Nordkorea

1660 visningar
uppladdat: 2018-09-17
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Under andra världskriget allierade tyskland och japan. Japan var emot kina och nordkorea och de ockuperade då korea men även kina. Vid slutet av kriget befriades båda dessa länder av sovjet och usa. Vid den 38 onde breddgraden splittrades korea. Usa och sovjet tog var sin del av landet och det blev ca 50-50. MAn ville förena båda delarna så att det blev ett. Men syd och nord delarna ville ej samarbeta. 1947 fick fn ta över uppdraget som usa och sovjet inte klarade av. 1948 i Juni bildades republiken korea officiellt,  eller sydkorea. Även folkrepubliken korea som även är känt som nordkorea bildades även samma år.

Varför är USA och västvärlden ett hot för Nordkorea? Hur rättfärdiga man sin militära upprustning?

Nordkorea anser USA vara ett stort hot för landet. De 30 000-40 000 soldater som står vid gränsen till nordkorea från sydkorea ses som provokation från nordkoreanernas synvinkel, att dom är där bara för att provocera. Men de är där för att hålla koll på nordkorea bl.a pga deras kärnvapen som de har i landet. Enligt aftonbladet har fn:s säkerhetsråd valt att rösta för nya sanktioner som man ska ha för nordkorea. Detta för bl.a landets robot uppskjutning.

De nya sanktionerna kommer stoppa export av olika raffinerade  oljeprodukter så som, diesel och bensin (ca75% stoppas). Vilket gör att det försämrar landets ekonomi. sanktionerna gör bl.a att  nordkoreanerna inte få arbeta i andra länder förutom sina egna, utan förbjuds till detta. I dagsläget är det tiotusentals personer (nordkoreaner) som jobbar i utlandet såsom kina och Ryssland. Nikki haley säger att till slutet av 2019 är det beräknat att ingen nordkorean ska få jobba utomlands utan alla de ska skickas tillbaka till nordkorea. Detta klassas som en ekonomisk sanktion då man inte låter de att handla med andra länder utan vill att deras ekonomi ska lida

Usa, Japan och sydkorea är länder som är emot nordkorea och håller ihop. Detta har lett till att de tre länderna har militärövningar utanför kusten. Förutom att nordkoreanerna anser att de 30 000 soldaterna är provokation ser de även detta som en provokation. Därför hjärntvättar och manipulerar staten i nordkorea invånarna. Genom att lura befolkningen att usa och resten av världen är ett hot för nordkorea och att de bara vill dem illa och skada dem. Man skyller även statens problem på bl.a usa. Landet i sig är väldigt isolerat från omvärlden, befolkningen kan ej gå in på alla hemsidor via internet utan bara de som staten tillåtit, de får ej prata med turister så att de ej får någon information. Folket i nordkorea vet alltså inte vad som händer i omvärlden och hur det faktiskt ser ut. Kim Jung Un är landets diktator, och han vill att landet ska vara så isolerat så möjligt bl.a för att andra länder ska blanda sig in i deras egna politik men även för att de inte vill att andra ska veta hur mycket kärnvapen de tillverkar.

Nordkorea rättfärdigar som militära upprustning på det sätt att de genomfört dina robot uppskjutningar mot japans håll för att visa dem, samt usa och sydkorea, att de är självständiga och kan försvara sig själva om de andra kommer med hot. Nordkorea brukar testa nya lands ledare med hot, och det hela slutar upp med att allt löser sig. Men nu när trump är ny och fått hot av nordkorea, spelar Trump med och det hela har eskalerat snabbt i hotnivån.

 

Hur motiverar Sydkorea och USA sina reaktioner på Nordkoreas militära upprustning? Varför ser man Nordkorea som ett hot?

Nordkorea har testat sina kärnvapen över japan som visar att det når till usa, de visar tbk att de ej e rädda för.

Sydkorea har förstärkt sin militär

Sydkorea och usa samarbetar som jag nämt innan. Deras reaktion på nordkoreas militära upprustning var att de svarade med en övning av usa och sydkoreas missiler som de landade längst sydkoreas östra kust. Den Amerikanska armén och den sydkoreanska militären svarade alltså på Nordkoreas senaste lansering med deras egna utövande av missiler. De lanserade dem på onsdagen i sydkoreanska territorialvatten som är längs landets östra kust, sade US Pacific Command i ett uttalande. De säger att både sydkorea och usa kommer göra allt de kan, så noga som det går, för att ta ner landet Nordkorea. Efter andra världskriget införde man ett avtal. Kärnvapenavtalet (icke-spridningsavtalet) 1968. Detta avtal skrev man för att hindra kärnvapen i världen. Det finns tre pelare, Avväpning de länder som har kärnvapen ska minska de och så småningom ska allt bort. Fredlig användning-det är okej att använda kärntekning i fredliga sammanhang, ex, kärnreaktorer. Nordkorea hade skrivit under detta avtal för några år sedan men bröt det 2003. De ville ej längre vara med i avtalet utan bröt det och skaffade sig istället kärnvapen. Detta gjorde att landet blev ett stort hot för omvärlden, för att de brutit kontraktet och skaffat det ingen borde ha. Diktatorn Kim Jung Un bygger vidare på detta och har använt kärnvapen för att visa att han kan göra vad han vill. De når till delar av usa och även Japan. Detta skrämmer människor runt om i världen att veta att man kan orsakat något sådant från ett land till ett helt annat. Men även att de visar sig vara så oerhört starka och självsäkra, de bryr sig inte om vad andra tycker.

Utgå ifrån begreppen/avtalen vi tagit upp: Vad säger de internationella lagarna och avtalen kring Nordkoreas situation. Hur bör omvärlden och Nordkorea agera kring situationen?

I nordkorea väger suveränitet principen mer än r2p principen. Suveränitet principen innebär att inga länder får lägga sig i hur ett land styrs, i detta fall nordkorea. Ingen stat får gå in med våld om det ej är självförsvar. Varje stat har suveränitet, de själva bestämmer över sina länder. Att denna principen väger mycket tror jag orsakar en stor del, till varför nordkorea är så isolerat land som det är. Ingen har rätten till att komma och bestämma hur diktatorn ska bestämma. Och just därför är nordkorea tydliga med att hota tillbaka så fort de känner lite hot från ett annat land. Detta har både positiva och negativa tankar vid sig. Att ingen får gå in och hjälpa till kan vara fel i många tillfällen. Invånarna i Nordkorea kan må jättedåligt, vara sjuka osv. Ska man låta andra länder ta tag i detta ändå, oavsett om de egentligen ej får ändra nått?

R2P principen (Responsibility to protect) är ansvar att skydda, och kom år 2000. Alla stater har ett ansvar till att förebygga och skydda människor. Länder får ej komma in och göra något om man anser att staten själv klarar av att hantera situationen. Om en stat inte skyddar sin befolkning eller utsätter dem för folkmord kan andra stater via fn göra en humanitär invänning. Nordkoreaner som går emot Diktator eller regimen har blivit kränkta av landet, i form av våldtäkt, avrättning, slavarbete och till och med tortyr. Detta anser jag ger andra länder rätten till att faktiskt ta tag i detta och hjälpa de utsatta människorna, just för att de

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nordkorea

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Lejla Mujic [2018-09-17]   Nordkorea
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60411 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×