Franska Revolutionen

4342 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppdrag.
Franska revolutionen.
1789 i Frankrike, Paris.
Kungen var orättvis mot borgarna och bönderna. Han tog hög skatt från borgarna och bönderna och använde dom till saker han själv använde.
Som lyxliv vid hovet, krig och sina 4000 tjänare. Och borgarna och bönderna blev fattiga och började svälta.
Det kom nya samhälls idéer. Yttrande Frihet, Politisk frihet, tryck frihet och religion frihet.

Men folket blev arga och kungen visste inte vad han skulle göra.
Så han sammankallade riksdagen och det bestod av 3 stånd. Första ståndet var prästerna och sedan kom adeln. Till sist kom borgarna och bönderna. Alla stånd hade var sin röst. Men borgarna och bönderna blev arga och gick från riksdagen till bollhuset. Eden i bollhuset 5 maj.

Borgarna och bönderna blir rädda och tror att kungen ska komma med en arme så dom går ut på gatan och snor vapen. Sedan går dom till Bastiljen den 14 juni och släpper ut fångar. Det blir Frankrikes national dag. Och då gör nationalförsamlingen ny lag. Förklaringen om dom mänskliga rättigheterna.
Hösten 1789 blir det missväxt och folk drar till Versailles för att dom tror att kungen gömmer bröd där. 1792 anfaller Österrike Frankrike. Frankrike fortsätter utan att ha någon ledare för att kungen flyttar in i Paris.

Det blir ingen ledare och Fransmännen börjar leta efter en ledare. Men det kommer ingen. Frankrike vinner kriget mot Österrike och tar över Österrike. det kommer fortfarande ingen ledare för Frankrike. Det verkar som att dom måste ta tillbaka kungen men med andra regler. Dom fick ta tillbaka kungen och det blev bra.

I ett halvår. Sedan började kungen att avrätta folk bara sådär för skojs skull. Han hämtade arméer från Sverige och Österrike, för att Frankrikes armé var ute på krig mot Spanien.

Han började ta skatt igen och folket kunde inte göra nått. Det gick fler år och kungen krigade fortfarande. Adeln och Prästerna kom tillbaka efter ett halvår bortom Paris.
Kungen använde skattepengarna på att bygga ett nytt slott. Eftersom Versailles hade blivit en skola. Det kostade inga pengar att gå i skolan men kungen drog extra mycket skatt om man hade ett barn som gick i Versailles. Kungen krävde tillbaka alla pengar, tavlor och möbler som folk hade tagit.

Om man sade emot så avrättade han dom. Han kom på ett avrättnings sätt som hette ”tueur”. Han dödade många i många år. Frankrike var fortfarande i krig med Spanien. Frankrike var mycket bra på att kriga och dem tog över halva Spanien.
Deras ledare Napoleon var övertygad om att dom skulle kunna ta över hela Spanien. En präst går till kungen och protesterar men han blir avrättad genom ”tueur”. Det är att man skär av benen och armarna och låter dom ”simma” i aska, 200 graders vatten och sedan låter dom drunkna.
Det fortsätter och Frankrikes armé tar över hela Spanien. Dom får inte så bra relationer med andra länder när dom krigar och tar över. Napoleon tar en utav hans bästa soldater till kejsare av Spanien. Han kommer själv att ta över Österrike och Frankrike.
Det tror han i alla fall. Men han får inte nog, han känner att det är någonting som fattas. Han ville ta över Tyskland nu också. Han trodde på sina soldater och han tog en armé ifrån Spanien också.
Medans han och hans armé var på väg att va över Tyskland så svälte folket ännu mer. Kungen lät ingen gå ut ur landet, han hade patruller överallt vid gränserna. Folket svälte och svälte medans han fortsatte härska.
Men som alla i Paris och Frankrike trodde så gick inte Napoleon till Tyskland, han var på väg hem.
Då lyste det hopp igen om att få ordning och reda på landet. Alla visste att Napoleon var smart och ung så dom förväntade sig att han skulle kriga mot kungen.
Det hade gått sex år innan Napoleon kom till sitt land.
Men när han väl kom fram och såg alla fattiga människor och äldre som höll på att dö blev han sur.
Han tänkte starta revolution igen. Kungen hade ju avrättat 15000 personer och Napoleon startade krig mot kungen. Efter bara några dagar så slutade kriget och Napoleon hade avrättat kungen på samma sätt som han dödat 15000 personer.
Österrikiska och Svenska armén återvände hemåt.

Det dog inte så många personer i kriget. Bara 1000 personer. Innan Napoleon ville bli kejsare så gick han med sin armé på väg till Portugal.
Men på vägen kommer Spaniens kejsare(Napoleons gamla soldat) på häst och säger att Napoleon ska resa hem. Österrikes armé skulle börja anfalla Frankrike om dom inte lämnade tillbaka landet.

Samma sak sade Spanien och Napoleon visste inte vad han skulle göra. Han skickade brev till Svenskarna om hjälp men blev nekade.
Napoleon kunde inte göra något annat än att ge tillbaka länderna. Medans det hade Frankrike ingen ledare så det kom några maktgalna killar som tog över landet.
<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franska Revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Franska Revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5217 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×