Hörsel och tinnitus

2 röster
6198 visningar
uppladdat: 2005-08-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det vi kallar tinnitus eller fantomljud bildas i innerörat. Detta är ett väldigt känsligt område. Det är där de mekaniska ljudvågorna omvandlas till elektromagnetiska impulser som sedan skickas till hjärnans hörselcentrum via nervtrådar som finns i hörselnerven. Om en person vid upprepade gånger, kanske t o m dagligen, utsätts för ljud som överstiger 70-80 dB eller ännu högre kan nervtrådarna bli skadade och dessa går inte att operera, läka eller ersätta. Hur mycket man ”tål” innan öronen blir skadade är individuellt. En person som dagligen utsätts för hög musik kanske inte blir skadad förrän efter flera år, medan det kan räcka med ett biobesök för en annan person. Därför är det viktigt att skydda öronen innan det blir för sent. Ett bra sätt att förebygga tinnitus på är att alltid använda öronproppar när man vet att öronen kommer att utsättas för en hög eller påfrestande ljudnivå, vid t ex konsertbesök och kanske t.o.m. biobesök och liknande. Man kan också försöka medveten sänka ljudnivån i t ex hemmet genom att diskutera med övriga familjemedlemmar om olika vidtaganden man kan göra. Men man kan också få tinnitus av t ex olika infektioner, kärlsjukdomar, bett och käkproblem med mera, som är svårare att förebygga.

Om man repeterar med t ex musik under åtta timmar så skall man enligt Arbetarskyddsstyrelsens rekommendationer inte utsätta sig för mer än 85 decibel. Om ljudnivån istället är på 100 decibel är det logiskt att man själv måste dämpa bort 15 decibel med t ex öronproppar.

Om skadan redan är skedd finns det faktiskt hopp. Även om man idag inte kan bota tinnitus finns det många beprövade metoder som används för att lindra det frustrerande tillståndet. Huruvida behandlingarna fungerar är väldigt individuellt. Beroende på orsaken till tillståndet samt hur allvarligt det är, finns det olika metoder. Vissa upplever att avslappning och hjälp av psykolog hjälper. Allt som sker i kroppen registreras av hjärnan. Hjärnan kan bli överbelastad vid till exempel stress, oro, ångest och liknande. En person som har tinnitus kan uppleva att symtomen förvärras vid ovanstående problem och alltså förbättras vid psykisk avlastning. Andra personer finner ingen positiv utveckling alls vid psykolog och avslappningshjälp men kanske vid akupunktur eller med hjälp av en hörapparat.


Tinnitus Retraining Therapy (TRT)

TRT är en behandling i två delar som utvecklats av dr Jonathan Hazell och neurofysiologen Pawel Jastreboff. Den första delen går ut på att patienten skall förstå vad tinnitus är, varför man drabbas av det, och vad man kan göra åt det. Patienten ska också få svar på alla sina eventuella frågor. Under den andra delen av behandlingen får patienten träna och vänja sig vid att höra att svagt brusande ljud och på så vis släppa fokus på pip...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hörsel och tinnitus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-19

    intresant...

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-02]   Hörsel och tinnitus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4692 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×