Moa Martinsson

6438 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hon föddes den 2 november 1880. hon hette egentligen Helga Maria Schultz. Hennes mamma hette Kristina. Hon var en 19 årig ogift fabriksarbeterska. Kristina träffade en man 1895 som hette Karl Alfred Karlsen. De gifte sig två år senare. Då fick Helga en styvfar. Alfred var en mycket trevlig och sympatisk man men när hennes mamma kom hem med sin lön så använde han den till en massa alkohol.
Helga gick i många skolor i sin barndom pga. att de flyttade ofta. När hon var 12 hade hon gått i 12 olika skolor och bara fått betyg i två av dem.
Hösten 1906 flyttade hon från Norrköping till Stockholm för att arbeta på en restaurang. Hon flyttade tillbaka till sina föräldrar en kort tid efter detta. De hade nu flyttade en gång till. De bodde nu i Osmo. Där träffade Helga en man som hette Karl Johansson. Han hade också problem med alkoholen som hennes styvfar.
Hon var 19 år när hon blev gravid. Hon och Karl flyttade då in i ett litet torp lite utanför Osmo. Där skötte hon alla uppgifter både i torpet och sysslorna på gården själv. Karl var bara ut och söp. Han ville inte hjälpa till med någonting.
Sedan så fick hon fyra barn på följd. När två av henne söner drunknade så började intressera sig för politiken istället för att gräva ner sig i sorg. Hon blev invald i kommunfullmäktige, men hade inte så mycket inflytande där, pga. hon var fattig.
Helga började skriva för tidningen ”Arbetaren” år 1922. 1927 började hon skriva för kvinnotidningen ”Tidevarvet”. Där ville hon inte att folket skulle få veta vad hon hette så hon skrev under namnet Moa.
1928 blev hon änka då hennes man sprängde sig själv i bitar. Hon tog det hårt. För att bearbeta sin sorg å tog hon en kurs i maskinskrivning på kvinnliga medborgarskolan. Det var då hon började skriva till olika bokförlag. 1927 träffade hon författaren Harry Martinsson. De gifte sig två år senare (1929). Harry var författare och filosof. Moa var realist. De skilde sig efter elva år. Moas första bok hette ”Kvinnor och äppelträd” och den gavs ut 1933. den väckte mycket uppmärksamhet pga. att hon beskrev mycket ingående hur människors kroppar såg ut. Hon fortsatte att skriva till hon dog. Hon dog när ho...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Moa Martinsson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Moa Martinsson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5103 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×