann´´ ideologin juche som betyder självförsörjande och självtillit, som också är ideologin som Nordkorea har idag. Detta är också orsaken till att Nordkorea är så isolerat, de vill klara sig själva. Men det har visat sig att de inte kan det, Nordkorea har en så stor energi brist att det är väldigt vanligt att poliser sköter trafiken i korsningar som har trafikljus. De lider också av en ännu större brist på mat. Det skulle behövas ca1 miljon ton mer spannmål (ris, potatis m.m) för att det ska kunna gå runt, men även då skulle det vara brist på mat. Nordkorea vill inte direkt lägga siffrorna på bordet men det dör varje år några hundra tusen av svält.
Kim II Sung dog 1994 men 1998 utnämndes han till landets eviga president i samband med hans 50-årsfirande. Själva makten hade 1994 gåt till hans son Kim Jong II och den förblev hans -98 också men nu var det officiellt hans far som ledde landet igen. Det gjorde Nordkorea till det första och enda landet som var en Nekrokratin, som betyder att landet styrs av en avliden person.
Den Nordkoreanska flaggan har tre färger, blå, röd och vit. Den röda stjärnan i mitten är vanliga symboler för kommunism och socialism, den fanns även på den sovjetiska röda armens flagga. De blåa ränderna står för det koreanska folkets vilja att slåss för iden om självständighet, vänskap och fred, kort sagt juche. Den röda färgen för ``revolutionär patriotism´´ och den röda stjärnan kommunism. Den blev officiellt deras flagga 8 september 1948.

OBS!!
Nordkorea är väldigt förtegen om stort sett allt, därför vill jag bara än en g...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nordkorea

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-03]   Nordkorea
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7525 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×